Velkommen til Zanzibar – et paradis ud for Tanzanias østkyst med hvide bountystrande, palmer og turkisblåt vand. Den perfekte destination for en drømmeferie.
Men paradiset er under hårdt pres fra de tusindevis af turister, som hvert år besøger øen. Med turisterne kommer penge og muligheder, men også enorme problemer såsom bjerge af affald og pressede arbejdsforhold.
I tre episoder følger vi antropolog Emil Morell fra Københavns Universitet, som rejser rundt for at undersøge nogle af turismens konsekvenser på og for Zanzibar. Herunder kan du høre den anden af de tre episoder.
En halv million turister i 2019
”Det unikke ved Zanzibar er vores historie og vores kultur. Og vi bliver nødt til at sikre, at vi bevarer det og ikke over-bygger, over-udvikler og lader de store hoteller med tusindvis af turister trampe vores dyerbare kulturarv ned,” advarer Julia Bishop, som er næstformand i sammenslutningen af hotelejere og -investorer på Zanzibar.
Der er god grund til at investere i turismen på Zanzibar. I 2019 forventede man, at over en halv million turister ville besøge øen, som kun er halvt så stor som Fyn. Turisterne bringer penge og vækst, men forskningen viser, at zanzibarianere for eksempel kun har 11 procent af lederjobs på restauranter, og kun 20 procent af indtægterne fra turismen går til lokalsamfundet, imens hele 53 procent forsvinder væk fra øen.
I denne episode skal vi møde Simai Said, Zanzibars viceminister for uddannelse, Julia Bishop, næstforkvinde i ZATI – forening for hotelejere og investorer på Zanzibar – og Kenn Scott fra ngo’en Welcome Ideas, som arbejder med at bekæmpe flugten af penge og jobs.
Hør episode 2, Pengestrøm og arbejdsstyrke, her: