• 1 uge siden

  • 13:29

    Den Internationale Domstol har aldrig haft så travlt som nu

    Skrevet af Søren Steensig

    Lige nu arbejder det internationale samfunds øverste domstol, Den Internationale Domstol (ICJ), på 23 sager samtidig, og det er et rekordhøjt antal. Særligt den vedvarende konflikt i Mellemøsten sørger for mange sagsmapper på kontorbordene i Haag, fortæller domstolens justitssekretær Phillipe Gautier til UN News.

    Af de 23 sager handler otte af dem om krigen i Mellemøsten mellem Israel og først Gaza og nu også Libanon. Der er blandt andet to sager om folkemord. I den ene og stort anlagte sag beskylder Sydafrika israelerne for at have begået folkemord i Gazastriben, mens Tyskland i den anden sag står anklaget af Nicaragua for at medvirke til folkedrab ved at sende våben til Israel.

    I konfliktfyldte tider som nu er det vigtigt for FN-domstolen at handle selvstændigt og uafhængigt, påpeger Gautier:

    “Det er vigtigt for Domstolen at handle og dømme uden at vælge sider i den politiske arena.”

    Læs også: Et år med krig i Gaza: “Det begynder at ændre, hvordan det globale syd ser på verden”

    Han mener også, at hver ny sag ved ICJ er en lille sejr for multilateralismen. Hver gang en medlemsstat bringer en ny sag for domstolen, viser det en tro på systemet, påpeger han og fortæller, der er rejst fem nye sager siden oktober sidste år.

  • 1 uge siden

  • 11:20

    Skoler i Mexico får 6 måneder til at forbyde alt fastfood

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Skoler i Mexico har seks måneder til at implementere den nye regerings forbud mod junkfood. Gør de ikke det, lander der en klækkelig bøde på rektors kontor, oplyser embedsmænd fra den nye regering ifølge The Guardian.

    Forbuddet skal komme landets store fedmeproblem til livs. Mexicos børn har det højeste forbrug af junkfood i Latinamerika, og mange får 40 procent af deres samlede kalorieindtag fra den usunde forarbejdede mad. Ifølge de mexicanske myndigheder er omkring en tredjedel af Mexicos børn overvægtige eller fede

    De nye regler retter sig mod produkter som sukkerholdige frugtdrikke, chips, kunstige flæskesvær og salte jordnødder med chili. Mexicos nye præsident Claudia Sheinbaum, som er landets første kvindelige præsident, sagde mandag, at skolerne bliver nødt til at tilbyde vandfontæner og alternative snacks, såsom bønnetacos.

    En undersøgelse af mere end 10.000 skoler udført mellem 2023 og 2024 viste, at junkfood var tilgængelig i 98 procent. Annoncer for junkfood blev fundet i 25 procent af skolerne.

  • 10:53

    Egypten er fri for malaria efter næsten 100 års indsats

    Skrevet af Ingeborg Buch Jensen

    Egypten er af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklæret malariafrit, ifølge FN-organisationen en historisk bedrift. De egyptiske myndigheder begyndte indsatsen mod malaria for næsten 100 år siden ved at forbyde rismarker og landbrug nær beboelsesområder. Det skriver BBC.

    I en udtalelse søndag roste WHO den egyptiske regering og befolkning for indsatsen. Ifølge WHO er Egypten det tredje land i regionen, der erklæres malariafrit, efter De Forenede Arabiske Emirater og Marokko. På verdensplan er 44 lande certificeret malariafrie.

    Et land erklæres malariafrit, når det kan bevise, at smittekæden har været brudt i de sidste tre sammenhængende år. Landet skal samtidig kunne bevise, at det kan forebygge nye smittekæder.

    Malaria slår hvert år 600.000 mennesker ihjel, næsten alle i Afrika.

    Malaria er forårsaget af en parasit, der spredes gennem myggestik. Det er nogle steder muligt at blive vaccineret, men sygdommen forebygges bedst ved at undgå myggestik og gennem monitorering af sygdommen.

  • 1 uge siden

  • 15:09

    To personer fra oppositionsparti dræbt i Mozambique

    Skrevet af Ingeborg Buch Jensen

    Fredag aften blev en embedsmand og en advokat fra oppositionspartiet Podemos skudt. De to personer kørte i en bil sammen, da de blev angrebet. Det skriver Africa News.

    Drabene sker i opløbet til, at valgresultaterne fra landets valg skal offentliggøres. Selvom valget fandt sted den 9. oktober, bliver resultaterne først offentliggjort den 24. oktober.

    Foreløbige resultater viser en formodet sejr til partiet Frelimo, som har haft magten i Mozambique, siden landet vandt uafhængighed fra Portugal i 1975.

    Vestlige valgobservatører tvivler ifølge mediet på valgets integritet og har sagt, at det ikke lever op til internationale standarder. Blandt andet køb af stemmer og undertrykkelse af oppositionen har været kritikpunkter.

