• 1 år siden

 • 15:12

  Mulige krigsforbrydelser fra Myanmars militærstyre

  Skrevet af Laurits Holdt

  Når militærestyret i Myanmar forhindrer humanitær hjælp i at nå frem til visse dele af landet, kan det være en krigsforbrydelse. Sådan lyder det fra Ravina Shamdasani, der er talsperson for FN’s kontor for menneskerettigheder (OHCHR) ifølge FN’s egen nyhedsside.

  Dele af Myanmar befinder sig i borgerkrig, hvor en række oprørsbevægelser kæmper mod centralmagten. Dertil kommer en oprørsbevægelse, som voksede ud af utilfredsheden med militærets kup i februar 2021. Landets militær har gentagne gange ageret særdeles voldsomt overfor landets egen befolkning og har blandt andet fordrevet omkring 800.000 medlemmer af den muslimske rohingya-befolkning til nabolandet Bangladesh.

  FN anslår at 17,6 millioner af landets indbyggere – omkring en tredjedel af befolkningen – har behov for humanitær hjælp.

  Ifølge lederen af OCHCR’s afdeling for Myanmar har militærstyret opstillet forhindringer for den humanitære bistand i forbindelse med den tropiske storm Mocha, der ramte landet midt i juni.

  Dertil kommer, at militæret regelmæssigt afbrænder fødevarerlagre, marker og depoter for såsæd samt ødelægger sundhedsfaciliteter og angriber sundhedspersonale.

 • 14:46

  Etiopien vil være med i BRIKS

  Skrevet af Laurits Holdt

  Den etiopiske regering har sendt en officiel ansøgning om optagelse i sammenslutningen af store, ikke-vestlige lande, skriver kenyanske The East African. Sammenslutningen består i dag af Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

  Etiopien har med 120 millioner mennesker Afrikas næststørste befolkning – den største er Nigerias – og er en af verdensdelens hurtigst voksende økonomier.

  Landet er langt fra det eneste, som har vist interesse for at BRIKS. Også Egypten, Algeriet og Bangladesh har søgt om optagelse. Tidligere har Argentina, Iran, Indonesien, Saudi-Arabien og Tyrkiet udtrykt interesse, skriver avisen.

  I alt har 19 lande udvist interesse for at blive en del af sammenslutningen, lyder det fra Sydafrika, som er vært for et topmøde for BRIKS-landene i august.

 • 12:06

  FN afslutter fredsbevarende mission i Mali efter krav

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  FN’s Sikkerhedsråd afslutter den fredsbevarende mission i Mali, efter at den regerende militærjunta i juni krævede en øjeblikkelig tilbagetrækning af ​​den internationale styrke, der i 2012 blev indsat for at stabilisere landet efter Tuareg-oprøret i 2012.

  Afslutningen på operationen, kendt som MINUSMA, følger mange års spændinger og regeringsrestriktioner, der har hæmmet fredsbevarende luft- og jordoperationer, siden Mali slog sig sammen med Ruslands Wagner-lejesoldatergruppe i 2021, skriver Al-Jazeera.

  De 15 medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd vedtog fredag ​​en fransk udarbejdet resolution, der påbyder missionen at begynde “afslutningen af ​​dens operationer, overdragelsen af ​​dens opgaver samt en velordnet og sikker nedtrapning og tilbagetrækning af dets styrker, med det formål at afslutte denne proces inden den 31. december 2023”.

  Læs også: Mali-oprørere advarer FN mod at trække fredsbevarende styrker ud

  Eksperter frygter, at sikkerhedssituationen kan forværres, når missionen afsluttes, og efterlader Malis svage hær alene med omkring 1.000 Wagner-krigere til at bekæmpe oprørsgrupper, der kontrollerer dele af landet.

 • 1 år siden

 • 16:45

  Nederlandenes konge undskylder for historisk rolle i slaveriet

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Den nederlandske kong Willem-Alexander undskyldte lørdag for landets historiske engagement i slaveriet og de konsekvenser, det stadig har i dag.

  Kongen talte ved en ceremoni i anledning af 160-året for den juridiske afskaffelse af slaveriet i Nederlandene, herunder dets tidligere kolonier i Caribien.

  “På denne dag, hvor vi mindes den nederlandske slaverihistorie, beder jeg om tilgivelse for denne forbrydelse mod menneskeheden,” sagde han ifølge Reuters, og vedkendte sig, at racisme fortsat er et problem i landet.

  Nederlandene har tjent store penge på deres gamle kolonier, hvoraf nogle af de vigtigste var det nuværende Indonesien, Sydafrika og Sri Lanka.

  Læs også: Nederlandene indrømmer: Kongehus tjente milliarder på kolonier

  I en rapport kom det for nyligt frem, at det nederlandske kongehus, huset Orange-Nassau, i perioden 1675-1770 tjente tre millioner gylden (datidens valuta) på kolonihandlen. Det svarer i nutidens priser til godt fire milliarder kroner.

