“Potato Park” skal sikre klima-resistente fødevarer i Peru

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I takt med klimaforandringerne skrumper arealet til at dyrke den livsvigtige kartoffel i Perus bjerge. Det skal et FN-støttet program ”Potato Park” i Andes nu lave om på, vha. nye dyrkningsformer og sorter, der er er mere modstandsdygtige overfor ekstremt vejr, som allerede nu udgør en trussel mod at få mad på bordet.

I “Potato Park” nær Cusco i Peru er landmændene gået sammen med forskere for at finde innovative måder at dyrke kartofler, der spiller en afgørende rolle for landsbyernes fødegrundlag og udviklingsmuligheder. Forsøget er bl.a. støttet af FNs Miljøprogram (UNEP) og FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), og er blevet afviklet sideløbende med COP20 i Lima.

Arrangementet tiltrak mere end 1.700 mennesker fra 90 lande, herunder ministre, forskere, civilsamfund og repræsentanter for oprindelige folk.

Stigende temperaturer tvinger afgrøder op i højderne

Landmændene i Andes-bjergene har igennem flere tusind år formået at tilpasse sig et omskifteligt klima, herunder kraftig regn og tørke, der årligt udløses af El Niño. Men ændringerne som følge af klimaforandringerne er kommet hurtigere i de seneste årtier.

Bønderne dyrker kartofler på høje stigninger, hvor kolde temperaturer holder skadedyr og sygdomme væk. I løbet af de sidste tre årtier har stigende temperaturer imidlertid tvunget dem til at plante afgrøder højere og højere oppe.

I 1982 var de laveste områder på omkring 3.900 meter over havets overflade; i år, var de 200 meter over det niveau, lyder det fra International Potato Center i Lima.

Landmændene har bemærket andre ændringer i de senere år, herunder vigende gletsjere på nærliggende toppe, ændringer i nedbør og mere ekstremt vejr.

Seks samfund gik i 2000 sammen for at skabe Potato Park, der kombinerer landbrug med andre aktiviteter, såsom økoturisme for at skabe alternative indtægtskilder.

Sammenslutningen af landmænd ønsker at bevare deres oprindelige kartoffelsorter, men samarbejder også med CIP om at udvikle nye og mere klimaresistente sorter.

Et levende laboratorium mellem forskere og bønder

Forskere ved CIP foetager undersøgelser af virkningerne af klimaændringerne på de oprindelige kartoffelarter og uddanner landmændene til at dyrke afgrøderne i overenssttemmelse med nye metoder for dyrkning.

Forskerne og landmænd arbejder sammen om planlægningen, plantning og høst af afgrøden, og analyserer resultaterne sammen.

Resultaterne har allerede vist en forbedring af udbytte, nedgang i skadedyr og større resistens overfor ekstremer, såsom tørke og frost.

Peru er ikke det eneste sted, hvor landmænd afprøver nye teknikker til at bevare eller forbedre traditionelle afgrøder og sikre fødevaresikkerheden, siger Krystyna Swiderska fra Det Internationale Institut for Miljø og Udvikling (IIED) i London. Lignende studier bliver udført 64 andre landsbyer i risikoområder allerede påvirket af klimaændringerne i bl.a. Kina, Indien og Kenya.

Skift fra hybride til traditionelle afgrøder, opdræt af nye sorter og plantning i en kombination af tørkeresistente og hurtigtvoksende sorter er blandt de strategier, der anvendes af landmænd i de fire lande.