• 3 måneder siden

 • 14:42

  Argentinas præsident sætter omstridte øer tilbage på dagsordenen

  Skrevet af Laurits Holdt

  Den kontroversielle præsident i Argentina, Javier Milei, lover en ’køreplan’ for at få øgruppen Falklandsøerne/Islas Malvinas under argentinsk overherredømme. Det skriver den engelsksprogede avis Buenos Aires Herald.

  Øerne ligger i Atlanterhavet omkring 600 kilometer fra Argentinas kyst og hører under Storbritannien. Men i Argentina har man i mere end 200 år ment, at øerne er argentinske, og at landet overtog dem fra den tidligere kolonimagt Spanien ved selvstændigheden i 1816.

  I 1982, mens det blev ledet af et militærstyre, invaderede Argentina øerne. Storbritannien sendte soldater og skibe til øerne – angiveligt til det argentinske styres overraskelse. Efter godt to måneders krig overgav de argentinske styrker på øerne sig. Tre civile, 649 argentinske og 255 britiske soldater blev dræbt under krigen.

  Præsident Milei kom med sin udmelding under en mindehøjtidelighed for de faldne argentinske soldater i krigen. Han benyttede også sin tale til at strække en hånd ud til militæret, som ifølge ham er blevet chikaneret og ydmyget i årene efter militærstyrets afgang efter den mislykkede krig. Her hentydede han ifølge mediet til de retssager og undersøgelser, der i årtierne efter demokratiets genindførsel har forsøgt at placere ansvar for nogle af de forbrydelser, som militærstyret stod for.

 • 11:51

  Tidligere præsident Zuma udelukket fra kommende valg i Sydafrika

  Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

  Sydafrikas valgembedsmænd har udelukket den tidligere præsident Jacob Zuma fra det kommende valg, som skal finde sted d. 29. maj. Det skriver mediet RFI.

  Præsidenten for valgkommissionen, Mosotho Moepya, bekræfter udelukkelsen overfor journalister uden at give nærmere detaljer.

  Valget står ifølge meningsmålinger til at blive det tætteste, siden landet indførte demokrati i 1994. Nelson Mandelas gamle parti, African National Congress (ANC), har været ved magten siden 1994 men står til at få under 50 procent af stemmerne. Dermed vil det være tvunget til for første gang at indgå i en koalition for at blive ved magten. Årsagerne til ANC’s faldende popularitet er blandt andet den dårlige økonomi og korruptionssager internt i partiet.

  Zuma forlod præsidentposten i 2018 efter korruptionsanklager. I 2021 blev han idømt 15 måneders fængsel for at nægte at vidne i en korruptionssag. Han har annonceret, at han vil støtte oppositionspartiet uMkhonto we Sizwe (MK) ved det kommende valg.

  MK-partiet planlægger at anke beslutningen, der kan ankes indtil 2. april.

 • 3 måneder siden

 • 13:21

  Senegal: Ex-præsidents hovedmodstander bliver regeringsleder

  Skrevet af Laurits Holdt

  Bassirou Diomaye Faye, som for nylig vandt præsidentvalget i Senegal, har udpeget sin partifælle Ousmane Sonko til posten som premierminister. Det skriver The East African.

  Sonko var en ledende stemme i den tidligere oppositions kamp mod den tidligere præsident Macky Sall og er meget populær blandt landets unge.

  Han blev forhindret i at stille op til præsidentvalget efter en dom for at ”korrumpere ungdommen”. Hans parti opstillede i stedet Bassirou Diomaye Faye, og han fik mere end halvdelen af stemmerne i første valgrunde.

  Senegal er tidligere blevet set som et demokratisk fyrtårn i Vestafrika, men det billede begyndte at krakelere, da Macky Sall luftede muligheden for at stille op til en tredje embedsperiode, hvilket ellers ikke er tilladt ifølge landets grundlov.

  Senere begyndte præsidentens styre at slå hårdt ned på oppositionens protester og sendte flere af Macky Salls politiske modstandere i fængsel – heriblandt både den nyvalgte præsident og den nyudpegede premierminister.

 • 12:06

  Botswana truer med at sende 20.000 elefanter til Tyskland

  Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

  Botswanas præsident, Mokgweetsi Masisi, truer nu med at sende 20.000 elefanter til Tyskland som led i en eskalerende strid om import af jagttrofæer. Det skriver The Guardian.

  Tysklands miljøministerium overvejede tidligere i år at stramme reglerne for import af jagttrofæer på grund af bekymringer for krybskytteri og beskyttelse af sjældne dyrearter.

