1 måned siden
-
11:15
FN-rapport: 130 tilfælde af tortur mod journalister i Afghanistan
Over tre år har FN-missionen i Afghanistan og FN’s højkommissær for menneskerettigheder, OHCHR, fundet 130 tilfælde af tortur mod journalister, ligesom medlemmer af pressen er blevet uretmæssigt tilbageholdt af Talebans myndigheder 256 gange. Og det går allerhårdest ud over journaliststandens kvinder, fremgår det også af de to organisationers nye rapport.
Ud over brugen af tortur og vilkårlige tilbageholdelser dokumenterer rapporten 75 tilfælde, hvor journalister er blevet truet eller på anden vis intimideret for at afholde dem fra at skrive en historie.
“For ethvert land er en fri presse ikke bare en mulighed, men en nødvendighed. Hvad vi ser i Afghanistan er en systematisk afmontering af den nødvendighed,” lød det fra Roza Otunbayeza, leder af FN’s støttemission i Afghanistan, ved lanceringen af rapporten.
FN opfordrer Taleban, der siden 2021 har været landets de facto-regering, til at leve op til deres forpligtelser under Konventionen om borgerlige og politiske rettigheder, der blandt andet garanterer en fri og uafhængig presse.
Læs også: Globalnyts journalist anholdt af Taliban
-
10:38
Historisk tegn på forsoning mellem Bangladesh og Pakistan
Da containerskibet Yuan Xiang Fa Zhan tidligere i november anløb kajen i Chittagong, havnebyen i det sydøstlige Bangladesh, var det ikke bare nye ladninger af varer til tekstilindustrien, der ankom.
Det var et helt nyt kapitel i relationen mellem Bangladesh og Pakistan, der i 1971 blev adskilt fra hinanden efter en borgerkrig, der kostede mellem 300.000 og tre millioner civile livet, og hvor der blev begået talrige overgreb mod befolkningen i det nuværende Bangladesh.
Skibet kom fra den pakistanske havneby Karachi, og det er første gang, at et skib fra et af de to lande har lagt til i det andet land, efter de blev adskilt.
Ifølge mediet The Eurasian Times er det blot et af flere tegn på, at Bangladesh’ nye regering under nobelprismodtageren Muhammad Yunus forsøger at skabe stærkere bånd til Pakistan. I september lempede regeringen på reglerne for import af varer fra Pakistan, og samme måned bestilte Bangladesh’ militær en større ladning ammunition fra en statslig våbenfabrikant i Pakistan.
Ifølge mediet skaber det mulige tøbrud bekymring i Indien. For Indien og Bangladesh har i årtier været tætte, mens Indien og Pakistan nærmest kan betegnes som ærkefjender.
1 måned siden
-
11:18
Tidligere landsholdsspiller trækker sig fra ngo efter prostitutionsafsløring
Den tidligere fodboldspiller og Superligatræner Erik Rasmussen trækker sig som formand for ngo’en Brighter Horizons. Det står klart, efter ngo-bossen på skjult kamera i en ny TV2-dokumentar fortæller om at have købt sex “masser af gange” fra afrikanske kvinder – også de seneste fire år, hvor han har fået statslige støttekroner til at hjælpe kvinder ud af prostitution.
63-årige Erik Rasmussen er nok mest kendt for sin tid som fodboldspiller, hvor det blev til to landskampe. Og efter at have stået i spidsen for flere af landets største klubber, indstillede han i 2017 sin trænerkarriere og stiftede Brighter Horizons, der arbejder med børn og unge, handicappede og prostituerede i Sierra Leone.
I TV2’s nye dokumentar ’Sex, løgn og støttekroner’ fortæller Rasmussen på skjult kamera, at han ofte har haft sex med afrikanske kvinder og i den forbindelse givet dem “transportpenge”. Han har dog ikke haft sex med kvinder fra Brighter Horizons-projekter, understreger han.
“På trods af at det er lovligt at benytte sig af prostituerede i Sierra Leone, vil jeg sige, at det er helt usammenhængende med det arbejde, han udfører,” lyder det fra seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Engberg-Pedersen, i dokumentaren.
Også fra Civilsamfund i Udvikling, CISU, der som puljebestyrer har bevilget penge til Brighter Horizons arbejde, er kritikken ikke til at tage fejl af.
“Når man taler om organisationer, der arbejder med denne her målgruppe af kvinder, så skal man jo tage klart afstand fra seksuel udnyttelse af kvinder,” påpeger presseansvarlig for CISU, Kim Jensen.
-
10:29
ICC’s chefanklager vil have arrestordre på Myanmars juntaleder
Chefanklageren for Den Internationale Straffedomstol (ICC) har onsdag anmodet domstolens tre øverste dommere om at udstede en arrestordre på lederen af Myanmars militærjunta, Min Aung Hlaing, for forbrydelser begået mod landets Rohingya-befolkning.