    Podemos hævder ligeledes, at der har været valgfusk, og partiet har planlagt en national strejke mandag den 21. oktober. Det frygtes nu, at protesterne kan blive voldelige, da landets sikkerhedsstyrker tidligere har affyret skud mod demonstranter.

    Både EU og Portugal har fordømt drabene og efterlyser en undersøgelse.

  • 14:24

    DRC-medarbejder tilbageholdt i Venezuela

    Skrevet af Søren Steensig

    En colombiansk medarbejder for DRC Dansk Flygtningehjælp er fredag blevet tilbageholdt på vej ind i Venezuela. Det skriver organisationens lokale hovedkontor i en pressemeddelelse.

    Her fremgår det også, at den colombianske medarbejder var på vej ind i det kriseramte land for at “udføre program-arbejde”. DRC har siden 2019 arbejdet i Venezuela, hvor aktiviteterne primært går på beskyttelse og retshjælp. Det er indtil videre uklart, hvorfor de venezuelanske myndigheder tilbageholder DRC-medarbejderen. Organisationen har ingen yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, skriver den i en mail til Globalnyt.

    Efter siddende præsident Nicolás Maduro i juli udråbte sig som vinder af landets præsidentvalg, har myndighederne slået hårdt ned på demonstranter og indført flere love, der begrænser civilsamfundsorganisationernes aktiviteter. Valget er af både USA og EU blevet afskrevet for ikke at være hverken frit eller fair, og flere oppositionspartier og eksperter har peget på, at oppositionspolitikeren Edmundo González Urrutia højst sandsynligt var den reelle vinder.

    I august blev den såkaldte ‘anti-ngo’-lov vedtaget, der kræver, at ngo’er skal give myndighederne fuld indsigt i regnskaber og donationer. Den giver også Maduros regering mulighed for at suspendere eller lukke ngo’er, og flere end 400 civilsamfundsorganisationer har på verdensplan kritiseret den kontroversielle lov.

  • 12:39

    Verdens tredjestørste demokrati har fået ny præsident

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Verdens mest folkerige land med et muslimsk flertal fik søndag officielt ny præsident, da den tidligere general, Prabowo Subianto blev indsat som Indonesiens ottende præsident efter at have aflagt ed på Koranen.

    73-årige Subianto er anklaget for menneskerettighedskrænkelser mod blandt andet demokratiaktivister under sin tid som general i Indonesiens militærdiktatur. Han er en langvarig rival til den uhyre populære præsident Joko Widodo, som han to gange har tabt til – i 2014 og 2019 – men uden at erkende sine nederlag.

    Men i 2019 udnævnte Widodo så Subianto til forsvarschef efter hans genvalg, hvilket banede vejen for en alliance. Ved valget i februar stillede Subianto derfor op som den afgående præsidents arving og lovede at fortsætte signaturpolitikker som opførelsen af ​​en ny hovedstad og begrænsninger for eksport af råmaterialer.

    Støttet af Widodo vandt Subianto en jordskredssejr.

    Læs også: I verdens tredjestørste demokrati bliver der endelig lyttet til de unge

  • 2 uger siden

  • 12:16

    Zimbabwe giver erstatning til hvide gårdejere efter fordrivelse

    Skrevet af Ingeborg Buch Jensen

    Zimbabwes regering vil inden årets udgang begynde at udbetale erstatninger til mange af de hvide gårdejere, der får mere end 20 år siden fik beslaglagt deres ejendomme af landets regering under Robert Mugabe. Det oplyser Zimbabwes finansminister ifølge nyhedsbureauet AP.

    Regeringen har godkendt 441 erstatningsansøgninger fra lokale hvide gårdejere, og 94 ansøgninger fra udenlandske gårdejere.

    Omkring fire tusinde hvide gårdejere mistede deres hjem og jord, da Mugabe søsatte sit kaotiske og ofte voldsplagede omfordelingsprogram i 2000. Mugabe sagde dengang, at omfordelingen skulle gøre op med kolonitidens ulige landfordeling. Under beslaglæggelserne blev flere hvide gårdejere slået ihjel, mens andre kom alvorligt til skade.

    Lokale ansøgere vil hovedsageligt modtage erstatning igennem statsobligationer, og få et mindre beløb udbetalt. Udenlandske ansøgere vil til start modtage 20 millioner dollars som skal fordeles mellem ansøgere fra Danmark, Tyskland, Holland, Schweiz og flere østeuropæiske lande.

    Læs også: Zimbabwerne ønsker sig en leder, der kan opbygge en stærk økonomi, skabe job og sikre ordentlig levevis

  • 11:35

    Eksplosion i Nigeria dræber over 140 mennesker

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Mere end 140 mennesker har mistet livet, og flere er sårede efter en væltet tankvogn fyldt med benzin eksploderede i flammer i Nigeria.