  I et interview med den tyske avis Bild forklarer Botswanas præsident Masisi, at et forbud mod import af jagttrofæer vil gøre Botswanas befolkning fattigere. Han understreger, at jagt er vigtig for at kontrollere den voksende elefantbestand i det sydafrikanske land

  Læs også: ”Det vil gå ud over de fattigste af de fattige, hvis man afskaffer trofæjagt i Afrika”

  Botswanas elefantbestand er verdens største og det anslås, at der lever 130.000 elefanter i landet. Siden ophævelsen af et jagtforbud i 2019 har Botswana udstedt årlige jagtkvoter i et forsøg på at begrænse den stigende elefantbefolkning. Elefanterne forårsager nemlig skader på ejendomme, ødelægger afgrøder og sårer indbyggere. Landet har tidligere tilbudt at overføre 8.000 elefanter til Angola og 500 til Mozambique for at håndtere overbefolkningen.

  Tysklands miljøministerium bekræfter, at de er i dialog med flere afrikanske lande, herunder Botswana, for at finde en løsning på importreglerne.

 • 3 måneder siden

 • 15:33

  DR Congo får sin første kvindelige premierminister

  Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

  Den Demokratiske Republik Congo har udnævnt Judith Suminwa Tuluka, landets aktuelle planlægningsminister, til den første kvindelige premierminister nogensinde. Det skriver France24.

  Økonomen Judith Tuluka afløser Jean-Michel Sama Lukonde, efter at landets præsident Felix Tshisekedis i december blev genvalgt med 73 procent af stemmerne og sammen med sine støttepartier vandt over 90 procent af pladserne i parlamentet.

  I sine første ord som premierminister omtalte Judith Tuluka landets vanskelige sikkerhedssituation og de krigshærgede områder i landet med over 100 millioner indbyggere.

  ”Mine tanker går til alle afkroge af landet, som i dag står over for konflikter og fjender, som nogle gange skjuler sig, men som vi finder og vil jagte,” sagde hun. Dermed hentydede hun til den forværrede sikkerhedssituation i Nord-Kivu-provinsen, hvor oprørsgruppen M23, støttet af nabolandet Rwanda, de sidste to år har erobret store landområder. Konflikten har ifølge FN sendt over 7 millioner mennesker på flugt.

  DR Congo er, på trods af enorme mineralreserver, et af verdens fattigste lande. To ud af tre congolesere lever under fattigdomsgrænsen.

 • 15:29

  Millioner i det sydlige Afrika truet af tørke og hungersnød

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Zimbabwe og nabolandene Zambia og Malawi er hårdt ramt af tørke, som har efterladt 20 millioner mennesker i hungersnød.

  Den ekstreme tørke har betydet, at Zambia og Malawi har erklæret national krise – og at Zimbabwe kan være på nippet til at gøre det samme. Tørken er nået mod vest til Botswana og Angola, og mod øst til Mozambique og Madagascar. En af følgerne er, at cirka 20 millioner mennesker vil have behov for fødevarehjælp i det sydlige Afrika. Det skriver Africa News.

  For blot et år siden var en stor del af regionen ramt af dødelige tropiske storme og store oversvømmelser. Det vidner ifølge klimaforskere om en uheldig vejrcyklus, hvor der enten falder for meget nedbør, eller for lidt.

 • 3 måneder siden

 • 13:39

  Hvad vil Danmark i FN’s Sikkerhedsråd? Nu er prioriteterne lagt fast

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Danmark arbejder aktivt for at få en plads i FN’s Sikkerhedsråd i perioden 2025 og 2026. I den forbindelse var udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mandag i New York for at præsentere, hvad Danmark vil kæmpe for, hvis vi bliver valgt ind.

  Her præsenterede han en en overordnet prioritet om at forsvare folkeretten, herunder den internationale humanitære folkeret og arbejde for et mere ansvarligt, effektivt og repræsentativt Sikkerhedsråd.

  Derudover fremlagde han tre konkrete mærkesager:

  Dels vil Danmark kæmpe for at tilpasse Sikkerhedsrådets krisehåndtering og konfliktforebyggelse til en ny virkelighed, hvor mange komplekse konflikter og kriser truer stabiliteten i Danmarks nærområde, som det hedder i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet. Her vil Danmark særligt arbejde for at styrke samarbejdet med Den Afrikanske Union.

  Dels vil Danmark arbejde for at fastholde og styrke Sikkerhedsrådets fokus på sammenhængen mellem klima, fred og sikkerhed.

  Og til sidst vil Danmark arbejde for at styrke kvinders muligheder for at deltage i fredsprocesser og sikkerhedsindsatser.

  Læs også: Kan småstater som Danmark få noget ud af plads i FN’s Sikkerhedsråd: Ja, siger norsk forsker

 • 10:56

  Tuvalu accepterer kontroversiel sikkerheds- og migrationsaftale

  Skrevet af Søren Steensig

  Tuvalu har angiveligt accepteret en sikkerheds- og migrationsaftale med Australien, der har fået kritik for at udvande østatens suverænitet og derfor været skudt til hjørne, mens den klimatruede nation afholdte parlamentsvalg. Nu siger Tuvalus nye regering ja til at gå videre med aftalen, har den australske minister for Stillehavsanliggender, Pat Conroy, ifølge The Guardian meddelt landets parlament.