Min Aung Hlaing overtog magten fra Myanmars valgte leder Aung San Suu Kyi ved et kup i 2021. Han er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og for deportation og forfølgelse af det muslimske mindretal.
Næsten en million mennesker er siden blevet tvunget på flugt til nabolandet Bangladesh i, hvad der er blevet kaldt en etnisk udrensningskampagne, der omfatter massevoldtægter, drab og afbrænding af hjem.
Fra en flygtningelejr i Bangladesh sagde ICC’s chefanklager Karim Khan i en erklæring, at han i den nærmeste fremtid har til hensigt at anmode om flere kendelser mod Myanmars ledere.
“Ved at gøre det vil vi sammen med alle vores partnere demonstrere, at rohingyaerne ikke er blevet glemt. At de, som alle mennesker rundt om i verden, har ret til lovens beskyttelse,” sagde den britiske jurist ifølge AP.
Læs også: Derfor skal vi bekymre os om, hvad der foregår i Myanmar
1 måned siden
-
11:24
Surinams præsident vil dele ny olievelstand med befolkningen
Ud fra Surinams kyst er der for nyligt opdaget nye olie- og gasdepoter, og det lille sydamerikanske land står til at tjene omkring 10 milliarder dollars på olie de næste 10-20 år. Landets præsident har i den forbindelse annonceret, at han vil dele ud af den nyvundne rigdom til befolkningen i et program, han kalder ’honorarer til alle’. Det skriver The Guardian.
Ifølge præsidenten vil hver borger modtage et beløb svarende til 5.300 kroner på en opsparingskonto med en årlig rente på 7 procent.
Surinam har omkring 600.000 indbyggere, hvoraf næsten 20 procent ifølge Verdensbanken lever i fattigdom. Landets BNP ligger på 3,4 milliarder dollars årligt.
Surinams nabo Guyana står også til at tjene milliarder fra de nyopdagede oliedepoter, og meddelte tidligere på måneden at alle voksne borgere – både bosat i og uden for landet – vil modtage et beløb svarende til 3.300 kroner.
Olie- og gasdepoterne blev opdaget af det franske olieselskab Total, som forventer at starte produktion op med olien fra de to landes kyster i 2028.
-
9:00
Khan-tilhængere på gaden i Pakistans nedlukkede hovedstad
Tilhængere af den tidligere premierminister i Pakistan, Imran Khan, gik tirsdag på gaden ved en planlagt demonstration i protest mod fængslingen af deres tidligere leder. Det førte til store sammenstød med regeringens sikkerhedsstyrker, som indtil videre har kostet seks mennesker livet, skriver nyhedsbureauet AP.
Det foregik i hovedstaden Islamabad, hvor regeringen forud for demonstrationerne havde forsøgt at lukke byen ned ved at barrikadere store veje med skibscontainere. Regeringen advarede yderligere demonstranterne, om at man ville besvare uro med skud, men det har de altså trodset.
Det lykkedes demonstranterne, som blev ledt af Khans kone, Bushra Bibi, at nærme sig Islamabads centrale plads D-Chowk på trods af et massivt opbud af sikkerhedsstyrker.
Den populære politiker har siddet i fængsel i over et år og står over for mere end 150 straffesager, som hans parti siger er politisk motiverede.
Læs også Globalnyts portræt af Imran Khan: Fra Londons dyre natklubber til en fængselscelle i Islamabad – hvordan kunne det gå så galt for Imran Khan?
1 måned siden
-
16:23
Magtskifte mod venstre: Tidligere lærer er ny præsident i Uruguay
Med 97 procent af stemmerne optalt er Yamandu Orsi udråbt som den næste præsident i Uruguay, skriver The Guardian.
Den tidligere historielærer har dermed vundet regeringsmagten tilbage til centrum-venstre-partiet Bred Front efter fem år under konservativ ledelse. Valgets tabere har ønsket tillykke og lovet en fredelig magtoverdragelse.
Den 57-årige arbejdersøn, der først blev folkeskolelærer og senere valgt to gange til borgmester i hjembyen Canelones, var inden valget en smule foran kandidaten fra Nationalpartiet i meningsmålingerne. Tidligt mandag stod det klart, at Orsi havde fået næsten 50 procent af uruguayernes stemmer, mens rivalen Alvaro Delgado kun havde indkasseret næsten 46 procent.
“Horisonten ser lysere ud,” lovede Yamandu Orsi sine tilhængere ved en valgfest i hovedstaden Montevideo.
De seneste fem år har det konservative Nationalparti siddet på magten under præsident Luis Lacalle Pou, der ikke kunne genopstille til en ny periode, da landets forfatning forbyder mere end én periode. Mellem 2005 og 2020 har Bred Front siddet på den mest magtfulde post i det sydamerikanske land med omkring 3,5 millioner indbyggere.