    Ulykken fandt sted ved midnat i byen Majiya i Jigawa-staten, da en chauffør mistede kontrollen over tankvognen på en motorvej, forklarer politiets talsmand Lawan Adam til Africa News.

    Byens beboere var i sorg, mens der blev holdt en massebegravelse for ofrene, og de fleste af ligene var ikke til at genkende, skriver det panafrikanske medie.

    Dødelige ulykker med tankvogne ses forholdsvist ofte i Nigeria, fordi færdselsregler ikke bliver håndhævet mange steder, og man mangler et effektivt jernbanesystem til transport af gods.

    Læs mere: Kenya, Uganda og nu Nigeria: Unge afrikanere har fået nok af deres regeringer

  • 10:40

    Dansk Flygtningehjælp åbner kontor i USA i 2025

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Dansk Flygtningehjælp åbner i 2025 et kontor i USA, som skal gå under navnet “DRC USA”, oplyser organisationens presseafdeling til Globalnyt.

    Lige nu er organisationen på jagt efter en direktør til det kommende kontor. I jobopslaget står der blandt andet, at Dansk Flygtningehjælp er en mangeårig partner med amerikanske donorer og at etableringen af DRC USA sker for bedre at kunne engagere sig med nøgleinteressenter i den humanitære sektor og udviklingssektorerne.

    “Målet er at skabe stærke og varige partnerskaber og gøre vores stemme hørt i ambitionen om at arbejde for øget beskyttelse og øget inklusion af konflikt- og fordrivelsesramte mennesker”, står der i opslaget.

    Den kommende direktør forventes at starte januar 2025.

    Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største humanitære organisation med over 8.000 medarbejdere, hvoraf langt de fleste arbejder uden for Danmarks grænser.

    Læs også: Oprør i Dansk Flygtningehjælp over ledelsens tavshed om Gaza

  • 2 uger siden

  • 15:05

    Ny rapport om internetcensur: Myanmar oppe på siden af Kina

    Skrevet af Søren Steensig

    Kina og Myanmar er de to lande i verden, hvor internettet er mest censureret. Og det er ikke kun i de to asiatiske lande, det står skidt til med friheden på internettet. For 14. år i træk bliver mulighederne på globalt plan mindre for at udtrykke sine holdninger og finde kritiske oplysninger på world wide web, viser Freedom Houses nye rapport.

    Myanmar er på årets rapport det første land i et årti, der kan matche Kinas rekordlave score. Efter kuppet i 2021 har militærjuntaen i det sydøstasiatiske land slået hårdt ned på kritiske ytringer, blandt andet i form af systematisk overvågning og censur online.

    Kina har i flere år ligget lavest på opgørelsen på grund af deres såkaldte ‘Great Firewall’, som forsøger at isolere det store land virtuelt fra resten af verden og blokere for kritik af Kommunistpartiet.

    Kirgisistan står for det største fald over det seneste år, blandt andet fordi regeringen har lukket et undersøgende netmedie, som rapporterede om myndighedernes brug af tortur. I den anden ende af skalaen topper Island listen over de frieste lande for internettet.

    Læs også: Derfor skal vi bekymre os om, hvad der foregår i Myanmar

  • 14:20

    Niger fjerner franske stednavne for at bryde med kolonitid

    Tirsdag blev flere veje og historiske steder omdøbt i den nigerske hovedstad Niamey. Landets militærjunta fjernede franske navne fra veje og torve, som i stedet blev navngivet efter lokale personer, skriver France 24.

    Siden juntaen tog magten ved et militærkup i juli 2023, har den distanceret sig fra Frankrig, blandt andet ved at udvise den franske ambassadør fra landet. Juntaen har i stedet styrket samarbejdet med Rusland og nabolandene Burkina Faso og Mali, som begge er styrede af juntaer.

    Læs også: Niger: Farvel til EU, goddag til Wagner?

    Niger var en fransk koloni indtil 1960, og ifølge en talsperson for juntaen var de tidligere vejnavne en påmindelse om kolonitiden. Ved at omdøbe vejene efter lokale figurer, mener juntaen at sætte fokus på Nigers egen historie. For eksempel er Avenue Charles de Gaulle blevet omdøbt til Avenue Djibo Bakary efter en central figur i Nigers uafhængighedskamp.

    Niger ændrede sidste år, kort før militærkuppet, landets nationalsang – også i et forsøg på at gøre op med den franske kolonitid. Den nye nationalsang fokuserer på national stolthed og erstattede ”La Nigerienne” som var skrevet af en fransk komponist i 1961.

  • 2 uger siden

  • 12:52

    Indiens hovedstad indfører “totalforbud” mod fyrværkeri

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Indiens hovedstad, New Delhi, indførte mandag et “totalforbud” mod fyrværkeri, som ellers er et populært festindslag i Indien.

    Forbuddet indføres i et forsøg på at dæmme op for den store luftforurening i New Delhi, der ofte figurerer blandt de mest forurenede byer i verden.