  Læs også: Kontroversiel aftale med Australien er hovedtema i valget i Tuvaluhttps://globalnyt.dk/seneste/kontroversiel-aftale-med-australien-er-tema-i-valget-i-tuvalu/

  Aftalen tillader 280 tuvaluanere at emigrere til Australien hvert år, da Stillehavsnationen er plaget af konsekvenserne af klimaforandringer – og truet på sin fortsatte eksistens, hvis havene fortsat stiger. Australien vil under Falepili-aftalen også fortsat anerkende Tuvalu som stat, selv hvis de fysiske øer, der er hjemsted for omkring 11.000 mennesker, synker.

  Til gengæld får Australien reelt vetoret på Tuvalus fremtidige militær- og sikkerhedsaftaler. I talen til parlamentet forsikrede Pat Conroy, at australierne vil arbejde tæt sammen med tuvaluanerne for at respektere deres suverænitet.

  Tuvalu er en af de tre tilbageværende Taiwan-støtter blandt Stillehavsnationerne, efter Nauru i februar skrottede alliancen med taiwanerne for et nyt samarbejde med Kina.

 • 10:14

  758 anklager om seksuel udnyttelse og misbrug i FN i 2023

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  FN modtog i 2023 758 anklager om seksuel udnyttelse og misbrug begået af FN-ansatte, FN-relateret personale og partnere. Det oplyser FN selv i en pressemeddelelse på baggrund af en årlig rapport.

  De nye tal markerer en sørgelig tendens i den verdensomspændende organisation. I 2022 blev der rapporteret 534 anklager, mens der i 2018 var 265 anklager.

  Af de 758 anklager i 2023 var 384 relateret direkte til FN-ansatte og FN-tilknyttede medarbejdere. Resten vedrørte medarbejdere fra partnere og eksterne militære styrker, der ikke opererer under FN-kommando.

  100 anklager blev rapporteret i fredsbevarende og særlige politiske missioner. De fleste anklager, 90 procent, vedrørte FN-missionen i Den Demokratiske Republik Congo, MONUSCO, og en anden i Den Centralafrikanske Republik, kendt som MINUSCA.

  “Vi intensiverer indsatsen for at opretholde ofrenes rettigheder og for at bringe straffriheden til ophør. Dette inkluderer også samarbejde med medlemsstaterne for at opretholde reglerne omkring ​​faderskab,” udtaler talsperson for FN, Farhan Haq.

 • 3 måneder siden

 • 16:14

  Parlamentet i Togo vedtager ny forfatning

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  I mandag vedtog parlamentet i Togo en ny forfatning, som betyder at parlamentet får lov til at udpege, hvem der skal være præsident i det vestafrikanske land.

  Præsidenten vil fremover blive valgt af parlamentet frem for befolkningen, fremgår det af den nye lovgivning. Desuden betyder lovændringen, at den siddende præsident kan blive valgt til en seksårig periode. På nuværende tidspunkt kan præsidenten blive siddende på posten i to femårige perioder. Det skriver France24.

  Lovændringen kommer mindre end en måned inden det næste parlamentsvalg i landet, men det er uvist hvornår lovændringen træder i kraft.

  Oppositionen, som boykottede det seneste valg i 2018, på grund af mistanke om “uregelmæssigheder”, er dårligt repræsenteret i parlamentet.

 • 11:22

  Ecuadors yngste borgmester skuddræbt

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  27-årige Brigitte García, som er Ecuadors yngste borgmester, er søndag blevet dræbt af skud.

  García og hendes kommunikationsdirektør, Jairo Loor, blev søndag fundet døde i en bil i byen San Vicente i Manabi-provinsen i Ecuador, hvor hun siden 2023 har været borgmester. Det skriver BBC.

  Der er ikke foretaget anholdelser i forbindelse med drabet, og drabsmotivet er stadig uvist. García er ikke den første politiker i Manabi, som er blevet myrdet den seneste tid. I juli blev Agustín Intriago, den genvalgte borgmester af havnebyen Manta, skudt. Desuden blev præsidentkandidaten Fernando Villavicencio dræbt inden valget i august sidste år.

  Det sydamerikanske land har længe været hårdt ramt af rivaliserende narkobanders vold, og i januar indførte den ecuadorianske præsident Daniel Noboa undtagelsestilstand i landet.

  Læs også: Hverdag i undtagelsestilstand: I Ecuador har befolkningen vænnet sig til narkobandernes vold

 • 3 måneder siden

 • 13:01

  Dansk Folkeparti vil skrotte udviklingsbistanden i 2030-plan

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Dansk Folkeparti vil inden 2030 afskaffe udviklingsbistanden. Det står i partiets 2030-plan, som blev præsenteret mandag ifølge Ritzau.

