Panafrikansk udstilling om Afrikas fremtid

tourebehan_f1a0927
Fra udstillingen i Dakar.
Foto: Touré Behan.
Gerd Kieffer-Døssing

27. februar 2020

Gennem skulpturer, malerier, fotografier og installationer har 30 kunstnere fra 20 forskellige afrikanske lande kastet sig over den samme opgave: At dele deres drøm for det afrikanske kontinents fremtid.

Resultatet er udstillingen ’Prête-moi ton rêve’ (lån mig din drøm, red.), der lige nu kan ses på Museet for sorte civilisationer i Dakar, Senegal.

Udstillingen hviler på panafrikanistiske idéer – på fælles værdier, på at Afrika kan klare sig selv. Målet er at tage historien tilbage. Det drejer sig om ikke længere at være subjekt, men objekt i sin egen fortælling, hvilket blandt andet også indbefatter at dykke ned i kontinentets fortid og undersøge traumer, for at kunne lægge dem fra sig og derpå vende sig mod noget nyt.

Fra udstillingsåbningen i Dakar.


Foto: Touré Behan.

Smugler af drømme
Udstillingens kurator, Yacoube Konaté, fortæller til kunstmagasinet White Wall, at udstillingen tager udgangspunkt i, at Afrika fortjener at blive mere holdt af og mindre forsømt både af resten af verden som helhed, men i særdeleshed af afrikanere.

”Jo bedre vi kender en person eller et samfund, desto mere er vi parat til at elske det og, ikke mindst, respektere det,” siger han. For ham er kunstnere som ”smuglere af drømme” ideelle til at skabe og dele visioner og nå ud og ind til folk.

’Prête-moi ton rêve’ præsenteres som den første rejsende udstilling på det afrikanske kontinent. Den åbnede i Casablanca, Marokko, og Dakar er næste stop på dens rejse gennem kontinentet.

Foto: Touré Behan.
At udstillingen i det hele taget er blevet til noget skyldes især Fondation pour le Développement de la Culture Contemporaine Africaine (fonden for udviklingen af afrikansk samtidskunst, red.), der  blev grundlagt i 2018. Fondens direktør, Fihr Kettani, understreger dog over for det internationale kunstmagasin Apollo, at det først og fremmest er de medvirkende kunstneres projekt:

”[De 30 kunstnere har] for det meste arbejdet i Vesten. Og Vesten har hjulpet dem meget med synlighed – men kunstnerne var ærgerlige over ikke at være kendt eller udstillet i deres hjemlande eller på det afrikanske kontinent. Så de havde denne idé om at genforenes i Afrika.”

Blandt de kunstnerne er nogle af kontinentets mest fremtrædende navne – blandt andre William Kentridge (Sydafrika), Abdoulaye Konaté (Mali), El Anatsui (Ghana) og Chéri Samba (Den demokratiske republik Congo).

Efter Dakar rejser ’Prête-moi ton rêve’ videre og vil i løbet af de næste måneder slå dørene op for besøgende i Abidjan (Elfenbenskysten), Lagos (Nigeria), Addis Ababa (Etiopien), Cape Town (Sydafrika), før den ender tilbage i Marokko i byen Marrakech.

Se mere på udstillingens Facebookside.

Foto: Fouad Maazouz.