    “Der vil være et totalforbud mod fremstilling, opbevaring, salg… og affyring af al slags fyrværkeri,” udtalte Delhis komité for forureningskontrol ifølge France24.

    Forbuddet kommer to uger før Diwali, den hinduistiske lysfestival, som afholdes 1. november, og hvor mange ser fyrværkeri som en integreret del af festlighederne. Den farverige lystfestival er en fejring af Hindu-gudinden Lakshmi og er et symbol på lysets sejr over mørket.

    New Delhi har før forsøgt at indføre forbud mod fyrværkeri, men det er i det store hele blevet ignoreret af byens 30 millioner indbyggere.

    Læs også: ‘Det Indiske Århundrede’: Er Indien ved at overhale Kina i verdens økonomiske kapløb?

  • 11:40

    Ngo’er i opråb over polske planer om asylstop

    Flere end 60 ngo’er har i et åbent brev bedt den polske premierminister, Donald Tusk, genoverveje sin nye migrationsstrategi, som indeholder en midlertidig suspension af retten til asyl. Tusk introducerede strategien lørdag, og lovede samtidig at reducere irregulær migration og genvinde kontrollen over Polens grænser. Det skriver The Guardian.

    Tusk har ikke uddybet, hvordan han vil suspendere retten til asyl, eller hvordan Polen kan styre udenom international lovgivning på området.

    Siden 2021 har der været beskyldninger fra EU, om at Hviderusland og Rusland bruger migranter som politisk våben. EU mener, at de to lande opmuntrer migranter og flygtninge, særligt fra Mellemøsten og Afrika, til at rejse til den polske grænse via Minsk. Hundredvis af migranter er meldt savnet ved grænsen.

    En anonym talsperson fra EU-Kommissionen har til the Guardian sagt, at Kommissionen er ved at samle mere information. Vedkommende sagde, at der er et behov for at tackle ”hybride angreb” fra Rusland og Belarus, men at EU’s medlemslande er underlagt EU-lov og international lov, herunder retten til asyl.

    Polen er ikke det eneste EU-medlemsland der strammer grænsekontrollen. Finland vedtog i juni en lov, som tillader grænsevagter at flytte asylansøgere tilbage til Rusland uden at kunne søge om asyl.

  • 2 uger siden

  • 13:31

    Verdens fattigste lande rammer højeste gældsniveau i 18 år

    Verdens 26 fattigste lande har ifølge ny rapport fra Verdensbanken det højeste niveau af gæld siden 2006. Det skyldes blandt andet, at indkomsten per person er faldet gennemsnitligt 14 procent mellem 2020 og 2024 under COVID-pandemien og andre overlappende kriser. Det skriver Reuters.

    For at imødekomme udviklingsmålene har landene brug for årlige udefrakommende investeringer svarende til 8 procent af BNP årligt indtil 2030. Det er det dobbelte af, hvad den årlige investering i landene har været i det sidste årti. På trods af det øgede behov er udviklingsbistanden ifølge Verdensbanken faldet.

    Udover den faldende støtte er de fattigste lande mere sårbare overfor naturkatastrofer end andre lande. Mellem 2011 og 2023 var naturkatastrofer skyld i gennemsnitligt to procent af landenes tab i BNP. Det er fem gange så højt, som de tab lav/mellem-indkomstlande oplever på baggrund af naturkatastrofer.

    De 26 fattigste lande, som blandt andet tæller Afghanistan, DR Congo, Yemen og Syrien, er i stigende grad afhængig af støtte fra IDA (International Development Association), som hører under Verdensbanken.

  • 12:08

    Myanmars junta dræber kvinder og børn i hårdeste angreb siden kup

    Skrevet af Søren Steensig

    I starten af september sendte Myanmars militærjunta i løbet af fire dage adskillige dødbringende luftangreb afsted mod flere mål, der blandt andet tæller en lejr for fordrevne i landets sydlige Shan-region. Angrebene er nogle af de hårdeste fra militærets side, siden de tog magten ved et kup i 2021. Mindst 26 mennesker er blevet dræbt, skriver The Guardian.

    Mindst 10 af de dræbte var ifølge UNICEF børn. Militæret benytter sig ofte af luftangreb mod lokale oprørsgrupper, som forskanser sig i svært fremkommelige områder, og juntaen er gentagne gange blevet kritiseret for ikke at skelne mellem militære og civile mål i deres bombardementer.

    Læs også: Derfor kræver disse 10 humanitære kriser stadig din opmærksomhed

    I august angreb militærets luftvåben mål i Myanmar mindst 350 gange. Det er væsentligt mere end de foregående år, viser data fra organisationen Nyan Lynn Thit Analytica, der overvåger brud på menneskerettigheder og krigsforbrydelser.

