• 1 år siden

 • 15:17

  Nederlandene indrømmer: Kongehus tjente milliarder på kolonier

  Skrevet af Laurits Holdt

  En ny rapport fra et ekspertpanel når frem til, at det nederlandske kongehus, huset Orange-Nassau, i perioden 1675-1770 tjente tre millioner gylden (datidens valuta) på kolonihandlen. Ifølge nyhedsbureauet Reuters svarer det i dagens priser til 600 millioner dollars – godt fire milliarder danske kroner.

  I løbet af de knap 100 år modtog kongefamilien tre procent af overskuddet fra handelsfirmaet Nederlandske Ostindiske Kompagni – på trods af, at familien ikke var medejer af firmaet.

  Rapporten er en del af en større gennemgang af landets kolonihistorie herunder slaveriet og tyveri af kunst- og kulturgenstande fra landets kolonier.

  Kong Willem-Alexander forventes at give en officiel undskyldning for landets rolle i slaveriet, når landet 1. juli holder en mindedag for 160 året for indførelsen af forbud mod slaveri i dets kolonier. Landets statsminister, Mark Rutte, undskyldte i december 2022 for landets rolle i slaveriet og kaldte det i den forbindelse en forbrydelse mod menneskeheden.

 • 14:46

  Mali vil have FN’s fredsbevarende styrker ud af landet

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Malis udenrigsminister har bedt FN’s fredsbevarende mission om at trække sig ud af det vestafrikanske land så hurtigt som muligt. Det fortalte udenrigsministeren, Abdoulaye Diop, på et møde i FN’s sikkerhedsråd fredag, skriver Nyhedsbureauet AP.

  Diop mener ikke, at FN-missionen kendt som MINUSMA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission) har formået at nå sine mål om at skabe fred og stabilitet på det årti, den har været til stede i landet.

  Ifølge Diop har missionen ikke “været i stand til at reagere tilstrækkeligt på sikkerhedssituationen i Mali”, ligesom at den i fremtiden “ikke ser ud til at kunne leve op til sikkerhedsbehovene” hos malierne. Udenrigsministeren beskylder desuden FN’s tilstedeværelse for at have forværret situationen, hvilket har ført til et brud på tilliden mellem befolkningen i Mali og den fredsbevarende styrke.

  I de seneste måneder har Malis regering begrænset de fredsbevarende styrkers muligheder for at operere i landet, og den amerikanske ambassadør Jeffrey DeLaurentis fortalte på fredagens møde, at Washington har været dybt “frustreret over Malis restriktioner” mod bevægelsesfriheden.

  Lande som Benin, Tyskland, Sverige, Elfenbenskysten og Storbritannien har allerede meldt ud, at de trækker deres tropper ud af Mali.

  FN’s sikkerhedsråd har endnu ikke svaret på Malis anmodning. Ifølge FN’s repræsentant for MINUSMA, El-Ghassim Wane, følger sikkerhedsstyrkerne enhver beslutning, som Sikkerhedsrådet måtte tage. Han siger dog, at det “vil være ekstremt udfordrende, hvis ikke umuligt, at operere i et land” uden værtslandets samtykke.

 • 13:43

  Canada fryser forbindelse til asiatisk udviklingsbank

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Canada fryser sine bånd med den asiatiske udviklingsbank Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Meldingen kommer efter, at bankens globale kommunikationsdirektør, canadiske Bob Pickard, trådte tilbage og med begrundelsen om, at banken var “domineret af det kommunistiske parti”. Det skriver The Guardian.

  Canada har ifølge finansminister, Chrystia Freeland sat sine forbindelser med AIIB i bero, mens man undersøger anklagerne. Hun udelukker ikke, at landet vil trække sig ud af banken, som det officielt sluttede sig til i marts 2018.

  AIIB afviser påstandene som “grundløse og skuffende”.

  AIIB blev etableret af den kinesiske præsident Xi Jinping i 2016 som et kinesisk alternativ til Verdensbanken og andre vestligt ledede multilaterale låneinstitutioner. Det er efter eget udsagn en “apolitisk” långiver og har i dag 106 medlemmer på verdensplan.

  Danmark er en af de stiftende medlemmer af AIIB i 2016 og har ifølge AIIB’s hjemmeside bidraget med 369 millioner dollars.

 • 1 år siden

 • 22:08

  Danmark skal hjælpe Pakistan med at genopbygge infrastruktur

  Skrevet af Redaktionen

  Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, har under et besøg i Pakistan lanceret en ny grøn handlingsplan med det kriseramte land.

  Handlingsplanen indeholder en række initiativer, hvor Danmark skal hjælpe Pakistan med deres grønne omstilling. Det drejer sig blandt andet om at genopbygge infrastrukturen efter de tab og skader, som oversvømmelserne i Pakistan medførte i august 2022.