-
14:06
EU tilbagekalder ambassadør fra Niger
EU har tilbagekaldt sin ambassadør fra Niger til konsultationer i Bruxelles. Beslutningen kommer efter spændinger mellem Nigers militærjunta og EU, over humanitær hjælp til ofre for oversvømmelse i landet. Det skriver Africa News.
Nigers militærjunta kritiserede fredag EU for at give 1,3 millioner euros i humanitær hjælp uden inddragelse af de nigerske myndigheder. I en udtagelse anklagede juntaen EU-ambassadøren for ’ensidigt’ at omfordele støtten til ngo’er, og dermed at handle uigennemsigtigt og omgå samarbejde med myndighederne.
EU er uenige med anklagerne, og har besluttet at tilbagekalde sin ambassadør som konsekvens af anklagerne. I en pressemeddelelse skriver EU, at ”humanitær hjælp er essentiel, og uddeles neutralt, upartisk, og uafhængigt… Der er ingen retfærdiggørelse for at politisere humanitær hjælp for politisk vinding.”
Spændingerne markerer en yderligere forværring af relationer mellem Europa og militærjuntaer i Sahel-området. Senest omdøbte militærjuntaen i Niger flere vejnavne for at bryde med sin koloniale fortid.
Læs også: Dansk ekspert: Vesten er “den store taber” i kuplandes forliste forhold til naboerne i Vestafrika
-
9:42
Nicaraguas præsident vil gøre kone til “medpræsident”
Nicaraguas præsident, Daniel Ortega, har igen strammet grebet om sin magt, denne gang dog med den ligestillingsvinkel, at hans kone, Rosario Murillo, ophæves til “medpræsident”. Det er resultatet af en ny forfatningsændring, som landets parlament netop har godkendt, og som altså øger præsidentparrets fælles kontrol over staten.
Ændringerne sker på forslag fra Ortega selv, og de indebærer en yderligere stramning af kontrollen over medierne samt en forlængelse af præsidentperioden fra fem til seks år, skriver The Guardian.
Nicaraguas nationalforsamling er massivt styret af Ortegas FSLN-parti, og lederen af parlamentet, Gustavo Porras, sagde, at lovændringen blev godkendt “enstemmigt” fredag. Den skal dog andenbehandles i januar.
79-årige Ortega har siden sin anden magtovertagelse i 2007 gjort sit embede til en mere og mere autoritær praksis, som kritikere beskriver som et nepotistisk diktatur. Hans regering har fængslet hundredevis af oppositionspolitikere og kritikere, lukket mere end 5.000 ngo’er siden masseprotesterne i 2018, hvor FN anslår, at mere end 300 mennesker er døde.
Læs også denne analyse: Familiedynastiet strammer grebet om Nicaragua
1 måned siden
-
11:44
Ny dansk udviklingsfond starter med milliardtilsagn
Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og pensionsselskaberne PFA, PKA, P+ og PenSam har i dag indgået en aftale om at etablere Verdensmålsfond II med et foreløbigt samlet kapitaltilsagn på 2,7 milliarder kroner.
Fonden skal investere i den private sektor i udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika og være med til at understøtte den grønne omstilling, bidrage til bedre levevilkår og samtidig skabe gode afkast for investorerne, skriver IFU i en pressemeddelelse.
Den nye fond bygger videre på erfaringerne fra Verdensmålsfond I. Det var udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, som i sin tid som statsminister tilbage i 2018 lancerede Verdensmålsfond I.
”IFU’s første verdensmålsfond har demonstreret sit værd og fået danskernes pensionsopsparinger til at vokse i den gode sags tjeneste. Som en lille åben økonomi skal vi have fokus på de dele af verden, hvor der er vækst – eksempelvis Asien, Latinamerika og Afrika,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
Læs også: IFU-direktør: “Den nye Afrika-strategi minder om vores forretningsmodel”
-
9:34
Over en halv million mennesker er flygtet fra Libanon til Syrien
Ifølge en ny rapport fra FN’s humanitære koordinationskontor, OCHA, er omkring 540.000 mennesker flygtet fra Libanon til Syrien, siden seneste eskalering i krigen mellem Israel og Hizbollah. Af dem er 63 procent syrere og 37 procent libanesere.
Ifølge tal fra libanesiske myndigheder befandt der sig omkring 1,5 millioner syriske flygtninge i Libanon før eskaleringen. De fleste af dem kom til Libanon efter 2011 som følge af den syriske borgerkrig.
Mange krydser grænsen til fods, da flere af grænseovergangene er sat ud af drift som følge av israelske luftangreb.
Efter et år med sporadiske missilangreb mellem Hizbollah og Israel, invaderede Israel i september det sydlige Libanon og har siden også bombet hovedstaden Beirut og dræbt store dele af Hizbollahs top. Ifølge OCHA er godt 3.500 mennesker døde i krigen indtil videre.