    I store dele af Myanmar kæmper forskellige væbnede modstandsbevægelser mod militærstyret under general Min Aung Hlaing, der siden kuppet i 2021 har udpeget sig selv til både premierminister og præsident. Det seneste år har militærjuntaen lidt flere nederlag, som har kostet kontrollen med store grænseområder.

  • 11:52

    EU-millioner forbundet til krænkelser i klemme i Tunesien

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    De 150 millioner euro (1,2 milliarder kroner), som EU i marts betalte til Tunesien i forbindelse med en migrationsaftale er i stigende grad forbundet med krænkelser af menneskerettigheder. Det gælder blandt andet påstande om, at EU-finansierede sikkerhedsstyrker har voldtaget kvinder, som forsøger at migrere til eller via det Nordafrikanske land, skriver The Guardian.

    Nu er det kommet frem, at der ikke er et system til at kræve pengene tilbagebetalt. Det skyldes blandt andet, at der ikke blev gennemført en vurdering af menneskerettighederne, før aftalen mellem EU og Tunesien blev annonceret sidste år.

    Allerede da migrationsaftalen mellem EU og Tunesien blev indgået, advarede en lang række organisationer mod netop risikoen for at blive medfinansiør af menneskerettighedskrænkelser.

    “Menneskerettighedskrænkelser er en funktion, ikke en fejl, i aftaler med undertrykkende regeringer. De handler om at outsource ikke kun mennesker, men også krænkende handlinger, når Europa ikke ønsker at få snavsede hænder,” siger Catherine Woollard, direktør i European Council on Refugees and Exiles (ECRE).

    Sidste uge sikrede Tunesiens kontroversielle præsident, Kais Saied, sig endnu en femårig periode med en valgsejr, som ifølge Mellemøstekspert Rasmus Boserup cementerede landets overgang fra fødestedet for Det arabiske forår til et fuldtonet autokrati.

    Læs mere: Civilsamfundet holder vejret i det, der engang var den arabiske verdens eneste demokrati

  • 3 uger siden

  • 14:41

    Kenya sender flere politifolk til Haiti i næste måned

    Skrevet af Laurits Holdt

    Kenya sendte i sommer 400 politifolk til Haiti for at hjælpe myndighederne med at skabe ro og genindføre lov og orden i det katastroferamte land. Politifolkene er en del af en fredsstyrke, som FN har givet grønt lys til.

    En række lande har lovet at sende mandskab til styrken, men indtil videre er det kun Kenya og Jamaica, der har leveret. Kenya har sendt 400, og Jamaica har sendt 24. Men i november skulle der komme yderligere 600 politifolk fra Kenya, skriver avisen The East African.

    Det er den kenyanske præsident William Ruto, der er kommet med oplysningen under et besøg fra Haitis nyudnævnte premierminister Gerry Conille, skriver avisen.

    De 600 politifolk er for tiden i gang med at træne til udsendelsen, og de skulle ankomme til Haiti i november.

    Haiti har i årevis været plaget af politisk uro, som har fået landet til at gå mere eller mindre i stå. I 2021 blev præsidenten myrdet i sit hjem, og først i år er parterne i landets politiske liv blevet enige om en ny leder af landet, premierminister Gerry Conille.

    I september blev der desuden besluttet, at der skal holdes valg i landet i februar 2026, som vi tidligere har beskrevet.

  • 3 uger siden

  • 16:01

    Miljøaktivister risikerer livstid i El Salvador

    Skrevet af Emil Gundel

    Fem miljøaktivister, der var med til at sikre et historisk forbud mod minedrift i El Salvador, står til at blive idømt livsvarigt fængsel. Ifølge the Guardian er de anklaget for at have begået forbrydelser under El-Salvadors lange borgerkrig (1979-1992).

    Sagen er blevet skarpt kritiseret af både FN og juridiske eksperter, som kalder den grundløs og politisk motiveret. Aktivisterne blev arresteret i januar 2023, anklaget for drabet på en hær-informant i 1989, og på trods af internationale opfordringer om at droppe anklagerne fortsætter retssagen i det skjulte.

    Samtidig planlægger præsident Nayib Bukeles regering at ophæve det forbud mod minedrift, der blev indført i 2017. Bukele støtter minedrift og andre industrier, som eksperter frygter vil skabe tvangsflytninger og miljøkonflikter.

    Internationale jurister mener, at sagen bryder med El Salvadors nationalforsoningslov og betragter den som et forsøg på at intimidere miljø- og menneskerettighedsforkæmpere.

    Læs mere på Globalnyt om menneskerettighedskrænkelser og SoMe-Præsidenten her.

  • 15:29

    På bare 50 år er bestanden af vilde dyr faldet med 73 procent

    Skrevet af Ingeborg Buch Jensen

    Næsten tre fjerdedele af jordens vilde dyr er i løbet af de sidste 50 år forsvundet. Det skriver WWF i en ny rapport.