  I 2024 er der afsat over 20 milliarder kroner til udviklingsbistand, og de penge vil Dansk Folkeparti hellere bruge til at sikre bedre velfærd og skattelettelser til danskerne. I stedet afsættes der i 2030-planen 2,5 milliarder kroner til en nødhjælpspulje, som skal målrettes flygtninge i nærområdet.

  Nogle af midlerne kan, foreslår partiet, bruges til at lave en flygtningelejr med dansk jurisdiktion.

  Forslaget vil i praksis medføre, at Danmark ikke lever op til FN-målet om at bruge mindst 0,7 procent af landets bruttonationalindkomst (BNI) på udviklingsbistand. Men det bekymrer ikke partiets formand Morten Messerschmidt.

  “FN’s mål betragter jeg ikke som bindende,” siger han og nævner, at FN ikke bør have nogen toneangivende stemme i dansk indenrigs- og udenrigspolitik.

 • 12:59

  Over 130 kidnappede skolebørn bliver reddet i Nigeria

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Flere end 130 skolebørn, som blev bortført fra en skole i den nigerianske by Kuriga for mere end to uger siden, er blevet reddet. Det skriver AP News.

  Skoleledelsen har tidligere meldt ud, at flere end 287 elever blev bortført, da bevæbnede mænd på motorcykler angreb skolen. Men Uba Sani, som er guvernør af den nigerianske stat Kaduna, har sagt, at det kun drejede sig om 137 børn.

  Læs også: Kidnappere kræver stor løsesum for 287 skolebørn

  Mindst 1.400 elever er blevet bortført fra nigerianske skoler siden 2014. I de seneste år har bortførelserne fundet sted i den nordvestlige del af landet, hvor væbnede grupper ofte kidnapper ofre, og kræver løsesum for dem.

  På grund af det voksende antal af massekidnapninger i landet, har den nigerianske præsident Bola Tinubu lovet, at regeringen vil arbejde på strategier for at komme kidnapning i Nigeria til livs.

 • 12:46

  Oppositionskandidat fører Senegals præsidentvalg

  Skrevet af Emil Gundel

  Tilhængere af kandidaten Bassirou Diomaye Faye fejrer valgresultatet, efter de første stemmeoptællinger viser, at han fører i Senegals præsidentvalg, beretter Al-Jazeera. Oppositionskandidaten har modtaget lykønskninger fra fem ud af sytten modkandidater. Rivalen Amadou Ba fra den siddende regeringskoalition kalder dog fejringen forhastet, da han mener der vil komme en anden valgrunde.

  Valget er et muligt vendepunkt efter tre års politisk uro, der kulminerede med voldsomme anti-regeringsprotester. Det førte til at den afgående præsident Macky Sall ikke genopstillede og at den førende oppositionsleder Ousmane Sonkos blev udelukket fra at stille op på grund af en fængselsdom.

  Læs også: Senegal, Vestafrikas demokratiske bastion, vakler

  På valgdagen stemte ca. 7,3 millioner, hvilket gav en valgdeltagelse på omkring 71 procent. Mens det endelige resultat stadig er uafklaret, venter landet spændt på de endelige resultater, som kan føre til en anden valgrunde hvis ingen får over 50 procent af stemmerne.

 • 11:52

  Læger uden Grænsers skib bliver tilbageholdt i Italien

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Læger uden Grænser fordømmer en afgørelse fra de italienske myndigheder, som betyder at et redningsskib fra organisationen bliver tilbageholdt i Italien i 20 dage.

  Redningsskibet Geo Barents har fået karantæne, da de italienske myndigheder mener, at skib og besætning ikke har overholdt instrukser fra den libyske kystvagt under en redningsaktion i sidste weekend.

  ”Tilbageholdelsen er det seneste eksempel på hykleriet fra EU og dets medlemslande, som gør alt, hvad der står i deres magt for at straffe dem, der er involveret i redninger på Middelhavet, samtidig med at de selv er medskyldige i voldelige pushbacks af tusinder af mennesker til Libyen hvert år,” siger Juan Matias Gil, repræsentant for Læger uden Grænsers arbejde på Middelhavet.

  Læs også: Livreddere i modvind: “Vi bliver forhindret i at være, hvor der er brug for os”

  Læger uden Grænser har anket tilbageholdelsen i retten.

 • 3 måneder siden

 • 12:53

  Varmt arbejdsmiljø kan fordoble risikoen for dødfødsler

  Skrevet af Søren Steensig

  Når gravide kvinder laver manuelt arbejde under høje temperaturer, kan det være med til at fordoble risikoen for, at deres barn bliver dødfødt. Det viser en ny undersøgelse, hvor forskerne har set nærmere på flere end 800 gravide kvinders arbejdsmiljø over en årrække i Indien.

  En af dem er Sumathy, der arbejder med at plukke agurker i Tiruvannamalai i delstaten Tamil Nadu. Umiddelbart efter undersøgelsens start i 2017 var Sumathy en af de første, der mistede sit barn til en ufrivillig abort i 12. uge.