  ”Der kan ikke længere være tvivl om, hvor voldsomt klimaforandringerne allerede nu har fatale konsekvenser. Danmark har hjulpet Pakistan siden katastrofen indtraf, og jeg derfor [sic] også glad for, at vi nu udvider samarbejdet med Pakistan og hjælper med genopbygningen af vigtig infrastruktur,” siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

  Danmark og Pakistan vil også arbejde videre med det myndighedssamarbejde, som landene allerede har sat i søen. Det skal for eksempel resultere i, at Pakistan får mere vind og sol ind el-systemet og dermed også gøre energinettet mere stabilt og klimavenligt.

  Handlingsplanen betyder, at landene vil udforske nye muligheder for myndighedssamarbejdet. Fokus vil være på den langsigtede planlægning af energisektoren. Her vil Danmark bidrage med danske erfaringer med systemløsninger, der kan integrere vedvarende energi i el-nettet, skriver Udenrigsministeriet

 • 1 år siden

 • 13:38

  Konflikten i Sudan tager en etnisk drejning

  Skrevet af Laurits Holdt

  Guvernøren i en af Sudans delstater blev onsdag kidnappet og dræbt, efter at han på TV havde beskyldt den paramilitære styrke Rapid Support Forces (RSF) for at dræbe civile i den regionale hovedstad, el-Geneina. Det fortæller Al-Jazeera.

  Khamis Abakar var guvernør i staten Vestdarfur, som ligger i det vestlige Sudan ved grænsen til Tchad.

  På en video, som angiveligt viser Abakar blive tilbageholdt af uniformerede mænd, ses også mænd med RSF-uniformer, skriver mediet. RSF benægter selv at have noget med drabet at gøre.

  Borgerkrigen i Sudan, hvor landets militær står på den ene side og den paramilitære styrke Rapid Support Forces står på den anden, har nu været i gang i to måneder.

  Læs også: Håb og fortvivlelse i Sudan

  Også hos FN er der voldsom bekymring over drabene på civile i Darfur-regionen, som består af fire delstater udover Vestdarfur. Volker Perthes, som er FNs særlige udsending til Sudan advarer om, at krigen nu også har fået en etnisk dimension.

  “Der er ved at vise sig et mønster af voldsomme og målrettede angreb mod civile baseret på deres etniske identitet – angiveligt begået af arabiske militser og nogle bevæbnede mænd i Rapid Support Forces uniformer,” siger han.

  Vil du høre mere om situationen i Sudan, så tag til seneste afsnit af Globalnyts podcast Højtryk, hvor PhD-studerende Mathilde Kaalund-Jørgensen.

 • 13:34

  Der er stort set intet sket med synet på kvinder de seneste 10 år

  Skrevet af Kirsten Larsen

  Ni ud af ti mennesker i verden mener, at kvinder på en eller anden måde er mindre værd end mænd. Det syn på kvinder har ikke rokket sig de seneste 10 år, fremgår af en undersøgelse fra FN’s udviklingsprogram, UNDP – The Gender Social Norms Index (GSNI) report.

  Fastlåste sociale normer får både kvinder og mænd til at tro, at mænd er bedre politiske ledere end kvinder – det siger halvdelen af deltagerne i undersøgelsen, som svar på et af de syv spørgsmål. Undersøgelsen dækker 80 lande og territorier, som tilsammen huser 85 procent af verdens befolkning.

  Mænd er bedre chefer i den private sektor, svarer 40 procent. Og hele 25 procent synes, det kan forsvares, at en mand slår sin hustru.

  Rapporten peger på de fastlåste sociale normer som barrierer for kvinders muligheder og også som medvirkende til, at bevægelser mod ligestilling for tiden synes at have medvind, og til en stigning i overgreb mod kvinder.

  Kvinder er stadigt solidt underrepræsenteret i ledelse, antallet af kvindelige statsoverhoveder har siddet fast på omkring 10 procent siden 1995. Selv i de 59 lande, hvor kvinder nu er bedre uddannet end mænd, tjener mændene 39 procent mere.

  Det positive er, at det kan lade sig gøre at flytte på de fastgroede sociale normer, det viser rapporten også. Men det kræver en indsats, ikke mindst fra politisk side.

 • 12:25

  Nigeria oplever historisk fald i valutakurs efter nyt tiltag

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Den nigerianske centralbank fjernede tirsdag handelsrestriktioner på landets valuta, og det har øjeblikkeligt sendt nairaen i et historisk fald i forhold til den amerikanske dollar.

  Fra tirsdag til onsdag faldt nairaen således med 36 procent fra 477 til 750 naira pr. dollar.

  Hensigten med tiltaget har ifølge regeringen været at dæmme op for dollarknaphed, indskrænke sortbørsmarkedet for valutahandel og tiltrække investeringer til landet.