    Faldet er så voldsomt, at organisationen advarer om, at flere af verdens økosystemer er ved at kollapse. Særligt er det globale syd hårdt ramt: I Sydamerika er bestanden af vilde dyr faldet med hele 95 procent, i Afrika med 76 procent og i Sydøstasien med 60 procent.

    Rapporten nævner, at naturen allerede var meget dårligt stillet i Nordamerika og Europa i 1970, og at der derfor har været et mindre fald.

    Udover klimaforandringer, forurening og overudnyttelse af naturens ressourcer bliver landbrug og bundtrawling nævnt som to store årsager til den faldende bestand af vilde dyr.

    Rapporten kommer i opløbet til FN’s biodiversitetstopmøde, COP 16, som afholdes i Colombia senere på måneden.

  • 3 uger siden

  • 15:23

    EU-aftale med Marokko underkendes for at ignorere lokalbefolkning

    Skrevet af Søren Steensig

    EU-domstolen har for nyligt kendt en række fiskeri- og landbrugsaftaler mellem EU og Marokko for ugyldige, fordi parterne ikke havde taget lokalbefolkningen i Vestsahara med på råd. Og det krænker retten til selvbestemmelse for befolkningen i det omstridte område, lyder det i dommen fra Den Europæiske Unions domstol ifølge mediet European Interest.

    I 2019 indgik EU og Marokko en række aftaler, blandt andet om hvor europæiske fiskere med marokkanske tilladelser havde lov at fiske. Og det inkluderede farvande vest for Vestsahara, et område på størrelse med Storbritannien i Sahara-ørkenen. Områdets indbyggere gør krav på selvstændighed, mens Marokko også gør krav på det. FN kategoriserer Vestsahara som et ‘ikke-selvstyrende område’.

    Domstolens beslutning får dog kun betydning for eventuelle aftaler i fremtiden, da de fireårige aftaler fra 2019 allerede er udløbet. Flere appeller fra både EU-Kommissionen og Ministerrådet er blevet underkendt i afgørelsen.

    I en fælles udtalelse hæfter kommisionsformand, Ursula von der Leyen, og udenrigschef, Josep Borell, sig ved, at dommen også giver grønt lyst for et år mere til landbrugsaftalerne. Kommissionen er nu ved at nærlæse detaljerne i dommen, men vil fortsat arbejde på “at styrke forholdet til Marokko”, lyder det.

  • 3 uger siden

  • 9:27

    Verdens fjerde-største land forbyder kinesisk shopping-gigant

    Skrevet af Laurits Holdt

    Myndighederne i Indonesien forbyder Temu – den kinesiske shopping-platform, som forbinder kinesiske fabrikker direkte med forbrugere i hele verden, herunder Danmark, men altså ikke længere i Indonesien. Det skriver South China Morning Post.

    Årsagen er, at myndighederne vil beskytte landets egne små og mellemstore virksomheder, lyder det fra Budi Arie Setiadi, som er landets minister for kommunikation ifølge avisen.

    Temu springer så at sige alle lokale led over og kan på den måde holde prisen nede på sine varer og dermed presse de små handlende i Indonesien, mener ministeren.

    Det er ikke første gang, Indonesien forbyder en handelsplatform med base i Kina. I oktober 2023 var det TikTok Shop, som er en online markedsplads, hvor brugere af TikTok kan købe og sælge til hinanden. To millioner indonesere brugte platformen, da myndighederne lukkede ned for den med den begrundelse, at den ikke levede op til reglerne, som skal beskytte mindre virksomheder.

  • 8:58

    Tunesiens præsident genvinder magten efter historisk lav stemmeprocent

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Tunesiens præsident, Kais Saied, har sikret sig en ny femårig periode med en jordskredssejr på 90,7 procent af stemmerne. Det har Tunesiens valgmyndighed, ISIE, mandag aften meldt ud.

    Sejren skal dog ses i det lys, at valgdeltagelsen i landet var historisk lav. Kun 27,7 procent af de stemmeberettigede tunesere valgte at stemme. Det er godt halvdelen af fremmødet i 2019, hvor 49 procent mødte op for at stemme ved første runde.

    Næst flest stemmer fik den fængslede Ayachi Zammel, som modtog 7,4 procent en uge efter at have modtaget sin dom på 12 års fængsel for angiveligt at have forfalsket dokumenter op til valget. Den tredje og sidste kandidat på stemmesedlen var Saieds tidligere allierede Zouhair Maghzaoui, der altså har vendt sig i mod præsidenten. ISIE diskvalificerede mere end ti kandidater før valget.

  • 3 uger siden

  • 15:07

    Palæstinenser får ‘alternativ nobelpris’ for kamp mod bosættelser

    Skrevet af Søren Steensig

    Den palæsinensiske aktivist Issa Amro har på vegne af organisationen Youth Against Settlements (YAS) modtaget en af de årlige Right Livelihood-priser. Organisationen, der er stiftet af den nu 44-årige Amro, arbejder for at forhindre opførelsen af flere israelske bosættelser på den besatte Vestbred, skriver den svensk-baserede fond bag fredsprisen.