-
9:16
Læger uden grænser trækker sig fra Haitis hovedstad
Læger Uden Grænser forlader Haitis hovedstad, Port-au-Prince, på grund af stadig stigende bandevold. Volden har på det seneste også været direkte rettet mod organisationens personale, da ansatte modtager flere og flere dødstrusler og trusler om voldtægt. Det oplyser Læger Uden Grænser i en pressemeddelelse.
“Vi er vant til at arbejde under enormt usikre forhold, men når selv politiet bliver en direkte trussel, har vi ikke andre muligheder end at indstille vores projekter i Port-au-Prince indtil omstændighederne gør, at vi kan genoptage dem,” siger MSF’s chef for Haiti, Christophe Garnier.
Blandt andet blev en af organisationens ambulancer stoppet af haitiansk politi den 11. november, omtrent 100 meter fra deres hospital i Port-au-Prince. Det resulterede i, at to patienter blev slået ihjel, mens personale også blev udsat for fysisk skade.
Læger Uden Grænser har indtil nu opereret i fem sundhedsfaciliteter i Haiti.
1 måned siden
-
13:55
Skovbrande i Ecuador udløser undtagelsestilstand
Ecuadors regering har erklæret 60 dages undtagelsestilstand på grund af flere skovbrande i landet. Undtagelsestilstanden vil give regeringen adgang til flere midler til at håndtere flere samtidige kriser: skovbrand, længerevarende tørke, og energikrise. Det skriver Al Jazeera.
Myndighederne siger, at der i øjeblikket er 13 aktive skovbrande. Herudover er der yderligere ni skovbrande, der for nyligt blev bragt under kontrol. Brandene har ifølge regeringen ødelagt mere end 40.000 hektarer landjord og mindst 44.000 landbrugsdyr har mistet livet.
Samtidig med skovbrandene lider Ecuador under den værste tørke i 60 år, hvilket har påvirket vandkraftværkernes strømproduktion – ifølge Al Jazeera en vigtig kilde til strømproduktion i landet. Manglen på strøm har ledt til en energikrise, hvor nogle borgere har oplevet strømsvigt i op til 14 timer dagligt.
2 måneder siden
-
14:33
Malaysiske forbrugere boykotter Starbucks
På trods af et kaffemarked i solid vækst, kan Starbucks i Malaysia ifølge landets største bank, Maybank, forvente lavere salgstal det næste stykke tid. Det skriver South China Morning Post er på grund af forbrugeres boykot af kæden i solidaritet med Palæstina.
Starbucks i Malaysia ejes af Berjaya Food Berhad (BFood), som i tredje kvartal har rapporteret et tab på 32 millioner ringgit (50 millioner danske kroner). Det er fjerde kvartal i træk hvor kæden har lidt tab.
Omsætningen er faldet med mere end 50 procent i forhold til samme tid sidste år, og ligger nu på 124 millioner ringgit (196 millioner danske kroner). BFood har været nødsaget til midlertidigt at lukke 10 procent af dets 400 caféer.
Starbucks møder modstand fordi vestlige mærker opfattes som pro-Israel af mange malaysiske forbrugere, selvom firmaet ikke officielt er blacklistet af Boycott, Divest, Sanctions Malaysia (den malaysiske gren af den internationale boykot-kampagne i solidaritet med Palæstina).
Maybank regner med at BFood kan tabe op til 65 millioner ringgit (103 millioner danske kroner) i 2024, og at fortjenesten de næste to år kan falde med op til 15 procent.
Malaysia anerkender ikke staten Israel uden en tostatsløsning, og landets myndigheder har gentagne gange udtalt sig kritisk overfor Israels krigsførelse. I august stoppede Malaysia direkte handel med Israel og tog imod sårede palæstinensere fra Gaza.
-
13:14
Senegals regering på vej mod ny sejr
Præsident Bassirou Diomaye Fayes parti – Pastef – står til at få mellem 119 og 131 mandater i landets parlament ifølge foreløbige prognoser, skriver franske RFI.
Holder prognosen, vil det betyde et markant flertal til regeringspartiet i den folkevalgte forsamling, som har i alt 165 repræsentanter.
Faye blev i marts Afrikas yngste demokratisk valgte leder, da han vandt præsidentvalget efter en turbulent tid med store demonstrationer og voldelige sammenstød. Siden har han haft problemer med at gennemføre sine økonomiske reformer, fordi den nuværende opposition stadig har flertal i Nationalforsamlingen.
I september besluttede han derfor at opløse forsamlingen og udskrive nyvalg, og missionen ser altså nu ud til at lykkedes.
Senegal er et af Afrikas mest stabile og demokratiske lande, ikke mindst sammenlignet med andre lande i Vestafrika, som er præget af oprør og krig.