 • 10:00

  Domstol udelukker Bolsonaro fra politik frem til 2030

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Så fik Jair Bolsonaro sin straf. Den tidligere brasilianske præsidenter er blevet forbudt at stille op til embedet i de næste otte år for at have misbrugt sine beføjelser og viderebragt “umoralske” og “rystende løgne” under sidste års meget omdiskuterede valg, skriver The Guardian.

  Fem af valgdomstols syv dommere stemte for at forbyde Bolsonaro at genopstille. To stemte imod. Dommen er primært baseret på et kontroversielt møde, hvor Bolsonaros indkaldte udenlandske ambassadører til sin officielle bolig 11 uger før valgets første runde.

  På mødet fremsatte Bolsonaro udokumenterede påstande mod Brasiliens elektroniske stemmesystem. Et træk der sidenhen blev stemplet som politisk motiveret desinformation af en højesteretsdommer. Bolsonaros advokat hævdede, at den daværende præsident blot forsøgt at “forbedre” Brasiliens stemmesystem.

  Dommen betyder, at Bolsonaro, der tabte sidste års valg til sin venstreorienterede rival Luiz Inácio Lula da Silva, først vil være i stand til at søge et valgt embede igen i 2030, hvor han vil være 75 år gammel.

 • 1 år siden

 • 12:36

  Cambodjas leder har fået lukket sin Facebook efter strid med Meta

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Den normalt meget aktive Facebook-profil for premierminister Hun Sen fra Cambodja ser ud til at være blevet slettet fredag. Det sker dagen efter en anbefaling fra Facebooks tilsynsråd – der hvor den tidligere danske statsminister Helle Thorning Schmidt er medlem – om at suspendere Hun Sen fra platformen for at true politiske modstandere med vold. Det skriver The New York Times.

  Facebooks moderselskab, Meta, har lagt sig ud med en af ​​Asiens længst regerende autokrater. 70-årige Hun Sen har regeret Cambodja siden 1985 og har bevaret magten blandt andet ved at lukke munden på sine kritikere. Og så er han er en trofast allieret med Kina, et land.

  Prøver man at klikke sig ind på Hun Sens Facebook-profil, som har omkring 14 millioner følgere, får man beskeden “Dette indhold er ikke tilgængeligt lige nu.”

  Det står dog ikke umiddelbart klart, om Meta har suspenderet kontoen, eller om Hun Sen selv har slettet den, som han havde lovet at gøre i et indlæg sent torsdag på det sociale medie Telegram, hvor han har en betydeligt mindre følgeskare.

 • 11:07

  Nyt FN-organ skal undersøge skæbnen for forsvundne syrere

  Skrevet af Morten Scriver Andersen


  FN’s Generalforsamling har torsdag besluttet at oprette et uafhængigt organ, der skal undersøge, hvad der er sket med mere end 130.000 mennesker, der er savnet efter konflikten i Syrien.

  Resolutionen blev vedtaget med 83 mod 11 stemmer. 62 lande undlod at stemme, skriver FN på sin hjemmeside.

  Rusland, Kina, Nordkorea og Iran var blandt de lande, der stemte imod forslaget. Det samme gjorde Syrien, der allerede har meldt ud, at man ikke vil samarbejde med det nye organ.

  “I over et årti har familier fra alle dele af Syrien forsøgt at finde ud af, hvad der skete med deres kære, mens de står over for økonomisk usikkerhed og dybe traumer i processen,” udtaler en repræsentant fra Luxemborg, der fremlagde teksten.

  Oprøret i Syrien, der udviklede sig til en borgerkrig og stadig verserende væbnet konflikt, er på sit 13. år. Det har kostet næsten en halv million mennesker livet og drevet omkring halvdelen af ​​Syriens befolkning – som før krigen var 23 millioner – på flugt. I 2021 anslog FN, at over 130.000 syrere var savnet som følge af konflikten.

 • 1 år siden

 • 14:40

  Midlertidig kendelse giver lov til homovielser i Nepal

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  LGBTQ+-rettighedsaktivister og -par i Nepal fejrede torsdag en midlertidig kendelse udstedt af højesteret, der for første gang i landets historie muliggør registrering af ægteskaber mellem mennesker af samme køn. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Kendelsen tillader desuden midlertidig registrering af ægteskaber mellem “ikke-traditionelle par”.

  Beslutningen markerer et stort fremskridt for aktivister og organisationer, der længe har forsøgt at ændre loven på området.

  “På det personlige plan er det en kæmpe sejr for dem, der bor sammen. I praksis kan de registrere deres ægteskab, og deres rettigheder kan udøves med det samme,” sagde Sunil Babu Pant, som var Nepals første udtalte homoseksuelle parlamentariker og i dag førende LGBTQ+-rettighedsaktivist i landet.

  Nepal har i det hele taget undergået store ændringer siden 2007. Folk, der ikke identificerer sig som kvinder eller mænd, er nu i stand til at vælge et “tredje køn” på deres pas og andre offentlige dokumenter. Den nye forfatning siger også eksplicit, at der ikke må ske forskelsbehandling på grund af seksuel orientering.

