Pres på UNAIDS-chef for at gå af

michel_sidibe_unaids
Michel Sidibé har i løbet af sine otte år som chef for UNAIDS skabt en "drengeklub" og en "giftig arbejdskultur", lyder noget af kritikken mod ham.
Foto: Bluerasberry (Wikimedia/CC/arkiv)
Forfatter billede

Sjældent er der set så voldsom kritik af et FN-organ som den kritik, en rapport rettede mod UNAIDS i sidste uge.

UNAIDS har en ”ødelagt organisationskultur”, der hersker ”ansvarstomrum” og desuden ”straffrihed”, og under den nuværende ledelse er der skabt ”en arbejdskultur af frygt, mangel på tillid”.

Rapporten advarer om, at UNAIDS er gennemsyret af en ”drengeklub” skabt af Sidibé og en ”patriarkalsk kultur, der tolererer chikane og magtmisbrug”.

Eksperterne, der har skrevet rapporten, opfordrer til, at der sker et skifte på lederposten. Under Michel Sidibés ledelse er der talrige eksempler på ”favorisering og vennetjenester, uigennemskuelighed, frit slag til at overtræde reglerne, og der er gengældelse mod de, der taler imod disse praksisser”.

Misbruger magt for seksuelle ydelser

Rapporten blev udarbejdet efter, at der er indløbet mange beskyldninger om sexchikane og grov mobning fra højt placerede medarbejderes side.

En undersøgelse foretaget blandt medarbejderne viser, at 18 ansatte ud af de 465, der besvarede spørgsmålene fra ekspertudvalget, har oplevet en eller anden form for sexchikane i de forgangne 12 måneder.

En unavngiven ansat fortæller ifølge The Guardian, at der er eksempler på grov udnyttelse, som ganske enkelt er blevet en del af kulturen på arbejdspladsen:

Andre medarbejdere har talt om formodede interessekonflikter, misbrug af midler, ulovlig brug af chauffører – og at nogle af de højt placerede medarbejdere ganske enkelt ikke dukker op på kontoret.

Når sådanne sager blev anmeldt, skete der enten ikke noget, eller også blev de anklagede flyttet til en anden afdeling eller forfremmet, har ansatte fortalt til ekspertudvalget.

Andre medarbejdere i UNAIDS fortæller, at de har været vidner til sexistiske hændelser, som de ikke kunne anmelde, fordi de ansvarlige hævdede, at de var venner med Michel Sidibé.

Sverige suspenderer millionstøtte

Onsdag meddelte den næststørste donor til UNAIDS, Sverige, at landet indtil videre stopper sin støtte til organisationen efter skandalerne omkring Michel Sidibé.

”Vi har ingen til tro til ham. Han må gå af nu. Vi indefryser vores støtte, indtil han er væk”, siger den svenske udviklingsminister, Isabella Lövin (MP), til Svenska Dagbladet.

Michel Sidibé har selv foreslået at blive siddende til juni 2019, hvorefter han vil gå af. Det har Sverige indtil videre afvist som en mulighed.

Sverige gav sidste år 260 millioner svenske kroner til UNAIDS, hvilket svarer til 187 millioner danske kroner.

Danmark giver 40 millioner kroner årligt til UNAIDS. Der har ikke umiddelbart været nogen melding fra det danske udenrigsministerium om, hvorvidt skandalen i UNAIDS vil få betydning for det danske bidrag.

Men fra adskillige andre sider har der lydt skarp kritik af Michel Sidibé og en opfordring til, at han træder tilbage. Det er afgørende for, at en så vigtig organisation som UNAIDS kan komme på fode og blive velfungerende igen, siger den britiske Labour-politiker og tidligere udviklingsminister Gareth Thomas til The Guardian.

I det ansete lægetidsskrift The Lancet skriver chefredaktør Richard Horton, at Sidibés reaktion på den omfattende krise er ”surrealistisk”.

”På intet tidspunkt erkender han, at han var ansvarlig for det giftige arbejdsmiljø, hans ledelse har skabt,” skriver Horton.

”I 30 år har jeg aldrig hørt om en uafhængig rapport, der leverede en så ætsende hård dom over en intern FN-ledelse,” siger hun ifølge The Guardian.