Læs også: I Senegal kan vold og optøjer godt være et tegn på demokrati
-
12:56
Gabon stemmer ja til ny forfatning og nej til familiedynastier
I lørdags stemte befolkningen i Gabon om en ny forfatning, der skal begrænse fremtidige præsidenter til kun én embedsperiode og gøre det ulovligt at overdrage posten til et familiemedlem. Ifølge de første optællinger stemte flere end 91 procent af vælgerne for den nye forfatning, meddelte landets indenrigsminister søndag på nationalt tv.
Ministeren oplyste også, at valgdeltagelsen lå på lidt over 53 procent af de omkring 2,5 millioner indbyggere i det olierige, centralafrikanske land. De endelige resultater af lørdagens afstemning afventer stadig bekræftelse af landets forfatningsdomstol.
Forslaget til den nye forfatning kommer et år efter, at militæret kuppede den nu tidligere præsident Ali Bongo Ondimba, hvis dårlige regeringsførelse og angivelige korruption ifølge kupmagerne bragte nationen i fare. Præsidenten overtog landets højeste embede efter sin far, Omar Bongo Ondimba, som sad på posten i 41 år.
Den tidligere forfatning begrænsede præsidentens embedsperiode til fem år, men havde ingen grænse på antallet af perioder. Den nye forfatning forlænger perioden til syv år, men begrænser til gengæld antallet til maksimalt én. Den gør det også ulovligt for familiemedlemmer at efterfølge hinanden på posten, ligesom den samler ansvaret for at lede regeringen hos præsidenten og afskaffer posten som premierminister.
2 måneder siden
-
15:04
Sydafrika sulter illegale minearbejdere til overfladen
Sydafrikas myndigheder har begyndt operationen ”Close the Hole”, som skal komme ulovlig minedrift til livs. Ifølge BBC forventes der at være omkring 4.000 illegale minearbejdere i en mineskakt nær Stilfontein i Sydafrika. Myndighederne har afskåret adgang til mad og vand, for at få minearbejderne til overfladen, så de kan arresteres. Minearbejderne nægter at samarbejde med myndighederne.
Lokale indbyggere har bedt myndighederne hjælpe minearbejderne, men det er blevet afvist. Selvom myndighederne har blokeret mad og vand, har de dog midlertidigt tilladt lokalbefolkningen at sende forsyninger.
Politiet tøver med at gå ned i minerne, da man regner med at nogle minearbejdere er bevæbnede. Politiet har blokeret andre ind- og udgange, og i løbet af den sidste uge er omkring tusind minearbejdere blevet arresteret, efter de er kommet til overfladen.
Politiet og militæret er stadig til stede og venter på at arrestere minearbejdere, der ikke har brug for akut lægehjælp når de kommer til overfladen.
Den sydafrikanske menneskerettighedskommission siger, at den vil undersøge politiet for at tilbageholde mad og drikke fra minearbejderne. Ifølge kommissionen kan tilbageholdelsen stride imod retten til liv.
Illegale minearbejdere bliver kaldt ”zama zama”, swahili for ”tag chancen”, og arbejder i miner der efterlades og ikke lukkes forsvarligt. Ulovlig minedrift koster årligt regeringen flere millioner i tabt fortjeneste, og kan have alvorlige miljømæssige implikationer.
2 måneder siden
-
11:50
Flygtninge fra krigen i Sudan lægger stort pres på Egypten
Siden krigen i Sudan begyndte i 2023 er over tre millioner mennesker blevet tvunget på flugt, og mange af dem er flygtet til nabolande som Etiopien, Tchad og Eritrea. Med over 1,2 millioner sudanesiske flygtninge er Egypten nu det land, der har modtaget flest sudanesiske flygtninge, siden krigen brød ud.
Det store antal flygtninge lægger ifølge en ny rapport fra UNHCR et stort pres på Egyptens ressourcer og infrastruktur. Ifølge organisationens repræsentant, Hanan Hamdan, er det afgørende, at ansvaret for humanitær bistand løftes globalt, da landets situation er uholdbar uden international opbakning.
Sudans humanitære behovs- og responsplan for 2024 har modtaget 10,6 milliarder kroner i finansiering, hvilket svarer til 56,3 procent af det nødvendige beløb. På trods af det betydelige bidrag er der stadig et stort finansieringsunderskud, hvilket understreger behovet for øget international støtte.
Efter 19 måneders konflikt er Sudan stadigvæk præget af hungersnød, vold og begrænset adgang til nødhjælp.
Læs også: Glemt konflikt er tegn på ny verdensorden: Seks sandheder om Sudan
-
11:12
Human Rights Watch: Israel begår etnisk udrensning i Gaza
Israel har gennemført en voldelig og bevidst kampagne i Gaza, som har resulteret i tvangsfordrivelse af næsten to millioner civile palæstinensere, siden landet i oktober begyndte sine bombardementer og militære besættelse. Det er konklusionen i en ny Human Rights Watch-rapport.