 • 9:08

  Ekstrem varme koster mere end 100 mennesker livet i Mexico

  Skrevet af Laurits Holdt

  Siden marts er mindst 112 personer døde på grund af høje temperaturer i Mexico. Det skriver CNN, som citerer landets sundhedsmyndigheder.

  I den seneste tid og især i seneste to uger har temperaturen været usædvanlig høj og er mange steder målt til 45 grader. Det betyder, at hidtidige varmerekorder flere steder er blevet oversteget.

  Varmen skyldes en såkaldt varmekuppel, som for tiden ligger over Mexico og det sydlige USA.

  En varmekuppel opstår ved at cirkulerende højtryk i atmosfæren fastholder varme i en boble eller kuppel over et givent område.

  Ifølge den amerikanske National Ocean Service skyldes varmekupler hovedsagligt stigende havtemperaturer i den vestlige del af Stillehavet i forhold til den østlige del i løbet af den forudgående vinter. Varmeforskellen skaber varm luft over den vestlige, varme del, som om sommeren bevæger sig ind over land.

 • 7:19

  Ny lov gør sydkoreanerne yngre

  Skrevet af Laurits Holdt

  Indbyggerne i Sydkorea blev onsdag et år eller to yngre, fordi landet har ændret måden man opgør personers alder på, skriver BBC.

  Nu bliver man født som 0-årig og fylder 1 år på den samme dag året efter og så videre. Samme system, som man bruger i Danmark og i de fleste andre lande.

  Den nye lov gør op med to gamle systemer til at opgøre alder. Det ene foreskrev, at en person fødes som 1-årig, fordi tiden i livmoderen tælles som det første år. I det andet system fylder alle år 1. januar og ikke på fødselsdagen.

  Med de gamle systemer vil en person, der bliver født 31. december være 1 år ved fødslen og fylde 2 år 1. januar. Efter to dage vil babyen altså være to år. Det har blandt andet forårsaget skævheder i forhold til, hvornår man har ret til pension.

  De traditionelle systemer har også været brugt i andre østasiatiske lande, men de fleste har droppet dem. Det gælder for eksempel Japan og Nordkorea og Japan, som indførte det mere gængse system i henholdsvis 1950 og 1980.

 • 1 år siden

 • 14:07

  ActionAid: Dagligvarepriser fortsætter himmelflugt i sårbare samfund

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Udgifterne til mad, brændstof og gødning i nogle af verdens mest sårbare samfund fortsætter på kriseniveauer trods FN-meldinger om det modsatte. Det viser ny undersøgelse fra den internationale humanitære organisation ActionAid, der har interviewet mere end 1.000 mennesker, der bor i lokalsamfund i 14 lande i Afrika, Asien og Caribien.

  Undersøgelsen viser, at priserne på pasta og gødning steg med mere end 115 procent i løbet af den overvågede periode, mens omkostningerne til benzin og menstruationsindlæg steg med 80 procent eller mere, hvilket fører til stigende børneægteskabsrater og forværret mental sundhed.

  “Denne banebrydende forskning viser, at siden krigens begyndelse i Ukraine har de mest sårbare mennesker rundt omkring i verden båret hovedparten af ​​de byrden for skyhøje priser på mad, brændstof og gødning, hvor kvinder og piger er hårdest ramt. De er uforholdsmæssigt meget ramt af flere kriser, der påvirker deres ernæring, uddannelse, deres ret til at leve frit fra børneægteskab og deres mentale sundhed og velvære,” siger Alberta Guerra, Global Policy Analyst for ActionAid.

  Dette til trods for, at FN’s fødevare- og landbrugsorganisations seneste fødevareprisindeks viser et fald på 11,7 procent i de globale priser siden februar 2022.

  Zimbabwe er ifølge ActionAids analyse særligt hårdt ramt. Her fortæller folk i nogle distrikter om benzinpriser, der er steget med mere end 900 procent, pastapriserne med op til 750 procent, og gødningsomkostningerne med mere end 700 procent.

 • 1 år siden

 • 21:05

  Sierra Leones præsident genvinder magten i anfægtet valg

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Lørdag gik befolkningen i Sierra Leone til valg, og nu er der ifølge den nationale valgkommission fundet en vinder, nemlig den siddende præsident, Julius Maada Bio, skriver nyhedsbureauet AP.

  Bio fik ifølge valgkommissionen 56,17 procent af de afgivne stemmer og har altså sikret sig et snævert flertal allerede i første runde. Den vigtigste oppositionskandidat Samura Kamara fik 41,16 procent af stemmerne og han anfægtede straks resultatet blandt andet på Twitter.

  “Det er et frontalangreb på vores begyndende demokrati. Disse resultater er IKKE troværdige, og jeg afviser kategorisk det resultat, som valgkommissionen har annonceret,” tweetede Kamara kort efter offentliggørelsen af resultatet.

  Ved valget i 2018 besejrede Bio også Kamara blandt andet på et løfte om at stoppe den voldsomme korruption. Bio har investeret i uddannelse og har ifølge analytikere også taget skridt mod at bekæmpe korruption. I begyndelsen af 2023 underskrev han en skelsættende lov om kvinders rettigheder.