  “Jeg plejede at føle mig så udmattet, da jeg var gravid og arbejdede i heden,” fortæller hun til BBC.

  De indiske forskere konkluderer, at det kan fordoble kvinders risiko for at abortere eller få et dødfødt barn, hvis de i længere perioder arbejder ved 28 grader celsius eller varmere.

  Forskerne håber, at deres arbejde kan sætte fokus på de manglende internationale retningslinjer for gravide kvinders arbejdsmiljø. For nuværende er de eneste vejledninger om at arbejde under høje temperaturer baseret på undersøgelser af mænd i det amerikanske militær i 60’erne.

 • 11:10

  Dansk malariavaccine bliver testet på første forsøgsperson

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en malariavaccine, som er blevet testet på en forsøgsperson for første gang. Det oplyser SSI.

  Vaccinen er udviklet af forskere på SSI sammen med afrikanske samarbejdspartnere. Ifølge SSI har vaccinen i de første kliniske forsøg vist gode resultater, og den er nu i fase 2 og skal afprøves på forsøgsdeltagere i Mali.

  To forsøg i Mali og Burkina Faso i 2023 bekræftede, at vaccinen er i stand til at danne antistoffer, der kan nedkæmpe parasitten, mens den stadig befinder sig i myggen. Det betyder, at vaccinen kan forhindre smitteoverførsel, siger seniorforsker Michael Theisen hos SSI.

  “Vi ved, at vores vaccinekandidat ProC6C har potentiale til at begrænse smittespredning via myggestik. Nu glæder vi os til at få undersøgt, om den også i praksis kan beskytte mennesker mod malariainfektion,” lyder det fra Michael Theisen.

 • 11:02

  Gaza: Millioner tons affald og murbrokker ‘vil tage årevis at rydde’

  Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

  I endnu en alarmerende melding om den katastrofale humanitære nødsituation, der fortsat udspiller sig i Gaza, skriver FN’s agentur for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, i et tweet, at det vil “tage år,” før affald og ammunitionsrester er fjernet fra enklaven. Det skriver UN News.

  Krigen i Gaza har ifølge FN’s målinger efterladt 23 millioner tons murbrokker og ueksploderet ammunition rundt omkring i Gaza.

  FN’s kontor for koordinering af humanitær indsats, OCHA, forklarer desuden, at kampene, udover de mange civile ofre og fordrivelsen af beboere, også ”forårsager betydelig ødelæggelse af huse og anden civil infrastruktur.”

  OCHA skriver derudover i sin seneste rapport om den humanitære situation, at minerydningspartnere nu udfører målinger og vurderinger af trusler fra eksplosiver, miner og andet ueksploderet ammunition, og uddanner Gazas beboere om farerne, som knytter sig til disse.

  Meldinger kommer, efter Australien som det seneste af flere lande har annonceret, at det har til hensigt at genoptage finansieringen af UNRWA. Efter udokumenterede israelske påstande om, at dele af agenturets personale havde deltaget i Hamas’ terrorangreb den 7. oktober, stoppede flere lande støtten til UNRWA.

  Som den største nødhjælpsorganisation i Gaza fortsætter UNRWA med at levere nødhjælp til de mere end 1,5 millioner fordrevne mennesker i den sydlige del af Gaza.

 • 3 måneder siden

 • 13:04

  Indsamling til retssag om dansk våbeneksport runder 1,5 millioner

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  På en uge har Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty International Danmark og Oxfam Danmark tilsammen indsamlet 1.492.681 kroner til at støtte retssagen mod den danske stat, som har til formål at stoppe dansk våbeneksport til Israel.

  De tre organisationer offentliggjorde mandag i sidste uge sammen med den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq søgsmålet sammen med en appel til danskerne om at støtte retssagen økonomisk.

  “Vi er overvældede og utroligt glade for opbakningen til vores retssag. Den viser, at danskerne insisterer på, at regeringen skal overholde de internationale regler for våbeneksport og sikre, at Danmark ikke bidrager til krigsforbrydelser og et plausibelt folkedrab i Gaza,” udtaler generalsekretærerne i de tre danske organisationer bag søgsmålet i en fælles kommentar.

  Det koster omkring 900.000 kroner i advokatudgifter at lægge sag an, oplyser organisationerne. De resterende indsamlede midler går til det øvrige arbejde omkring retssagen, herunder oplysningsarbejde om folkeretten, debatarrangementer mm.

  Læs mere: Ngo’er sagsøger den danske stat for medvirken i ulovlig våbeneksport

 • 3 måneder siden

 • 13:41

  Ekstrem vinter i Mongoliet dræber 5 mio. dyr og udløser appel

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Vejrfænomenet, som man i Mongoliet kalder “dzud” (katastrofe på mongolsk) har ifølge Mongoliets nødoperationscenter (EOC) kostet omkring 4,7 millioner husdyr livet. Det har fået Røde Kors til at komme med en nødappel til det internationale samfund om at komme landet til hjælp.

