Seks lande henretter LGBT-personer

lgbt_solidarity_rally_32561940192
Forfatter billede

I 74 lande er det ulovligt at være homoseksuel, og i 11 af de lande kan det medføre dødsstraf at være homoseksuel, biseksuel eller transkønnet (LGBT).

Fem af landene henretter i praksis ikke de dødsdømte, men i seks af verdens lande bliver lovens strengeste straf ført ud i livet, skriver netmediet Global Citizens.

Det drejer sig om Iran, Nigeria, Saudi-Arabien, Somalia, Sudan og Yemen.

Nigeria strammede lovgivningen på det område i 2014, så loven i dag er langt barskere end den tilsvarende lovgivning i Uganda, der ellers har fået meget international opmærksomhed – men hvor homoseksuelle og andre LGBT-personer ”kun” risikerer fængsel på livstid.

Iran, hvor befolkningen ellers ofte ses som værende væsentligt mere moderat end det konservative præstestyre, har også strenge love for mennesker, der elsker andre af samme køn. Blandt andet blev to teenagere henrettet i 2014, efter de var blevet taget på fersk gerning i at dyrke sex sammen.

USA imod at fordømme dødsstraf generelt

I resolutionsteksten opfordres de lande, der anvender dødsstraf, til at at sikre, at den ikke idømmes på en måde, der er ”tilfældig eller diskriminerende” eller at det sker for ”forbrydelser” som at forlade en religion, blasfemi, utroskab eller homoseksuelle relationer mellem to myndige personer.

Blandt de 16 lande, der stemte imod, var USA og Japan, som dermed lagde sig på linje med Botswana, Burundi, Egypten, Etiopien, Bangladesh, Kina, Indien, Irak, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Resolutionen blev vedtaget, da langt størstedelen af medlemslandene i Menneskerettighedsrådet stemte for.

USA forklarer sit ”nej” til resolutionen med, at den indeholdt en formulering, der ville fordømme dødsstraf i al almindelighed.