  Læs også: Sierra Leone vil bruge 22 procent af statsbudgettet på uddannelse

  Men den svage økonomi har også samlet store demonstrationer på gaden mod den udbredte fattigdom. Næsten 60 procent af Sierra Leones godt syv millioner mennesker lever i fattigdom, og ungdomsarbejdsløsheden er en af ​​de højeste i Vestafrika.

 • 18:58

  Fødevareusikkerhed og klimaforandringer presser Caribien

  Skrevet af Laurits Holdt

  I Caribien er der mindst 3,7 millioner mennesker, som ikke altid ved, hvor deres næste måltid skal komme fra. De er, hvad man i den humanitære jargon kalder fødevareusikre. Det skriver World Food Programme (WFP).

  Tallet kommer fra en undersøgelse, som er udført af WFP og den regionale samarbejdsorganisation CARICOM.

  Undersøgelsen, Caribbean Food Security and Livelihoods survey, er udført i regionens engelsktalende lande, og viser at 52 procent af disse landes indbyggere er fødevarerusikre. Og det svarer altså til 3,7 millioner mennesker.

  Det er faktisk et fald siden 2022, men fortsat alvorligt, understreger WFP.

  En af årsagerne til den usikre situation er, at befolkningerne i almindelighed er under stigende økonomisk pres, fordi leveomkostningerne er steget markant efter pandemien.

  Indbyggerne – især de fattige – lever desuden konstant under truslen fra klimaforandringer, som i Caribien tager form af voldsommere orkaner. Undersøgelsen viser, at 42 procent af husholdningerne har oplevet klima-relaterede udfordringer i de seneste 12 måneder.

 • 1 år siden

 • 23:38

  USA stopper støtte israelske universiteter på besatte områder

  Skrevet af Laurits Holdt

  Den amerikanske regering har meddelt, at den ikke længere vil finansiere videnskabligt arbejde, som foregår på israelske universiteter i de besatte områder på Vestbredden. Det skriver France24.

  Beslutningen er et opgør med tidligere præsident Donald Trumps politik og høster hård kritik fra det republikanske parti i den amerikanske kongres.

  En tidligere amerikansk ambassadør til Israel, udpeget af præsident Trump, anklager nuværende præsident Joe Biden for at støtte den aktivistbevægelse, som arbejder for en total boykot af Israel. Det afviser Biden-regeringen dog.

  Under præsident Trump begyndte USA så småt at anse de israelske bosættelser i de besatte områder som en del af Israel, og tillod produkter derfra at bære mærkatet ’Made in Israel’.

  Biden-regeringens beslutning ligger i tråd med mange års amerikansk politik, som går på, at der skal oprettes en palæstinensisk stat ved siden af den israelske stat – den såkaldte to-statsløsning.

 • 11:40

  Mindst ni civile dræbt i russisk luftangreb i Syrien

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Mindst ni civile er blevet dræbt og mere end 34 såret, efter russiske kampfly søndag udførte luftangreb Idlib-regionen i det nordvestlige Syrien, herunder et marked fyldt med mennesker, fortæller Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

  Angrebet er ifølge SOHR de dødeligste i år. Og ifølge hjælpeorganisationen Syrias Civile Defence, også kendt som “de hvide hjelme”, var det rettet mod et grøntsagsmarked i byen Jisr al-Shughour i det østlige Idlib.

  “Generelt har det syriske regime og russiske angreb på regionen eskaleret i de sidste par dage, hvilket lægger en enorm byrde på vores arbejde, fordi både Assad og Rusland er kendt for at fordoble deres angrebsområder, der hvor vi er til stede,” siger Ahmed Yazji, der sidder i Syriens Civilforsvars bestyrelse til Al Jazeera.

  Syriens forsvarsministerium sagde i en erklæring søndag aften, at dets væbnede styrker samarbejdede med det russiske luftvåben for at gengælde angreb, der har krævet civile liv i provinserne Hama og Latakia i løbet af de seneste par dage. Operationen var efter sigende rettet mod “terrorpositioner” i Idlib.

  Det nordvestlige Syrien er stort set kontrolleret af oprørere fra gruppen Hayat Tahrir al Sham, samt tyrkisk-støttede oprørere.

 • 1 år siden

 • 13:37

  Somalia lancerer nyt kontantløst betalingssystem

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Somalias regering har annonceret et nyt, nationalt og kontaktløst betalingssystem, der vil “revolutionere erhvervslivet” i landet, fortæller direktøren for Somalias Centralbank til BBC Somalia, Abdirahman Mohamed Abdullahi.

  Det nye betalingssystem, SOMQR, vil gøre det muligt for købere og sælgere at betale eller modtage transaktioner under ét samlet system. Det vil både skabe mere sikkerhed hos brugerne og øge samarbejdet mellem landets 13 banker, fortalte Abdullahi under lanceringen i tirsdags.

