Rapport: Frankrig skal levere kunstgenstande tilbage til Afrika

quai_branly_exhibit_06
Musée du quai Branly i Paris har en omfattende samling af kunstgenstande fra Afrika, Asien, Oceanien og Amerika.
Foto: Andreas Praefcke Public Domain.
Laurits Holdt

Det anslås at franske museer og samlinger har mindst 90.000 kunstgenstande fra tidligere kolonier – især fra Afrika. Fredag modtog præsident Emmanuel Macron en rapport, der anbefaler at den franske stat begynder at levere genstandene tilbage til de lande, hvorfra de stammer. Det skriver CNN.

Forfatterne er den senegalesiske forfatter Felwine Sarr og den franske historiker Bénédicte Savoy, der i 2017 blev bedt af præsidenten om at en rapport om emnet.

Ifølge rapporten er de fleste af genstandene underlagt en lov, der gør dem til statens ejendom – selv hvis de er kommet til landet på ulovlig vis.

Rapporten anbefaler, at de genstande, som er kommet til landet uden en gensidig aftale med oprindelseslandet kan returneres efter aftale mellem Frankrig og de pågældende lande.

Temaet kom for alvor på den franske dagsorden i 2017 efter Emmanuel Marcon holdt en tale i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou. Her sagde han bl.a, at Frankrig i løbet af de næste fem år skulle begynde at sende kunstgenstande tilbage til Afrika på midlertidig eller permanent basis.

Læs hele artiklen på CNN.