Jakob var her
Rune Skyum-Nielsen
Forlaget Gyldendal
Udkommet den 22.august 2016
Info: www.gyldendal.dk
Den danske journalist Rune Skyum-Nielsen har i årevis arbejdet på en ambitiøs og omfattende biografi om forfatteren Jakob Ejersbo.
Ejersbo brød stormende igennem med romanen Nordkraft i 2002, som handler om unge i hårde miljøer Ålborg i 1990erne. Hans egentlig bedrift kom dog først nogle år senere med den såkaldte Afrika-trilogi. Trilogien blev først udgivet efter Ejersbos alt for tidligere død som 40-årig. Forfatteren døde af kræft i 2008, og efter hans død blev trilogien redigeret færdigt af Gyldendals litterære direktør Johannes Riis efter Ejersbos anvisninger afgivet på dødslejet.
At blive set af et andet menneske
I pressemeddelelsen fra forlaget beskrives det, hvordan Rune Skyum-Nielsen efter at have læst Ejersbos trilogi havde følt sig mere alene end nogensinde før. Skyum-Nielsen fortæller:
“Sådan havde jeg ikke prøvet at have det før, ikke over bøger, og jeg nåede hurtigt frem til, at jeg var blevet set, som jeg sjældent var blevet set. Og det af en forfatter jeg ikke kendte, men som åbenbart kendte mig. Derfor måtte jeg også finde ud af, hvem Jakob Ejersbo var.”
Skyum-Nielsen skrev nogle artikler til DSBs magasin Ud & Se om Jakob Ejersbo. De affødte rigtig meget reaktion, hvilket motiverede ham til at give sig i kast med biografien.
Mosaik af mange fortællere
Bogen består af mange forskellige fortællere, som giver navn til bogens forskellige afsnit. Ifølge Rune Skyum-Nielsen sikrer denne romanform en høj sandshedværdi, fordi de enkelte personer konkret har godkendt, hvad de har sagt og fortalt og således står til ansvar for deres bidrag til det samlede portræt af Jakob Ejersbo.
Indimellem afbrydes den fortløbende historie om Ejersbo af en føljeton fra en tur op ad bjerget Kilimanjaro, hvor Ejersbos aske blev spredt fra toppen af bjerget.
Bestigningen af KIlimanjaro kan også følges i dokumentarfilmen ‘Ejersbo – den sidste rejste’ fra 2015, som Rune Skyum-Nielsen var idémand bag og initiativtager til.