  “SOMQR vil revolutionere betalingslandskabet i Somalia som en billig, skalerbar og sikker løsning i retning mod et kontantløst samfund,” sagde direktøren.

  Lanceringen af det kontaktløse betalingssystem er det seneste tegn på Somalias intentioner om at genopbygge landets finansielle infrastruktur, som årelange konflikter har forhindret, skriver mediet DigWatch. I marts 2023 annoncerede Somalias Centralbank også vedtagelsen af internationale bankkontonumre (IBAN).

  Ifølge DigWatch, er det endnu usikkert, hvor vellykket det nye betalingssystem vil være i forhold til at drive udviklingen af digitale overførsler i landet. Det er nemlig langt fra alle somaliere, der har adgang til internettet eller ejer en smartphone.

 • 13:23

  Malaysia vil tage retslige skridt mod Meta på grund af “skadeligt indhold”

  Malaysias regering vil tage retslige skridt mod Facebooks moderselskab, Meta Platforms, for ikke at fjerne uønsket og skadeligt indhold fra deres sociale medieplatform, skriver nyhedsbureauet AP.

  Den malaysiske Communication and Multimedia Commission mener, at Facebook for nylig har været plaget af en “betydelig mængde uønsket indhold” relateret til følsomme spørgsmål om race, religion og kongefamilien samt bagvaskelse, bedrageri, onlinespil og scam.

  Kommissionen udtaler, at man gentagne gange har forsøgt at komme i dialog med Meta for at fjerne indholdet, men uden held.

  “Da der ikke er tilstrækkeligt samarbejde fra Meta, har MCMC ingen anden mulighed end at tage definitive skridt eller retslige skridt mod Meta som en foranstaltning for at sikre, at folk er sikre og beskyttede i den fysiske sfære,”skriver kommissionen i en erklæring.

  Ifølge Reuters er Facebook den mest populære sociale medie-platform i landet med 60 procent af befolkningen med en bruger. Reaktionen kommer få uger før regionale valg i seks stater, der forventes at blive tæt mellem premierminister Anwar Ibrahims multietniske koalition og en konservativ malaysisk muslimsk alliance.

  Læs også: Er der politisk regimeskifte på vej i Malaysia?

 • 13:00

  Mali-oprørere advarer FN mod at trække fredsbevarende styrker ud

  Skrevet af Emil Gundel

  Oprørskoalitionen CSP-PSD, der repræsenterer flere Tuaregiske og Arabiske oprørs- grupper og bevægelser i det nordlige Mali, kalder en eventuel tilbagetrækning af FN’s fredsbevarende tropper ”dødsstødet” for Algiers-aftalen og dermed også en fredsaftale i det krigshærgede land, beretter Agenzia Nova.

  Læs også: Mali vil have FN’s fredsbevarende styrker ud af landet

  Reaktionen kommer efter, at Malis udenrigsminister, Abdoulaye Diop, 16. juni krævede, at FN trak tropperne fra MINUSMA-missionen ud af landet hurtigst muligt.

  Algiers-aftalen fra 2014-15 førte til våbenhvile mellem de nordlige oprørsgrupper og de skiftende Bamako-regeringer, men aftalens punkter er aldrig fuldt ud blevet opfyldt. Forholdet mellem Bamako og CSP-PSD er derfor forblevet betændt, og oprørerne anerkender da heller ikke den nylige folkeafstemning om en ny forfatning for Mali.

  Det vides endnu ikke om FN’s sikkerhedsråd vil forlænge MINUSMAs mandat, der udløber 30. juni, men lederen af den fredsbevarende mission, El Ghassim Wane, har offentligt sagt, at det stort set vil være umuligt at fortsætte en fredsbevarende mission, hvis Malis regering fortsat fuldt modsætter sig det.

  Danmark har militært og finansielt været en del af både den franske operation Barkhane – som blev afsluttet i 2022 – og i en mindre grad MINUSMA, hvor Danmark, ifølge forsvarsministeriet, stadig har udsendte stabsmedlemmer.

 • 11:04

  Tørke begrænser indsejling fra store skibe i Panamakanalen

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  En af verdens travleste handelsruter, Panamakanalen, indfører nu begrænsninger for, hvor store skibe, der kan sejle igennem. Det skyldes, at vandstanden er faldet som følge af den senere tids tørkeforhold, skriver Quartz.

  Fra på søndag den 25. juni skal de fragtskibe, der ønsker at krydse kanalen, hen over det næste stykke tid overholde en maksimal dybde på 13,3 meter mod de godt 15,2 meter, som kanalen normalt har.

  De største skibe, der går gennem kanalen, er de såkaldte Panamax containerskibe, hvis dybgang normalt overskrider de nu tilladte 13,3 meter. De nye restriktioner vil derfor kræve, at skibene letter på deres last for dermed at flyde højere i kanalen.

  Ifølge myndighederne skal de kommende restriktioner forhindre, at skibe går på grund og skaber en lignende situation, som da containerskibet Ever Given ramte bunden af Suezkanalen i 2021. Det 400 meter lange skib blokerede for trafikken i seks dage og satte en stopper for vigtige handels- og forsyningskæder.

