Cerrejón er én af verdens største åbne kulminer.
Den skaber mange problemer for den lokale befolkning – især det oprindelige folk wayuu, der bor i La Guarjira i det nordlige Colombia.
Minen forurener og ødelægger naturen omkring den. Det tvinger wayuu-folket, der er det største oprindelige folk i Colombia, til at flytte fra området. Wayuu-folket har boet i området gennem mange generationer, hvor deres traditioner er gået i arv.
Og det er netop det, Cerezas en verano – eller på dansk: Kirsebær om sommeren handler om. Bogen er skrevet af den colombianske forfatter Vicenta Siosi Pino, som selv er wayuu. Hun skriver om den kamp, wayuu-folket er gået ind i for at beskytte naturen i det område, de bor i. Minen forurener vandet i floden, som de er afhængige af.
“Det er umenneskeligt,” siger Vicenta Siosi Pino.
“Ingen kan leve uden vand. Hvis vi ikke har adgang til rent vand, tager de livet af os.”
Vicenta Siosi Pino er den første oprindelige kvinde, der har fået udgivet et litterært værk i Colombia. Det er hendes syvende bog – men det er den første, der er blevet oversat til dansk på forlaget Aurora Boreal.
I denne episode af ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika taler journalisterne bag podcasten, Mette Mølgaard og Josefine Aude Raas, om wayuu-folkets kamp mod Cerrejón-minen. Yurika Kristensen, der er cand.mag. i spansk sprog og kultur har talt med Vicenta Siosi Pino på spansk om bogen, der afspejler de dramatiske konsekvenser af kontakten mellem de oprindelige folks gamle kultur og den moderne verden.