Standing on Their Shoulders
Spilletid: 68 min.
Instruktion: Xoliswa Sithole
Sydafrika 2018
”Standing on their shoulders” blev vist som en del af serien SYDAFRIKA – KULTUR. KUNST. HISTORIE. i Cinemateket, København, fra 8. marts til 28. april
Se mere på: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/filmserier/serie/sydafrika)
Sydafrika er kendt som landet, der havde ét af verdens mest diskriminerende og menneskefjendske regimer, og som gennem det sydafrikanske folks stædige kamp for retfærdighed, tegnet af ikoniske mænd som Mandela, Tutu, Kathrada, Mbeki, Sisulu, Biko etc., samt den internationale solidaritet, disse mænds kamp mobiliserede, slap fri fra sit skræmmende og skæmmende åg.
Det er kun Sydafrika, der i nyere tid har kunnet samle store dele af verden imod undertrykkelse af en hel befolkningsgruppe. Men det er ikke kun i Sydafrika, at stærke, handlekraftige mænd bliver italesat som historiens drivkraft, som om historie foregår i et tomrum uden kvinder.
”Standing on their shoulders” handler om kvinderne i kampen mod undertrykkelse i Sydafrika. Kvinderne, der kæmpede, mens mændene var i fængsel eller i eksil. Helt tilbage fra den gruppe på fire kvinder, fra hver deres ”racegruppe” – sorte, hvide, indiske og farvede, der i 1956 mobiliserede kvinder over hele Sydafrika til en march mod Pretoria bestående af 20.000 kvinder, der protesterede imod paslovene, gennem historierne om alle de kvinder, der var aktive i kampen, men usynlige i fortællingen om den, og til nutidens Sydafrikanske feminister, der kæmper en kamp, vi også genfinder i vores egen hverdag i et land som Danmark.
”Women are always in danger of being rendered into trainwrecks”
Filmen består af interviews med en lang række nulevende personer, der spiller og har spillet vigtige roller i Sydafrikas udvikling, krydsklippet mellem personen, der sidder og taler, og som lydside til historiske – og mere nutidige – videoklip og billeder fra apartheid-tiden og nutiden. Dertil enkelte klip fra historiske taler, f.eks. af Winnie Mandela.
De interviewede – mange kvinder og én mand – taler ikke bare om de glemte og fortiede sider af historien og den bevægelse, der er nødvendig i nutiden, men også om italesættelsen af kvinders rolle i samfundsforandrende bevægelser. Om hvordan man aldrig taler om dem. Om hvordan man helst vil glemme dem. Om hvordan det at være seksuelt involveret med en betydningsfuld mand øjeblikkeligt omskriver en kvinde fra selv at have en ledende rolle til at kun at være hustru eller elskerinde. Og om hvordan nogle kvinder, f.eks. Fatima Meer, bare ikke vil ”gå væk”, selvom man forsøger at fortie dem, mens det mere eller mindre er lykkedes at skrive en kvinde som Albertina Sisulu (som spillede en stor rolle i kampen mod apartheid og var gift med Walter Sisulu) ud af historien.
”We have to give this gift to the women of the future”
Filmens titel, ”Standing on their shoulders”, kommer fra professor i politiske studier Shireen Hassim, der siger, at kvinderne i Sydafrika i dag har deres ressourcer fra de kvinder, på hvis skuldre de står. Og at det er deres pligt at give de ressourcer videre til de kvinder, der skal kæmpe videre i fremtiden.
For selvom apartheid-styret faldt i starten af 1990’erne, var det mændene, der satte sig for at definere det nye Sydafrika. Kvinderne blev nærmest ikke inviteret. Og mændene definerede et patriarkalsk land, hvor én ud af tre kvinder oplever seksuelle overgreb i løbet af deres liv. Hvor kvindelige ledere bliver spurgt om, hvornår maden kommer, mens mandlige ledere bliver spurgt om, hvilken strategi man vil følge. Hvor LGBTI-folk godt nok har rettigheder, men kun, hvis de er rige, hvide – og helst også mænd.
Og hvor den første del af historien er unikt sydafrikansk – vi har hverken haft apartheid, politisk motiveret vold i så stor en skala eller så store menneskemængder, der var så bevidste om den politiske undertrykkelse, de var udsat for her i Danmark – er både historieskrivningen og den nuværende situation temmelig genkendelig. Det gør den ca. en time lange dokumentar til en fængslende oplevelse, der vækker vrede, glæde, sorg og genklang, og ikke kun hos kvinder.
Filmen kan ses i sin fulde længe her