 • 1 år siden

 • 14:38

  Belize er som tredje nation i år erklæret fri for malaria

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Who erklæret Belize for malariafrit efter tre år uden tilfælde af den smitsomme sygdom blandt landets indfødte, skriver BBC.

  Det lille mellemamerikanske land har efter en målrettet indsats “opnået en dramatisk reduktion” i malariatilfælde fra 10.000 i 1994 til nul tilfælde blandt indfødte i 2019.

  Den præstation vil ifølge WHO tjene som inspiration for andre lande i Amerika, hvor malaria er endemisk. WHO roser landet for at distribuere myggenet behandlet med myggegift og tilskynde til sprøjtning af det insektdræbende middel indendørs. Derudover har uddannede sundhedspersonale “spillet en afgørende rolle i rettidig diagnose og behandling” af sygdommen.

  WHO certificerer en nation som malariafri, når den “med strenge, troværdige beviser” har bevist, at der ikke har været nogen overførsel af malaria i landet i mindst tre på hinanden følgende år.

  Belize er det tredje land i verden, der hidtil er blevet certificeret i år, efter Aserbajdsjan og Tadsjikistan.

 • 9:00

  Kenya lancerer det største måltidsprogram for skoler i Afrika

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Det største skolemåltidsprogram i Afrika begynder i Nairobi til august i et forsøg på at komme den omfattende sult blandt børn i landet til livs, skriver The Guardian.

  Ti nye industrikøkkener, som nu er under opførelse, vil ifølge myndighederne give 400.000 daglige frokoster til børn i 225 grundskoler og såkaldte child development centres (pasning til børn op til 6 år) i den kenyanske hovedstad. Programmet starter den 28. august, og køkkenerne vil beskæftige 3.500 medarbejdere.

  Ved lanceringen af ​​programmet tirsdag sagde Kenyas præsident William Ruto:

  “Vi skal fjerne skammen ved sult i vores land. Vi vil være bevidste og fokuserede på at sikre en vellykket implementering af skolefodringsprogrammet. Den største fornærmelse er, at vores børn går i skole og faster på grund af mangel på mad.”

  Initiativet på 8,6 millioner dollars (knap 60 millioner kroner) er et samarbejde mellem Nairobi-administrationen og den kenyanske non-profit organisation Food4Education, der allerede leverer måltider til 150.000 folkeskolebørn i byen.

  Ifølge Red Barnet lever 26 procent af børnene i Kenya med væksthæmmet på grund af underernæring.

 • 1 år siden

 • 14:02

  Laser-teknologi afslører hidtil ukendt Maya-by i Mexico

  Skrevet af Emil Gundel

  Ruinerne af en hidtil ukendt Maya by i den sydlige del af Mexicos Yucatan-halvø er netop blevet fundet proklamerer Mexicos antropologiske institut (INAH), skriver Reuters.

  Ruinerne blev fundet i forbindelse med en større udforskning af et jungleområde på størrelse med Luxemburg, hvori forskerne benyttede LiDAR-teknologien, som kan beskrives som radar med lasere.

  Byen hed, ifølge INAH-forskerne, Ocomtun, som betyder stensøjle på det gamle Maya-sprog. Det antages, at byen var et vigtigt politisk og økonomisk centrum i perioden mellem år 250 og år 1000.

  Ocomtun har en næsten koncentrisk byplan med et centrum og mange større pladser, pyramide-lignende bygninger, templer og sportsarenaer er blevet identificeret.

  Forskerne mener, at byen begyndte at gå i forfald i perioden mellem år 800 og 1000, sammen med resten af den urbane Maya-civilisation.

 • 13:21

  Danmark giver milliardbeløb til opstart af brintproduktion i Sydafrika

  Skrevet af Laurits Holdt

  Danmark, Sydafrika og Nederlandene har etableret en fælles fond, der skal skubbe til produktionen af brint i Sydafrika. Det er et af resultaterne af statsminister Mette Frederiksen (S) og den nederlandske statsminister Mark Ruttes fælles besøg i Sydafrika. Fonden får en milliard dollars – godt 6,8 milliarder kroner – i kapital. Det skriver Africa News.

  Sydafrika er blandt verdens største producenter af kul og har traditionelt brugt kul i energiproduktionen. Landets regering ønsker – ligesom mange andre af verdens lande – at overgå til mere bæredygtige energiformer, for eksempel brint, som produceres af vindmøller. Og så vil det gerne eksportere brint til landene i EU.

  Den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa, mener, at besøget og aftalen giver et glimt af, hvad Sydafrika har at tilbyde resten af verden, skriver mediet.

  Fra Mette Frederiksen lyder det:

  “Danmark er naturligvis meget stolt over at være partner i Sydafrikas energiomstilling. Vi vil bidrage med omkring 3,2 milliarder rand (lidt over én milliard danske kroner, red.) til at forbedre forsyningen af grøn energi og styrke færdigheder, beskæftigelsen og den lokale udvikling,” siger hun.

