Golflandene forstår ikke vores kritik af dem – forstår vi dem?

Det traditionelle og det moderne mødes i Dubai, som er en af de syv stater i De Forenede Arabiske Emirater.


Foto: Francois Nel/Getty Images
Laurits Holdt

26. januar 2024

Det skabte bekymring i Qatars regering, da Danmark og andre lande op til verdensmesterskaberne i herrefodbold i november 2022 kritiserede arbejdsforholdene på de store stadions, som fodboldholdene skulle spille på.

En podcast med titlen Blodbold var med til at sætte tonen, og kritikken kom fuldstændig bag på Qatar. De havde simpelthen ikke set det komme, fortæller lektor Martin Hvidt, Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet, som er gæst i denne episode af Globalnyts podcast Højtryk.

Han har studeret de seks lande i Golf Cooporation Council – hvoraf de mest kendte er Saudi-Arabien, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater – i 20 år og opholdt sig i alle landene. Men især Dubai, som er en af de syv bystater i De Forenede Arabiske Emirater, kender han godt efter at have boet og undervist på et lokalt universitet gennem tre år.

Martin Hvidt tager os med til Den Persiske Golf og de seks meget forskellige lande, som udgør det, vi kalder ”Golf-staterne”. Vi får historien om, hvordan en af dem lagde sig ud med de andre og kom styrket ud af en tre års lang blokade, vi hører om deres klimaambitioner, de store forskelle der er i det liv, som kvinder har lov at leve i landene, og så får vi en forklaring af det sindrige system for gæstearbejdere, som findes i flere af landene – et system som han selv var gennem, da han arbejdede i Dubai.