I rapporten kalder organisationen den israelske fremfærd “krigsforbrydelser” og “forbrydelser mod menneskeheden”.
Man beskylder også den israelske regering for at udføre etnisk udrensning mod palæstinensere i områder, hvor Israels militær (IDF) har ødelagt hele boligområder og anden civil infrastruktur for at skabe “bufferzoner” og “sikkerhedskorridorer”.
Ifølge UNHCR har Israel i de 13 måneder, der er gået, siden Hamas’ terrorangreb den 7. oktober, hvor mere end 1.200 israelere blev dræbt, og 248 gidsler blev taget som gidsler, fordrevet omkring 1,9 millioner palæstinensere fra deres hjem i Gaza. Det svarer til næsten 90 procent af eksklavens befolkning.
Læs også: Et år med krig i Gaza: “Det begynder at ændre, hvordan det globale syd ser på verden”
2 måneder siden
-
15:09
På trods af stigende temperaturer udleder vi fortsat mere
Ifølge den videnskabelige gruppe Global Carbon Project, vil der i år blive udledt 37,4 billioner tons CO2 globalt. Associated Press skriver, at det er en stigning på 300 millioner, eller 0,8 procent, i forhold til 2023.
Fire aktører står for størstedelen af den samlede udledning: Kina (32 procent), USA (13 procent), Indien (otte procent), og EU (syv procent). Det er især udviklingslade, der har en stigende udledning.
Kinas udledning er steget med 0,3 procent i 2024, selvom flere analytikere havde håbet at den ville begynde at falde. Indiens udledning er ligeledes steget med 4,8 procent. Modsat har både EU og USA sænket deres udledning marginalt ved at formindske forbruget af kul og olie – dog er USA ansvarlig for en femtedel af den samlede globale udledning siden 1950.
Flere FN-rapporter understreger, at udledning af drivhusgasser skal formindskes med 42 procent inden 2030 for at kunne begrænse global opvarmning til 1,5 grader celsius, den øvre grænse vedtaget til COP21 i Paris. Hvis udledningstendensen fortsætter som i 2024, er der kun seks år tilbage før grænsen på 1,5 grader overskrides.
2 måneder siden
-
12:55
Klimaforandringer truer i stigende grad flygtninge
Mennesker tvunget på flugt af konflikt er ifølge en ny rapport i stigende grad på frontlinjen af den globale klimakrise. De får samtidig ikke tilstrækkelig støtte til at kunne modstå klimaforandringerne, skriver UNHCR i en pressemeddelelse.
Der er 120 millioner flygtninge på verdensplan, hvoraf tre fjerdedele befinder sig i lande der er kraftigt påvirket af klimaforandringer. Halvdelen befinder sig i lande der både er ramt af konflikt og klimaforandringer, såsom Haiti, Myanmar, og Sudan.
Ifølge rapporten vil antallet af lande, der påvirkes ekstremt hårdt af klimaforandringerne stige fra tre til 65 i 2040. Samtidig fremhæver rapporten, at klimafinansiering ikke altid når flygtninge eller værtssamfund i skrøbelige og krigsramte lande, hvilket forværrer deres mulighed for at tilpasse sig klimaforandringerne.
Særligt skrøbelige stater har i løbet af de sidste ti år kun modtaget to amerikanske dollars per person i årlig finansiering til klimatilpasning, mens ikke-skrøbelige stater i gennemsnit modtager 161 dollars per person. Langt størstedelen af investeringen der når særligt skrøbelige stater bliver i hovedstæderne.
Læs også: Kina kan matche Vesten i klimafinansiering i Syd
Rapporten udgives i forbindelse med COP29 i Aserbajdsjan, hvor UNHCR opfordrer til øget klimafinansiering til dem, der har størst behov, samt øget beskyttelse og inklusion for flygtninge i finansielle og politiske beslutninger. Du kan læse hele rapporten her.
-
9:41
Magten skifter efter valg i afrikansk østat
”Befolkningen har besluttet at vælge et andet hold. Jeg ønsker held og lykke til landet.” Det er meldingen fra Pravind Jugnauth, premierminister i Mauritius efter valgnederlaget søndag. Det skriver Al-Jazeera.
Det endelige valgresultat er ikke helt klart endnu, men både præsidenten og oppositionskandidaten Navin Ramgoolam er enige om det overordnede resultat.
Op til valget nåede præsident Pravind Jugnauth og hans regering et af landets store politiske mål: at få ejerskab til Chagos-øerne, som den britiske kolonimagt beholdt, da Mauritius blev selvstændigt i 1968.
