Red Barnet: Sult truer Somalia og Somaliland – akut behov for nødhjælp

2011_horn_of_africa_famine_oxfam_01
Tørke i Somaliland i 2011.
Foto: Oxfam East Africa (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

Der er overhængende fare for, at Somalia og Somaliland rammes af sultkatastrofe inden for et par måneder (maj-juni). Sidste år lykkedes det at afværge en katastrofe, fordi det internationale samfund trådte til med finansiering på over 6 mia. kroner til at støtte til de sultramte familier. Sådan lyder det advarende fra Red Barnet.

Den villighed ses ikke tilsvarende i år, selv om behovet for hjælp er overhængende: 5,4 millioner mennesker har akut behov for humanitær hjælp, heraf 2,8 millioner børn. Det forventes, at 1,2 millioner børn kommer til at lide af underernæring i løbet af i år, heraf vil ca. 230.000 være i overhængende fare for at dø.  

Hertil skal lægges, at mandatet for den Afrikanske Unions fredsskabende styrker udløber i maj. 

Red Barnet er stærkt bekymret over risikoen for forringet humanitær adgang på et tidspunkt, hvor der er et ekstra stort behov for hjælp. 

”Der er lige nu overhængende fare for, at Somalia og Somaliland rammes af en sultkatastrofe inden for de næste par måneder. Sidste år lykkedes det at afværge en katastrofe, fordi det internationale samfund trådte til med støtte til de sultramte familier. Men den villighed ser vi ikke i år, selv om behovet for hjælp er overhængende og akut,” siger Red Barnets Afrika-ekspert Jakob Eilsøe Mikkelsen, der lige nu befinder sig i de ramte områder.

Ny undersøgelse: Arbejde mod børneægteskaber i fare

Sultkatastrofen risikerer at ødelægge det arbejde, der i øjeblikket står på for at forebygge børneægteskaber og seksuel vold mod unge piger i områderne. 

En ny undersøgelse fra Red Barnet viser en stigende tendens til, at helt unge teenagepiger bliver giftet bort mod deres vilje, fordi familierne føler sig nødsagede til det på grund af tørken og mangel på mad. 

Derudover har den vedvarende humanitære krise skabt dybere fattigdom og dårligere adgang til uddannelse, hvilket begge er forhold, der øger risikoen for børneægteskaber. 

Blandt de mere end 1.100 interviewede familier i undersøgelsen er over 50 teenagepiger blevet giftet bort, fordi tørken nu presser familien. Ca. 10 procent af de adspurgte familier fortæller også, at en af pigerne i deres familie er blevet seksuelt krænket.

Børneægteskaber har alvorlige konsekvenser for pigerne. Mange dør i barselssengen, fordi deres unge kroppe ikke kan klare en graviditet. Og dem, der overlever, får ingen uddannelse men fastlåses i en sårbar situation, hvor de ikke kan klare sig selv økonomisk eller socialt. 

”Der er desværre en klar sammenhæng mellem mangel på mad og tvangsægteskaber, og den tendens ser vi nu også udvikle sig i de tørkeramte områder på Afrikas Horn”, siger Jakob Eilsøe Mikkelsen.  

Børneægteskaber har alvorlige konsekvenser for pigerne. Mange dør i barselssengen, fordi deres unge kroppe ikke kan klare en graviditet. Og dem, der overlever, får ingen uddannelse men fastlåses i en sårbar situation, hvor de ikke kan klare sig selv økonomisk eller socialt. 

Selv om flere lande har forbudt børneægteskaber, bliver mere end 20.000 piger under 18 år stadig tvunget ind i ulovlige ægteskaber hver eneste dag. Mindst 7,5 millioner piger om året får dermed frarøvet deres barndom og fremtidsmuligheder.