 • 1 år siden

 • 14:21

  Himalayas gletsjere kan miste 75 procent af isen inden 2100

  Skrevet af Emil Gundel
  Foto: Ma Mingyan/China News Service/VCG via Getty Images
  Foto: Ma Mingyan/China News Service/VCG via Getty Images

  En ny rapport, fra det International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), kommer med en faretruende forudsigelse. Isen i Himalaya-bjergene smelter, og det udgør en alvorlig trussel mod næsten to milliarder mennesker, skriver Al-Jazeera.

  Gletsjerne i Himalaya-bjergene smelter med en foruroligende hastighed, fastslår rapporten, hvori det anslås at næsten 75 procent af al isen fanget i gletsjerne kan være borte inden 2100. Rapportens forfattere fremhæver, at det vil få meget alvorlige konsekvenser for regionens beboere, som kun i minimal grad selv har bidraget til de globale klimaforandringer.

  De 240 millioner mennesker, der bor i Himalaya-regionen, vil i udpræget grad miste adgang til ferskvand, hvis tendensen fortsætter, men også udenfor bjergkæden vil det få store menneskelige konsekvenser, hvis de globale temperaturer fortsætter med at stige.

  Der udspringer 12 store floder i Himalaya regionen, som forskerne mener at omkring 1,65 milliarder mennesker i en eller anden grad er afhængige af.

  Det har taget meget længere tid at estimere betydningen af de globale klimaforandringer på Himalayas gletsjere, end det har i andre bjergområder på det jorden. Det skyldes at gletsjerne i Himalaya, ikke er blevet målt og studeret i så lang tid som gletsjerne i Alperne og i de amerikanske Rocky Mountains.

 • 12:18

  EU og Kenya indgår handelsaftale: “Attraktivt for danske virksomheder”

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Mandag indgik EU og Kenya en længe ventet handelsaftale, skriver EU Kommissionen på deres hjemmeside.

  Aftalen tillader toldfri handel mellem de to parter, der i forvejen handler meget med hinanden.

  Det er i første omgang det europæiske marked, som åbnes fuldt, mens Kenya bibeholder restriktioner for nogle industrier.

  Ifølge Dansk Industris Klaus Lehn Christensen, regional manager i Østafrika, gør aftalen det mere attraktivt for danske virksomheder at investere i og handle med Kenya.

  “Men det er vigtigt, at både Danmark og EU følger implementeringen tæt, så europæiske virksomheder rent faktisk får nemmere adgang til det kenyanske marked. Jeg håber, at det vil føre til, at flere danske virksomheder har fokus på mulighederne i Kenya, hvor danske produkter kan bidrage med at løse udfordringer inden for f.eks. energi, vand og fødevareproduktion,” siger han.

  Ifølge Danmarks Statistik har danske virksomheder 26 datterselskaber i Kenya, og de har tilsammen lidt over 700 ansatte. Dertil er der, ifølge den danske ambassade i Nairobi, 81 danske virksomheder, der pt. er aktive i Kenya på anden vis.

 • 9:06

  Indisk luftfartsselskab bag største flybestilling nogensinde

  Skrevet af Laurits Holdt

  Det indiske luftfartsselskab IndiGo har bestilt 500 fly af typen Airbus A320, hvilket angiveligt er den største bestilling af fly nogensinde. Det skriver BBC.

  Aftalen blev offentliggjort i denne uge på den årlige luftfarts- og våbenmesse Paris Air Show i den franske hovedstad. Det anslås at prisen er 55 milliarder dollars inden eventuelle rabatter.

  Selskabet havde i forvejen en del ordrer hos den europæiske flyproducent. Igen ifølge BBC har det indiske firma nu 1.300 fly på vej fra Europa. De mange fly forventes at blive leveret mellem 2030 og 2035.

  Indien har for nylig overhalet Kina i forhold til indbyggertal og er nu verdens folkerigeste land med flere end 1,4 milliarder indbyggere. Landets økonomi forventes at blive ved med at vokse, og på trods af udbredt fattigdom er der en enorm og voksende købekraft i landet. Det betyder, at markedet for lufttrafik forventes at vokse.

  Det er ikke kun IndiGo, som udvider flåden. Et andet indisk lavprisselskab, Air India, bestilte i februar 470 fly fra Airbus og amerikanske Boing.

 • 1 år siden

 • 15:17

  Nederlandene indrømmer: Kongehus tjente milliarder på kolonier

  Skrevet af Laurits Holdt

  En ny rapport fra et ekspertpanel når frem til, at det nederlandske kongehus, huset Orange-Nassau, i perioden 1675-1770 tjente tre millioner gylden (datidens valuta) på kolonihandlen. Ifølge nyhedsbureauet Reuters svarer det i dagens priser til 600 millioner dollars – godt fire milliarder danske kroner.

  I løbet af de knap 100 år modtog kongefamilien tre procent af overskuddet fra handelsfirmaet Nederlandske Ostindiske Kompagni – på trods af, at familien ikke var medejer af firmaet.