Men succeshistorien blev overskygget af en skandale om lækkede optagelser af telefonaflytninger. En profil med navnet ‘Missie Moustass’ – Hr. Mustache – udsendt en strøm af optagelser via TikTok, og på en af dem kunne man angiveligt høre landets politichef bede en retsmediciner om at ændre i en obduktionsrapport for en mand, som døde i politiets varetægt.
Mauritius er en af verdens demokratiske bastioner. Siden uafhængigheden har landet holdt regelmæssige valg, og valgdeltagelsen er sædvanligvis høj. Denne gang var den omkring 80 procent.
2 måneder siden
-
9:34
Haitis midlertidige premierminister fyret
Haitis midlertidige premierminister, Garry Conille, er blevet fyret og skal med al sandsynlighed erstattes af forretningsmanden Alix Didier Fils-Aimé. Det har landets overgangsråd besluttet i et dekret, som Associated Press har set, skriver The Guardian.
Overgangsrådet blev oprettet i april for at genoprette den demokratiske orden i Haiti og for netop at udnævne landets næste premierminister og sammensætte et kabinet under ham eller hende.
Haiti har ikke afholdt demokratiske valg i årevis, primært på grund af omfattende kriminalitet, som blandt andet har ført til, at væbnede bander har fået kontrol over store dele af hovedstaden Port-au-Prince. Situationen har bredt sig til omkringliggende regioner og har affødt stor mangel på mad på grund af manglende sikkerhed, mens hundredtusindvis af haitianere er flygtet fra deres hjem.
Tidligere i år landede en kenyansk ledet mission med flere hundrede politifolk i landet, men den lovede internationale støtte halter stadig. Flere af de lande, som har modtaget haitianere, som flygter fra urolighederne, har desuden valgt at deportere dem tilbage til landet.
2 måneder siden
-
9:54
Trump-sejr øger interesse for asiatisk feministbevægelse
Den sydkoreanske, feministiske bevægelse 4B oplever en stigende online-interesse efter den republikanske sejr i det amerikanske præsidentvalg. Det skriver The Guardian.
4B dækker kort sagt over, at man som kvinde afsværger fire ting: At date mænd, at gifte sig med dem, at have sex med dem og at få børn med dem. Bevægelsen er groft sagt et modsvar mod Sydkoreas patriarkalske samfundsindretning.Du kan læse meget mere om 4B i vores artikel om emnet.
Efter Trumps sejr har Google oplevet 450 procents stigning på formuleringen “4B”. En stor del af interessen kommer fra en række amerikanske delstater. 2 måneder siden
-
11:34
Voldsomme demonstrationer mod mistænkt valgfusk i Mozambique
Bølgerne er gået højt i Mozambique, efter regeringspartiet Frelimo i slutningen erklærede sig selv som vinder af landets præsidentvalg. Tusindvis af mozambikanere er siden gået på gaden for at lufte deres utilfredshed over valgresultatet, som de ikke mener, er retvisende, skriver AP.
Her vandt Daniel Chapo med 70 procent af stemmerne ifølge de officielle tal. Dermed sikrede han også Frelimo-partiet, der har siddet på magten siden selvstændigheden fra Portugal i 1975, endnu en periode ved magten. Men både oppositionen, EU’s valgobservatører og tusindvis af vrede demonstranter mener, at der er blevet fiflet med stemmeoptællingen.
Mindst 20 personer er ifølge Amnesty International blevet dræbt under de seneste to ugers demonstrationer, mens hundredvis er blevet såret og arresteret.
Oppositionen har planlagt den hidtil største demonstration torsdag i hovedstaden Maputo, mens forsvarsministeren Cristóvão Chume har truet med at sætte hæren ind mod demonstranterne, der ved flere lejligheder har sat ild på biler og plyndret lastbiler med varer.
2 måneder siden
-
14:37
Nigeria løslader over 100 demonstranter
En domstol i Nigeria har med øjeblikkelig virkning løsladt 119 personer, der var blevet arresteret for at deltage i demonstrationer mod landets rekordhøje leveomkostninger. I mandags har præsident Bola Tinubu også beordret alle mindreårige, der var tilbageholdt efter demonstrationerne, løsladt, skriver CNN.
Sigtelserne, der spændte fra statsforræderi over at forstyrre den offentlige orden og til at indstifte militærkup, blev frafaldet, efter landets statsadvokat overtog sagerne fra politiet. Det stod klart, efter demonstranterne var blevet fremstillet for en dommer i to grupper på henholdsvis 76 og 43 personer på én gang i fredags.
Læs også: Kenya, Uganda og nu Nigeria: Unge afrikanere har fået nok af deres regeringer
Siden august er tusindvis af nigerianere regelmæssigt gået på gaderne for at lufte deres utilfredshed over regeringens økonomiske politik, den høje inflation og ikke mindst, hvor svært er for almindelige nigerianere at få råd til almindelige fornødenheder. Ifølge Verdensbanken lever 40 procent af Nigerias befolkning i fattigdom, mens landets politikere, som ofte anklages for korruption, er blandt de bedst betalte i Afrika.
