Sikkerhedsfirmaet Safer Yemen opererer under radaren. Dets metoder er diskrete og utraditionelle, for de ansatte har ingen våben og skal undgå konfrontationer snarere end at tage kampen op med angribere. I stedet er de trænet i undvigemanøvrer, konflikthåndtering og brug af analyser af sikkerhedssituationen i Yemen.
Mens andre sikkerhedsfirmaer fragter deres kunder rundt i store skudsikre biler og har bevæbnede vagter, så kører de ansatte hos Safer Yemen kunderne rundt i almindelige anonyme biler og installerer dem i diskrete gæstehuse uden høje mure og bevæbnede vagter omkring.
Samtidig tilbyder de træning af deres kunders ansatte i at arbejde med sikkerhed uden brug af våben. Og det i et land, som ligger i top hvad gælder antallet af våben i omløb pr. indbygger.
Samarbejde om sikkerhed
Safer Yemen er ejet af danske Siris Hartkorn og hendes mand Nabil Al-Sharafi, der beskæftiger 26 medarbejdere i Yemen. De bruger egne analyser af den politiske situation i landet som redskab i deres arbejde, og de holder regelmæssige møder med NGO’er og andre aktører, der arbejder i Yemen.
”Vi holder seminarer, hvor vi bringer forskellige forskere og journalister og folk med et dybtgående kendskab til Yemen sammen med udviklings- og humanitære organisationer for at skabe en bredere forståelse af Yemen”, siger Siris Hartkorn.
For et år siden var kidnapninger hovedtruslen i Yemen, og Safer Yemen fik overbevist NGO’er og FN organer i Yemen om at gå fra en klassisk væbnet beskyttelse til ændring af bl.a. adfærdsmønstre.
”For os er det et succeskriterium, at vi kan modarbejde den der militarisering af sikkerhed, som man har set i Afganistan og Irak og andre steder”, fortæller Siris Hartkorn.
Etiske principper for arbejdet
Safer Yemen har simpelthen en tænketank med speciale i analyser af den politiske udvikling og sikkerhedssituationen i Yemen. Som noget andet usædvanligt for et sikkerhedsfirma arbejder Safer Yemen ud fra et etisk princip om ikke at gøre skade på det lokale samfund.
Derfor rådgiver de ikke bare deres kunder om konkrete praktiske sikkerhedsspørgsmål men også om hvordan de generelt bør gebærde sig i Yemen for at få de bedste resultater ud af deres projekter.
Det er nemlig ikke lige meget, om man graver en brønd for at hjælpe en bjerglandsby, hvis man så samtidig afskærer en lavere liggende nabolandsbys vandforsyning og dermed skaber en konflikt mellem de to landsbyer. Siris Hartkorn fortæller, at hun for nylig har set denne problemstilling i Yemen.
Det etiske princip indebærer også at Safer Yemen ikke tager imod hvem som helst som kunder.
”Vi har bevidst valgt ikke at arbejde sammen med olieindustrien, fordi der er meget korruption i den sektor, og det vil vi ikke være en del af”, fortæller Siris Hartkorn.
Sikkerhed og bæredygtighed – to sider af samme sag
Der er ingen tvivl om, at Safer Yemen er et sikkerhedsfirma med en usædvanlig tilgang til at arbejde med beskyttelse og sikkerhed. Man kan spørge, om ikke Safer Yemen i virkeligheden har en udviklingspolitisk dagsorden under det meget konkrete sikkerhedsarbejde.
Siris Hartkorn bruger typiske ord fra bistandsmiljøet og leder dermed tankerne i den retning. Hun svarer på spørgsmålet:
”Ja og nej. Vores mission er ikke at udvikle Yemen, det er mere at udvikle de kunder, der kommer for at udvikle Yemen og sikre at den måde de arbejder på er sensitiv til den lokale kontekst.”
Hun fortsætter:
”Vi går ret meget ind i hvad vores kunder laver gennem rådgivning om, hvordan de kan opnå mere bæredygtige resultater. Vi prøver at bidrage med det yemenitiske synspunkt og konteksten.”
Fortid i NGO’er
Ikke overraskende har både Siris Hartkorn og hendes mand en fortid som ansatte i NGO’er, og det var netop en stor stigning i antallet af udefrakommende NGO’er og en stigning i antallet af kidnapninger i Yemen, der fik dem til at oprette deres sikkerhedsfirma i 2012.
NGO’erne kom til Yemen uden megen viden om den lokale sikkerhedssituation, og Siris og hendes mand havde set, hvordan den sædvanlige brug af store biler og bevæbnede sikkerhedsvagter fik tingene til at ekskalere yderligere til brug af endnu større våben hos kidnappere og andre kriminelle. Derfor mente de, at den traditionelle tilgang til sikkerhed havde spillet fallit og måtte erstattes af en helt anden tænkning.
Fremtiden uvis
I dag er situationen i Yemen helt kaotisk pga. interne kampe og daglige angreb på hovedstaden Sana’a fra en koalition ledet af Saudi Arabien. Da koalitionens angreb startede i marts, hjalp Safer Yemen humanitære organisationer med at evakuere internationalt personale og sikre lokalt ansatte.
Nu går trafikken den anden vej pga. den omfattende humanitære krise i landet, som får nødhjælpsorganisationerne til at vende tilbage trods farerne. Ifølge OCHA har 21 millioner mennesker i Yemen brug for humanitær assistance – det er 80 % af befolkningen.
Opgaven for Safer Yemen er derfor igen at hjælpe med sikkerhedsanalyser, træning af personale og fysisk beskyttelse.
Safer Yemens egen fremtid er uvis, men Siris Hartkorn forudser, at sikkerhedssituationen i Yemen vil blive forværret og at de internationale organisationer vil stå over for nye sikkerhedstrusler. Det vil blive en endnu større udfordring end tidligere at operere uden våben – måske endda umuligt.