  Omkring 30 procent af Mongoliets 3,3 millioner mennesker er nomadiske hyrder, der bor i de teltlignende gers og yurter i landets enorme steppelandskab. Ifølge Røde Kors har mindst 2.250 hyrdefamilier mistet mere end 70 procent af deres husdyr, men organisationen frygter, at mange flere ikke vil være i stand til at overleve de næste par uger.

  “De igangværende tab af husdyr, dalende ressourcer og forværrede forhold for hundredtusindvis af mennesker i Mongoliet denne vinter er en skarp påmindelse om det presserende behov for hjælp,” sagde Olga Dzhumaeva, leder af den østasiatiske delegation i Internationalt Røde Kors ifølge Al-Jazeera.

  Mongolerne er vant til ekstreme temperaturer, og en dzud kan ofte medføre temperaturer ned til 50 minusgrader. Ifølge FN er dzud-fænomenet blevet meget hyppigere de seneste år, og dette er den sjette dzud indenfor det sidste årti. Derfor kæmpede mange hyrder allerede med at komme sig ovenpå den seneste dzud.

 • 11:44

  Gambia stemmer om at ophæve forbud mod kvindelig omskæring

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Parlamentet i Gambia skal stemme om et lovforslag, der vil ophæve forbuddet mod omskæring af kvinder. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det vestafrikanske være det første land, der tager denne vending.

  Kvindelig omskæring indebærer en delvis eller fuldstændig fjernelse af de ydre kønsorganer. Proceduren bliver som regel foretaget af sundhedspersonale, som blandt andet anvender barberblade. Omskæringen bliver ofte udført på unge piger for at “kontrollere kvinders seksualitet” og kan resultere i alvorlige blødninger og død.

  Gambias tidligere præsident, Yahya Jammeh, forbød praksissen i 2015. FN har anslået, at flere end halvdelen af gambianske kvinder og piger i alderen 15 til 49 i har gennemgået proceduren. Det skriver Africa News.

  Fatou Jagne Senghore, som er formanden for et lokalt kvinderettighedscenter, har udtalt at “lovforslaget er rettet mod at indskrænke kvinders rettigheder, og er et tilbageslag for de små fremskridt, der er sket de seneste år.”

 • 10:55

  Danmark støtter en pause for international dybhavsminedrift

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Myndigheder fra rigsfælleskabet er blevet enige om at støtte en forebyggende pause for dybhavsminedrift på den internationale havbund, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

  Efter den internationale opfordring fra en lang række stater og organisationer, vil Kongeriget Danmark støtte en forebyggende pause for dybhavsminedrift i internationale farvande. Både Danmark, Grønland og Færøerne har altså tilsluttet sig forslaget fra FN.

  Pausen indebærer, at der ikke må foregå dybhavsminedrift før FN’s Internationale Havbundsmyndighed (ISA) har vedtaget et regelsæt om miljøbeskyttelse. Derudover skal der sikres en videnskabelig forståelse af negativ indvirkning og beskyttelse af havmiljøet fra konsekvenser ved dybhavsminedriftsaktiviteter.

  ISA, som Danmark er medlem af, blev etableret for blandt andet at lave regler for efterforskning og udvinding af mineralressourcer i internationale farvande, som ikke hører under national jurisdiktion.

 • 3 måneder siden

 • 11:55

  Norge har hemmelige samtaler med houthierne

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Norske diplomater og politikere har haft møder med repræsentanter for Yemens houthi-oprørere, som er på USA’s terrorliste.

  Det norske udenrigsministerium ønsker ikke at stille op til interview, men ministeriet har bekræftet kontakten til Houthi-bevægelsen over for det norske medie NRK. Ministeriet skriver i en mail, at samtalerne har handlet om konflikten i Yemen og FN’s fredsindsats i landet. Ministeriet bekræfter også, at statssekretæren Andreas Kravik, for nylig har haft et møde med houthierne i Oman, og at andre repræsentanter fra udenrigsministeriet har besøgt Sanaa, som er Yemens hovedstad.

  Houthi-bevægelsen er en politisk og militær oprørsgruppe, som ifølge den selv kæmper for rettigheder, de ikke mener er blevet opfyldt. Den har tidligere angrebet skibsfarten i Det Røde Hav på forskellige måder, hvilket fik USA og Storbritannien til at slå tilbage med missilangreb på Houthi-mål i Yemen.

  Læs også: Yemens houthier har igen lagt sig voldsomt ud med Vesten

 • 9:27

  Sydsudan lukker alle skoler og forbereder sig på hedebølge

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Alle skoler i Sydsudan bliver lukket fra i dag, da landet forbereder sig på en ekstrem hedebølge, der forventes at vare i to uger.

  Sundheds- og undervisningsministeriet råder alle forældre til, at lade deres børn blive indendørs. Regeringen har meldt ud, at den vil følge situationen tæt og holde offentligheden løbende opdateret. Det skriver Africa News.