-
13:50
Ny folkeafstemning i Qatar afskaffer demokrati
På dagen hvor mange af verdens medier har rettet blikket stift mod valget i USA, har Qatar ved en folkeafstemning afskaffet valg til landets lovgivende magt, Shura-rådet. Ved afstemningen godkendte 90,6 procent af stemmerne ifølge golfstatens indenrigsministerium forfatningsændringen, skriver Reuters.
Qatar holdt ellers sit første valg nogensinde for bare tre år siden i 2021, hvor to tredjedele af medlemmerne af Shura-rådet var på valg. Et valg der blev vedtaget ved en folkeafstemning i 2003, men altså blev udsat i knap 20 år til kort inden verdensmesterskaberne i fodbold blev afhold i landet.
Valget udløste dengang sjældne stammespændinger i Qatar, da medlemmer af en indflydelsesrig beduinstamme ikke var berettiget til at stemme.
Dagens nyhed har dog en anderledes positiv klang for emiren i Qatar:
“Qatarerne høstede i dag frugterne af, hvad deres forfædre har plantet … ved at deltage i denne folkeafstemningen om udkastet til forfatningsændringer,” skrev Qatars Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani på X.
Lyt til Globalnyts podcast: Golflandene forstår ikke vores kritik af dem – forstår vi dem?
-
11:48
Flere end 3.000 døde i Libanon efter Israels invasion
Mindst 3.000 mennesker har mistet livet i Libanon, mens flere end 13.000 er såret og over en million mennesker er flygtet fra deres hjem på grund af krigen mellem Israel og Hizbollah. Særligt efter Israel invaderede det sydlige Libanon den 1. oktober, er tabene taget til, oplyser Libanons sundhedsministerium ifølge Voice of America.
På den anden side af grænsen har Hizbollahs raketangreb dræbt 72 israelere, hvoraf 30 af dem ifølge de israelske myndigheder var soldater. Blandt de døde i Libanon skulle der ifølge de israelske myndigheder også være flere hundrede Hizbollah-krigere, ligesom de israelske tropper har dræbt den militante bevægelses øverste leder, Hassan Nasrallah, og flere andre ledende figurer.
I starten af oktober fortalte anonyme israelske embedsmænd til CNN, at invasionen sandsynligvis ikke ville blive lang, men blot havde til formål at skabe en bufferzone for at sikre det nordlige Israel mod raketangreb. Siden har israelske tropper affyret raketter mod den libanesiske hovedstad Beirut og angrebet FN-baser ad flere omgange, hvilket er blevet fordømt af store dele af det internationale samfund.
2 måneder siden
-
12:18
COP16 slutter uden enighed
Få resultater og en del frustration, uenighed og skuffelse. Det er resultatet af biodiversitetstopmødet COP16 i Colombia, som netop er slut. På trods af, at topmødet blev forlænget, nåede parterne ikke til konsensus.
Ikke overraskende skyldes det i høj grad spørgsmålet om finansiering. I 2022 besluttede verdens lande, at der skal rejses 200 milliarder dollars årligt til naturbevarelse, hvoraf 20 milliarder skal gives fra de rigeste til de fattigste lande.
Et af målene på COP16 var at vedtage en strategi for, hvordan det skal ske i praksis. Men det lykkedes ikke.
Man blev heller ikke enige om, hvordan man globalt skal monitorere, at verdens lande lever op til sine mål om ikke at ødelægge klodens natur.
Læs også: Generationskontrakt i fare: Unge fra det Globale Syd kræver stemme ved bordet
-
9:36
Dansk institut får millioner til fredsforskning
Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har fået fem millioner kroner til diplomati-, freds- og konfliktforskning, som udmøntes af Udenrigsministeriet.
Det er et af mange pengeposer, der er blevet uddelt, da regeringen og Folketingets partier fredag indgik aftaler om fordeling af 5,5 milliarder kroner til forskning og innovation.
Tidligere på året bragte Globalnyt et interview med officer og tidligere kandidat til Europa-parlamentet for De Radikale, Jan Werner Mathiasen, som kritiserede Danmark for at groft underprioritere fredsforskningen i forhold til vores nabolande. Han mente, at vi i Danmark er så besatte af militære løsninger på sikkerhedsspørgsmål, at vi har glemt at se på andre muligheder. Mathiasen foreslog netop, at give opgaven om fredsforskning til DIIS.
Globalnyt har også kontaktet DIIS for en kommentar, men de svarer, at de på nuværende tidspunkt ikke kan sige mere.
Lyt til vores podcast Højtryk, hvor Danmarks fremmeste fredsforsker, Isabel Bramsen fortæller om sit felt og ikke mindst det comeback til fredsforskningen i Danmark, som hun ser.