Debatindlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.
I en kronik i Politiken d. 31. august beskriver arrangørerne bag kirkefestivallen ’Himmelske dage’ i Roskilde deres store vanskeligheder med at få visum til et band fra Madagaskar. Ifølge arrangørerne er det blevet så krævende at få gæster fra udviklingslande til internationale arrangementer, at det udgør en decideret hindring for kulturlivet.
I Ghana Venskab kan vi godt genkende, at det er blevet vanskeligt at invitere folk fra udviklingslande. Det har vi oplevet fem gange bare i år, hvor planlagte besøg fra Ghana er blevet aflyst. I tre tilfælde fik ansøgerne afslag på visum, og i de sidste to opgav vi at søge.
Ghana Venskab er en dansk civilsamfundsorganisation der har lavet udviklingsaktiviteter i det nordlige Ghana siden 1979. Foreningen bygger på idéen om at bygge relationer mellem danskere og ghanesere for dermed at skabe en interesse og et engagement i hinandens liv. Udviklingsarbejdet har siden 1986 været finansieret af Danida, og vi driver i dag et udviklingsprogram med en bevilling fra paraplyorganisationen for små og mellemstore civilsamfundsorganisationer, Civilsamfund i Udvikling (CISU).
Gennem tiden har vores medlemmer i Ghana Venskab taget imod besøg i deres hjem fra adskillige ghanesiske gæster med stort gensidigt udbytte. Vi har haft alle typer af gæster – unge frivillige og aktivister, høvdinge, ansatte og bestyrelsesmedlemmer – og de har været med vores medlemmer på besøg på skoler, kommuner, kunstmuseer, affaldsanlæg, eller hvad der nu har været relevant. Det skal i parentes bemærkes, at vi har taget det fulde ansvar for gæsterne under deres ophold, og at de alle er vendt tilbage til Ghana som aftalt.
Udveksling og engagement kræver stærke relationer og besøg
Hvis Ghana Venskab skal have stærke relationer til Ghana, kræver det, at vi fortsat har mulighed for at besøge hinanden. Det er ikke noget problem for os at besøge Ghana, og det er nemt at få adgang til de personer og institutioner, vi gerne vil mødes med. Vi har f.eks. lige sendt 14 sundhedsfaglige studerende fra VIA University College Midtjylland på praktikophold i Nordghan.
Når det gælder besøg fra Ghana til Danmark, er det dog blevet meget krævende og vanskeligt at få visum til gæsterne. Det er uklart for os, hvorfor det er blevet vanskeligere. Vi kan konstatere, at vores gæster for første gang har fået afslag.
Det er vi stærkt bekymrede, for det skaber en ulighed i forholdet til vores ghanesiske partnere, som er svært at retfærdiggøre og som på sigt kan gøre det vanskeligt at vedligeholde og udvikle vores relationer. Unge ghanesere går glip af oplevelser i Danmark, som f.eks. et højskoleophold, som vi ved kan gøre en kæmpe forskel i deres liv og give de danske højskoleelever nye perspektiver på deres tilværelse.
Det betyder tilsyneladende ikke noget, at vi har gennemført besøg uden problemer i mere end 40 år. Vi kender ikke baggrunden for den ændrede praksis, men det gør det vanskeligt at gennemføre aktiviteter. Eksempelvis har et mindre projekt med finansiering fra CISU’s engagementspulje om samarbejde mellem danske og ghanesiske kunstnere været vanskeligt at afvikle uden de planlagte besøg.
Der er i år blevet lanceret to nye puljer med finansiering fra Udenrigsministeriet, det drejer sig om henholdsvis Oplysnings- og Engagementspuljen (OpEn) og Globus puljen, der skal være med til oplyse og engagere flere danskere i globale spørgsmål. Et af redskaberne er f.eks. uddannelsesudveksling, der kan søges midler til i Globus Puljen.
Vi håber, at Udenrigsministeriet er opmærksomt på, at det på grund af de danske visumregler kan være svært at gennemføre aktiviteter der involverer gæster fra udviklingslande. Spørgsmålet er hvor mange uddannelsesinstitutioner og civilsamfundsorganisationer, der har mod på at søge puljerne, når det er så svært at gennemføre aktiviteterne?
Vi vil i hvert fald tænke os godt om, selvom vi har gode erfaringer med udveksling og et godt netværk af medlemmer, der gerne vil være med til at løfte opgaven på frivillig basis.