  Rapporten er en del af en større gennemgang af landets kolonihistorie herunder slaveriet og tyveri af kunst- og kulturgenstande fra landets kolonier.

  Kong Willem-Alexander forventes at give en officiel undskyldning for landets rolle i slaveriet, når landet 1. juli holder en mindedag for 160 året for indførelsen af forbud mod slaveri i dets kolonier. Landets statsminister, Mark Rutte, undskyldte i december 2022 for landets rolle i slaveriet og kaldte det i den forbindelse en forbrydelse mod menneskeheden.

 • 14:46

  Mali vil have FN’s fredsbevarende styrker ud af landet

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Malis udenrigsminister har bedt FN’s fredsbevarende mission om at trække sig ud af det vestafrikanske land så hurtigt som muligt. Det fortalte udenrigsministeren, Abdoulaye Diop, på et møde i FN’s sikkerhedsråd fredag, skriver Nyhedsbureauet AP.

  Diop mener ikke, at FN-missionen kendt som MINUSMA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission) har formået at nå sine mål om at skabe fred og stabilitet på det årti, den har været til stede i landet.

  Ifølge Diop har missionen ikke “været i stand til at reagere tilstrækkeligt på sikkerhedssituationen i Mali”, ligesom at den i fremtiden “ikke ser ud til at kunne leve op til sikkerhedsbehovene” hos malierne. Udenrigsministeren beskylder desuden FN’s tilstedeværelse for at have forværret situationen, hvilket har ført til et brud på tilliden mellem befolkningen i Mali og den fredsbevarende styrke.

  I de seneste måneder har Malis regering begrænset de fredsbevarende styrkers muligheder for at operere i landet, og den amerikanske ambassadør Jeffrey DeLaurentis fortalte på fredagens møde, at Washington har været dybt “frustreret over Malis restriktioner” mod bevægelsesfriheden.

  Lande som Benin, Tyskland, Sverige, Elfenbenskysten og Storbritannien har allerede meldt ud, at de trækker deres tropper ud af Mali.

  FN’s sikkerhedsråd har endnu ikke svaret på Malis anmodning. Ifølge FN’s repræsentant for MINUSMA, El-Ghassim Wane, følger sikkerhedsstyrkerne enhver beslutning, som Sikkerhedsrådet måtte tage. Han siger dog, at det “vil være ekstremt udfordrende, hvis ikke umuligt, at operere i et land” uden værtslandets samtykke.

 • 13:43

  Canada fryser forbindelse til asiatisk udviklingsbank

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Canada fryser sine bånd med den asiatiske udviklingsbank Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Meldingen kommer efter, at bankens globale kommunikationsdirektør, canadiske Bob Pickard, trådte tilbage og med begrundelsen om, at banken var “domineret af det kommunistiske parti”. Det skriver The Guardian.

  Canada har ifølge finansminister, Chrystia Freeland sat sine forbindelser med AIIB i bero, mens man undersøger anklagerne. Hun udelukker ikke, at landet vil trække sig ud af banken, som det officielt sluttede sig til i marts 2018.

  AIIB afviser påstandene som “grundløse og skuffende”.

  AIIB blev etableret af den kinesiske præsident Xi Jinping i 2016 som et kinesisk alternativ til Verdensbanken og andre vestligt ledede multilaterale låneinstitutioner. Det er efter eget udsagn en “apolitisk” långiver og har i dag 106 medlemmer på verdensplan.

  Danmark er en af de stiftende medlemmer af AIIB i 2016 og har ifølge AIIB’s hjemmeside bidraget med 369 millioner dollars.

 • 1 år siden

 • 22:08

  Danmark skal hjælpe Pakistan med at genopbygge infrastruktur

  Skrevet af Redaktionen

  Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, har under et besøg i Pakistan lanceret en ny grøn handlingsplan med det kriseramte land.

  Handlingsplanen indeholder en række initiativer, hvor Danmark skal hjælpe Pakistan med deres grønne omstilling. Det drejer sig blandt andet om at genopbygge infrastrukturen efter de tab og skader, som oversvømmelserne i Pakistan medførte i august 2022.

  ”Der kan ikke længere være tvivl om, hvor voldsomt klimaforandringerne allerede nu har fatale konsekvenser. Danmark har hjulpet Pakistan siden katastrofen indtraf, og jeg derfor [sic] også glad for, at vi nu udvider samarbejdet med Pakistan og hjælper med genopbygningen af vigtig infrastruktur,” siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

  Danmark og Pakistan vil også arbejde videre med det myndighedssamarbejde, som landene allerede har sat i søen. Det skal for eksempel resultere i, at Pakistan får mere vind og sol ind el-systemet og dermed også gøre energinettet mere stabilt og klimavenligt.

  Handlingsplanen betyder, at landene vil udforske nye muligheder for myndighedssamarbejdet. Fokus vil være på den langsigtede planlægning af energisektoren. Her vil Danmark bidrage med danske erfaringer med systemløsninger, der kan integrere vedvarende energi i el-nettet, skriver Udenrigsministeriet