    Issa Amro og resten af YAS får prisen for deres arbejde med at mobilisere palæstinensiske lokalsamfund til fredelig modstand mod de israelske bosættelser, som ifølge FN er ulovlige og bliver fordømt af en række lande, heriblandt Danmark. Alligevel bor næsten en halv million israelere nu i bosættelser på den besatte Vestbred under beskyttelse af det israelske militær.

    Amro er født og opvokset i Hebron, hvor omkring 1.000 israelere bor i bosættelser blandt 200.000 palæstinensere. Han er selv blevet tilbageholdt og tortureret flere gange af både de israelske og palæstinensiske myndigheder for sit ikke-voldelige modstandsarbejde, fortæller han til Right Livelihood.

    De årlige Right Livelihood Awards blev første gang uddelt i 1980 af den tyske videnskabsmand Jakob von Uexküll efter Nobelfonden afviste hans tilbud om at sponsorere to nye priser. Right Livelihood-prisen kaldes populært den ‘alternative nobelpris’.

  • 9:51

    Køn og nationalitet er nok til asyl i EU for afghanske kvinder

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Køn og nationalitet er nu tilstrækkeligt til, at et EU-land kan give asyl til kvinder fra Afghanistan, hvor Taleban har indskrænket kvinders rettigheder kraftigt de seneste år. Det slår Den Europæiske Unions Domstol (ECJ) fast fredag i en principiel afgørelse over en sag i Østrig, skriver Reuters.

    Myndighederne i Østrig har nemlig afvist to afghanske kvinder, efter de ansøgte om asyl i 2015 og 2020. Kvinderne har begge klaget over afslaget og lagt sag an i den højeste østrigske forvaltningsdomstol, som igen anmodede om en afgørelse fra EU-domstolen.

    “Det er unødvendigt at fastslå, at der er en risiko for, at ansøgeren rent faktisk og specifikt vil blive udsat for forfølgelseshandlinger, hvis hun vender tilbage til sit oprindelsesland,” skriver ECJ i sin kendelse.

    Siden Taleban vendte tilbage til magten i 2021, har man slået hårdt ned på kvinders rettigheder, herunder at piger er forbudt at gå i skole og kvinder ikke længere må læse på universitetet.

    Senest har Taleban i august offentliggjorde et langt sæt af regler, der styrer moral i overensstemmelse med sharia, islamisk lov. Reglerne håndhæves af moralministeriet, og indbefatter blandt andet at kvinder skal dække deres ansigter til.

  • 4 uger siden

  • 10:59

    Dobbelt så mange som først antaget dræbt i massakre i Burkina Faso

    Skrevet af Sven Johannesen

    En ny vurdering fra franske myndigheder opjusterer det formodede dødstal fra den massakre, der i august ramte den lille by Barsalogho i Burkina Faso. Her dræbte militante islamister fra militsen Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin ifølge vurderingen flere end 600 civile, mens regeringsstyrker, der skulle forsvare landsbyen, flygtede. Det er dobbelt så mange ofre end oprindeligt antaget.

    Det skriver CNN.

    Burkina Faso er ramt af stigende udfordringer fra kriminelle grupperinger og islamistiske oprørsgrupper. Selvom landets militærstyre har erstattet landets vestlige samarbejdspartnere med russiske, har det ikke ført til øget sikkerhed i landet.

  • 4 uger siden

  • 14:17

    FN’s generalsekretær er ikke længere velkommen i Israel

    Skrevet af Søren Steensig

    FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, kan ikke længere få adgang til Israel, lyder det ifølge BBC i en pressemeddelelse fra den israelske udenrigsminister, Israel Katz. Her beskyldes den portugisiske generalsekretær også for at være “anti-Israel” og “støtte terrorister”.

    Indrejseforbuddet er en reaktion på Guterres’ manglende fordømmelse af Irans raketangreb mod Israel. Efter præstestyret tirsdag affyrede 180 missiler mod Israel som reaktion på israelernes tidligere angreb mod Hizbollah i Libanon, fordømte generalsekretæren “udbredelsen af konflikten i Mellemøsten med eskalation efter eskalation” på det sociale medie X.

    Men det var ikke nok for israelerne, der mener, han utvetydigt burde have fordømt Irans angreb. I pressemeddelelsen lyder det, at Guterres fra krigens begyndelse har kritiseret Israel uforholdsmæssigt hårdt.

  • 4 uger siden

  • 9:46

    Værste oversvømmelser i 20 år koster 200 mennesker livet i Nepal

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    I weekenden ramte den værste monsunregn i to årtier Nepals hoved Kathmandu og de omkringliggende dale. De medfølgende oversvømmelser har indtil videre taget mere end 200 menneskeliv med sig.