  Høje temperaturer er ikke ualmindelige i Sydsudan, og landet har også lidt af tørke og oversvømmelser. Derudover har landet været hærget af borgerkrig, som har sendt flere end ti millioner på flugt ifølge FN.

  Læs også: Glemt konflikt er tegn på ny verdensorden: Seks sandheder om Sudan

 • 3 måneder siden

 • 13:48

  Niger afbryder militært samarbejde med USA

  Skrevet af Laurits Holdt

  Militærstyret i det vestafrikanske land Niger meddelte lørdag, at det stopper alt militært samarbejde med USA med omgående virkning. Meddelelsen kommer umiddelbart efter, at en amerikansk delegation har besøgt landet, skriver France24.

  USA har ifølge mediet omkring 1.000 soldater i landet samt et ikke-specificeret antal civilt ansatte. Med sin placering mellem lande som Mali, Burkina Faso, Libyen og Nigeria er Niger blevet USA’s vigtigste base i Vestafrika.

  Amerikanerne bruger Niger som base for ubemandede fly, hvoraf nogle overvåger regionen mens andre bruges til angreb på eksempelvis islamistiske grupper. Vestafrika er et af de områder i verden, som oplever flest terrorangreb fra islamistiske grupper.

  Militæret tog magten ved et kup i juli 2023 og militærregeringen har siden allieret sig tæt med Mali og Burkina Faso, som også ledes af militærregeringer. De har alle tre lagt afstand til den tidligere kolonimagt, Frankrig, som på trods af landenes selvstændighed har været kraftigt engageret i landene – både politisk, økonomisk og militært. I stedet er landene rykket tættere på Rusland.

 • 3 måneder siden

 • 10:34

  Kabelfejl efterlader store dele af Afrika uden internet

  Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

  En stor del af Vest- og Centralafrika blev torsdag efterladt uden internettjeneste i helt op til 12 timer, da operatører fra adskillige undersøiske kabler rapporterede fejl. Det skriver The Guardian.

  Årsagen til kabelfejlene torsdag var ikke umiddelbart klarlagt.

  Den afrikanske undersøiske kabeloperatør Seacom bekræftede, at tjenesterne på dets vestafrikanske kabelsystem var nede, og at kunder, der var koblet på kabelnettet, blev omdirigeret til Google Equiano-kablet, som Seacom bruger i nødsituationer.

  “Omdirigeringen sker automatisk, når en rute er påvirket,” skriver Seacom i en e-mail til deres brugere.

  Côte d’Ivoire, Liberia, Benin, Ghana og Burkina Faso var nogle af de hårdest ramte lande, men afbrydelsen ramte over hele kontinentet og nåede også Sydafrika og Namibia.

  Det er ikke første gang, netværksafbrydelser forårsaget af kabelskader opstår i Afrika, og flere lignende hændelser er rapporteret i de seneste år. Men gårdagens episode “peger på noget større og dette er blandt de mest alvorlige,” sagde Isik Mater, forskningsdirektør hos NetBlocks, en gruppe, der dokumenterer internetforstyrrelser rundt om i verden.

  Afrika har en højere andel af internettrafik på mobiltelefoner end noget andet kontinent i verden, og mange virksomheder er afhængige af internettet for at levere tjenester til deres kunder.

 • 3 måneder siden

 • 15:54

  Kidnappere kræver stor løsesum for 287 skolebørn

  Skrevet af Søren Steensig

  Sidste uge bortførte bevæbnede mænd 286 skolebørn og inspektøren fra en skole i Kuriga, en by i det nordvestlige Nigeria. Nu kræver gerningsmændene en løsesum på en milliard nigerianske naira (eller godt og vel 4,2 millioner danske kroner, red.), skriver det nigerianske medie Premium Times.

  Kidnapperne har tirsdag kontaktet en bekendt af skoleinspektøren Abubakar Isah, der blev bortført sammen med eleverne. Den bekendte blev ringet op fra et hemmeligt nummer, hvor en af gerningsmændene lovede at løslade alle de tilfangetagne, hvis beløbet bliver udbetalt.

  Gerningsmanden fortalte også ifølge en anonym kilde, der er bekendt med opkaldet, at de bortførte børn befinder sig i skovområdet Kwiambana naturreservat, der ligger på grænsen mellem to administrative regioner i Nigeria. Skoven strækker sig over flere hundrede kvadratkilometer, og her blev en gruppe studerende fra det Føderale Universitet i Gusau også ført til sidste år, efter de blev kidnappet af terrorister i september.

  De lokale myndigheder har endnu ikke kommenteret på det påståede krav om løsepenge. Præsidenten Bola Tinubu har tidligere forsvoret at udbetale løsesummer til gerningsmænd, der de seneste år har stået bag flere kidnapninger af skolebørn. De bortførte børn fra Kuriga er i alderen otte til 15 år.

 • 15:26

  Danmark indgår nyt samarbejde med Sierra Leone

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Efter et fejlslagent samarbejde med Niger og flere militærkup i Sahel-regionen, har den danske regering nu rettet blikket mod de vestafrikanske kyststater, navnligt Sierra Leone.

  I en pressemeddelelse fortæller Udenrigsministeriet i dag, at man har indgået et samarbejde med det lille vestafrikanske land med 8,4 millioner indbyggere, som handler om uddannelse og grøn omstilling.

  Danmark og Sierra Leone har underskrevet en hensigtserklæring om nyt samarbejde. Her Dan Jørgensen og Sierra Leones regeringsleder David Senghe.


  Foto: Udenrigsministeriet
  Danmark og Sierra Leone har underskrevet en hensigtserklæring om nyt samarbejde. Her Dan Jørgensen og Sierra Leones regeringsleder David Senghe.
  Foto: Udenrigsministeriet

  “Vi kender allerede Sierra Leone fra samarbejdet om klimadagsordenen og vi håber at komme til at sidde med landet i FN’s Sikkerhedsråd i 2025. Det er et nyt samarbejdsland, så vi starter med en mindre indsats – men det er symbolet på et andet og bredere dansk engagement i Afrika,” siger minister for global klimapolitik og udviklingssamarbejde Dan Jørgensen.

  Konkret vil Danmark støtte to nye indsatser i Sierra Leone. Den ene skal sikre, at børn kommer tidligt i skole og bliver i skolen. Her bidrager Danmark med 15 millioner kroner, der kanaliseres igennem Education Outcome Fund, som også EU og LEGO Fonden bidrager til.

  Den anden indsats handler om støtte til en mere stabil og økonomisk overkommelig adgang til bæredygtig energi i Sierra Leone baseret på blandt andet solceller. Her går de 20 millioner kroner via EU, som blandt andet støtter en række solcelleparker i det østlige Sierra Leone.

 • 12:26

  Haitis politikere slås om magten, og banderne kræver indflydelse

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Politikere på tværs af Haiti kæmper om magten, efter at premierministeren Ariel Henry i tirsdags meddelte, at han ville træde tilbage. Nu vil banderne også have noget at skulle have sagt om magtfordelingen i landet.

  De magtfulde bander kontrollerer 80 procent af hovedstaden Port-au-Prince og har forbindelser til den politiske elite i Haiti. Men de er i løbet af årene blevet mere uafhængige, og kidnapning for løsepenge er en central del af deres forretningsmodel. De bevæbnede bander har blandt andet været i stand til at overmande landets underfinansierede politi. Eksperter har advaret om, at intet vil ændre sig i Haiti, hvis man ikke er villig til at forhandle med banderne. Det skriver AP News.

  Læs også: For haitianerne blev 2022 – endnu – et skidt år

  Kenya tilbød sidste år at stille med 1.000 politifolk for at genoprette ro og orden i landet, men landets højesteret fastslog i januar, at beslutningen ville være forfatningsstridig. Derfor har det været uklart, om kenyanerne vil sende politifolk til Haiti, ifølge Africa News.

  Den kenyanske regering har meldt ud, at den vil vente på at Haiti får et nyt lederskab, inden den vil træffe yderligere beslutninger.

 • 3 måneder siden

 • 16:16

  Chef i afrikansk udviklingsbank: Stop med at låne for naturressourcer

  Skrevet af Søren Steensig

  “De er simpelthen dårlige.”

  Så kontant er udmeldingen fra direktør i Den Afrikanske Udviklingsbank, Akinwumi Adesina, om de kontroversielle lån, der sender afrikanske naturressourcer til udenlandske nationer og udenlandske penge den anden vej. Særligt Kina har udstedt mange af den type lån og på den måde fået kontrol med for eksempel miner i Den Demokratiske Republik Congo, skriver nyhedsbureauet AP.

  Problemet med lånene er ifølge Adesina, at det er meget svært at prissætte naturressourcerne ordentligt, og det kan blive en dyr affære for de afrikanske lande, der indgår lånene. Bankdirektøren kritiserer også praksissen, fordi lånene ofte bliver indgået i en ulige magtbalance, hvor økonomisk trængte lande ofrer deres langsigtede økonomi for en hurtigt udbetaling.

  Han nævner et eksempel fra Tchad, der i 2013 lånte en milliard dollar (eller dengang omkring 10 milliarder kroner, red.) fra mineselskabet Glencore, der skulle betales tilbage i olie. Det betød, at formuen fra landets olieforekomster i stor udstrækning gik til at afdrage på gælden i stedet for at komme befolkningen til gode. Den slags lån gør det ifølge Adesina sværere for udviklingsbankerne at gøre deres arbejde og sikre en sund gældsstyring for lånerlandene.

  Siden årtusindeskiftet har mindst 11 afrikanske lande taget flere lån for milliarder af dollars med sikkerhed i deres naturressourcer, og Kina har med afstand udskrevet flest lån gennem banker og virksomheder med forbindelser til regeringen.