    Ifølge The Guardian er hele kvarterer, broer og veje skyllet væk. Særligt Bagmati-floden, som løber gennem byen, er svulmet mere end to meter op over det niveau, der anses for sikkert.

    Ifølge de nepalesiske myndigheder er yderligere mindst 30 mennesker stadig savnet, mens 4.000 mennesker er blevet reddet ved hjælp af helikoptere, motorbåde og skibe. Redningsarbejdet pågår stadig.

    Oversvømmelserne har desuden fordrevet flere tusind mennesker fra deres hjem, og hundredvis er blev efterladt uden adgang til strøm og drikkevand. Skaderne på vejene er så omfattende, at alle hovedruter ud af Kathmandu er spærrede, mens byens skoler er lukket i de næste tre dage.

  • 1 måned siden

  • 13:16

    Mærsk har sejlet mineudstyr til Wagner-gruppen i Sudan

    Skrevet af Søren Steensig

    To gange efter Ukraine-krigens udbrud har den danske shipping-gigant fragtet kemikalier til mineselskabet Al Solag Mining i Sudan, der er et skuffeselskab for det sanktionerede Wagner-firma Meroe Gold. Det fremgår af data fra den amerikanske ngo C4ADS, som Danwatch har fået indsigt i.

    Logbøgerne viser, at skibet MAERSK PATRAS i december 2022 og juni 2023 fragtede forsendelser af blandt andet kemikaliet natriumcyanid fra tre kinesiske leverandører til Al Solag Mining i Port Sudan. Kemikaliet bruges til udvinding af guld.

    Al Solag Mining var dengang ikke sanktioneret, men er siden blevet det. Moderselskabet Meroe Mining har dog været sanktioneret siden 2020 af USA, ligesom firmaet blev det af EU og Storbritannien i februar 2023 for at sælge illegalt guld og medvirke til Wagner-gruppens destabilisering af den internationale orden.

    Allerede i juli 2022 var det dog offentligt kendt, at de to selskaber var forbundne, ligesom Mærsk-forsendelserne ifølge Danwatchs oplysninger blev bestilt fra en russisk adresse. Maersk afviser over for Danwatch at have gjort noget forkert, men understreger, at firmaet hele tiden holder sig opdaterede på nye sanktioner.

  • 1 måned siden

  • 12:58

    Ny ekspertgruppe skal styrke Danmarks rolle i global sundhed

    Skrevet af Sven Johannesen

    Den nystartede Alliance for Global Sundhed præsenterer en international gruppe af forskere, der skal rådgive Danmark om landets internationale sundhedsindsats.

    Det skriver Alliance for Global Sundhed i en pressemeddelelse, som også forklarer at:

    “Klimaforandringerne, væbnede konflikter, økonomisk og politisk ustabilitet og de lange spor fra covid-19-pandemien lægger allerede i dag et voldsomt pres på sundhedssystemer i hele verden, særligt i det globale syd. Samtidig er der et betydeligt finansieringsgab til globale sundhedsindsatser. Det er i dette krydsfelt, at Danmark har mulighed for at spille en fremtrædende rolle i at fremme den globale sundhed.”

    De kommende måneder skal arbejdgruppen blive enige om en række anbefalinger, som den vil præsentere i begyndelsen af december,

  • 12:23

    EU vil stoppe kinesisk WTO-sag

    Skrevet af Ingeborg Buch Jensen

    Europa-Kommissionen forsøger at få bremset Verdenshandelsorganisationen (WTO) i at undersøge EU’s mejeristøtte, hvilket ellers er blevet efterspurgt af den kinesiske regering.

    Det er første gang, at Kommissionen så tidligt anker en forespørgsel fra et andet medlemsland, hvilket ifølge South China Morning Post kan betyde, at EU ønsker at stoppe undersøgelsen, inden en politisk følsom industri kan risikere at få tilføjet straftold.

    Anken er den seneste udvikling i en strammere handelsretorik mellem EU og Kina, som ifølge det kinesiske nyhedsmedie er startet med EU’s ønske om at tøjle, hvad det opfatter som markedsforvrængende statsstøtte i flere kinesiske industrier.

    Konkret omfatter WTO-sagen en antistatsstøtte-forespørgsel fra Kinas handelsministerium i august, som har til formål at undersøge en række mælke-, fløde- og osteprodukter, der falder under EU’s fælles landbrugspolitik.

    Forespørgslen retter sig også mod nationale støtteprogrammer i adskillige EU-medlemslande, og den bliver betragtet som gengældelse mod EU’s nylige antistatsstøtte-forespørgsel i WTO om elektriske køretøjer produceret i Kina.

    Europa-Kommissionen skriver selv i en pressemeddelelse, at EU’s landbrugsstøtte stemmer overens med internationale regler, og at Kinas forespørgsel er baseret på tvivlsomme påstande og utilstrækkeligt bevismateriale.