  Selvom situation stadig er usikker, forventer analytikere ifølge Quartz, at naira-kursen snart vil stabilisere sig, øge investortilliden, øge udenlandske pengetilførsler og reducere landets importomkostninger.

  Omvendt har tiltaget øget leveomkostningerne betragteligt for den almindelige nigerianer, da det også kommer kort efter, at landets nyligt indsatte præsident, Bola Tinubu, fjernede en mageårig statsstøtte, som sikrede lave oliepriser, skriver The Guardian.

 • 1 år siden

 • 14:04

  Afrikanske fiskere i massiv strejke mod rige EU-virksomheder

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  I sidste uge gik 80 procent af EU-skibene i Guineabugten og Det Indiske Ocean i strejke i en hidtil uset aktion, der involverede 64 fartøjer og omkring 2.000 besætningsmedlemmer fra Senegal og Elfenbenskysten, skriver The Guardian.

  Fiskerne protesterer mod dårlige løn- og arbejdsforhold, og anklager desuden EU-skibene for uholdbar praksis, mens de opfordrer EU-kommissionen til at undersøge sagen.

  Farvandene omkring Vestafrika og Det Indiske Ocean kan prale af nogle af verdens største bestande af tun, og derfor har de i lang tid tiltrukket store fiskerflåder ejet af lande langvejs fra.

  For at beskytte fiskebestandene i de afrikanske nationer, som rent faktisk grænser op til de farvande, mod overfiskeri fra rigere lande, er EU’s fiskerivirksomheder bundet af aftaler centreret om tredjelandes økonomiske og sociale bæredygtighed.

  Nogle fiskere fra Senegal og Elfenbenskysten, der er ansat på franske og spansk-ejede skibe, betales så lidt som 219 dollars (cirka 1.500 kroner) om måneden, ifølge organisationen International Transport Workers’ Federation (ITF), som støtter strejken.

 • 12:16

  En MeToo-bølge er startet i Taiwan

  Skrevet af Emil Gundel

  Den nye Netflix-serie Wave Makers har startet en MeToo-bevægelse i Taiwan, skriver BBC. Der har været mere end 90 højt-profilerede sager, med anklager om seksuel chikane og overgreb i løbet af de sidste to uger.

  Anklagerne startede med at være rettet imod embedsmænd og politikere, særligt fra det regerende parti, Democratic Progressive Party, hvoraf adskillige allerede er trådt tilbage fra deres positioner. Siden da er der blevet rettet anklager imod mænd i mange forskellige dele af samfundet, herunder læger, professorer, kunstnere, influencere og civil-samfundsledere.

  Blandt andet er der rettet anklager om overgreb og forsøg på voldtægt mod den politiske aktivist og leder af studenteroprøret på Den Himmelske Freds Plads i 1989, Wang Dan, og den berømte digter Bei Ling, der er i eksil fra fastlands-Kina. Begge nægter sig skyldige.

  Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, der er øens første kvindelige leder, har offentligt undskyldt og har lovet at komme med reformer der skal tage hånd om det omsiggribende problem på øen.

  BBC har interviewet flere af de kvinder, som har rettet anklager om overgreb, og de tvivler stærkt på, at der reelt vil komme en forandring af kulturen i Taiwan.

 • 11:20

  Mexicanske landmænd blokerer flytrafik i protest over kornpriser

  Skrevet af Emil Gundel

  Mexicanske landmænd protesterer i hele landet over de faldende internationale kornpriser, og det har ført til aflysninger af mange flyafgange i den internationale lufthavn i Culiacan, i Sinaloa-provinsen, skriver Reuters.

  Der er protester og demonstrationer i mere end tyve mexicanske provinser, hvor også veje er blevet blokeret og regeringskontorer besat.

  Landmændene kræver, at Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, prissikrer blandt andet majs og hvede.

  Landmændene sendte i sidste uge et offentlig brev til præsidenten, med samme appel. Men eftersom de intet svar fik fra præsident, har de altså nu i denne uge valgt at eskalere til protestaktioner og demonstrationer.

  Sikkerhedsstyrker er ifølge Reuters tilstede ved mange af demonstrationerne, men der er ikke meldinger om sammenstød imellem de to parter.

 • 1 år siden

 • 11:43

  Eritrea nærmer sig normalisering: Tilbage i vigtig regional blok

  Skrevet af Emil Gundel

  Eritrea har i denne uge deltaget i et møde i den østafrikanske handels- og sikkerhedsmæssig blok IGAD (Intergovernmental Authority on Development), for første gang siden 2007, beretter Region Week.

  Det er endnu et skridt i retning af en normalisering af forholdet mellem Eritrea og landets naboer, som ellers har været præget af store stridigheder i mange år. Særligt i forholdet til Etiopien.

  Eritrea forlod IGAD i 2007 i protest imod Etiopiens invasion af Somalia. Etiopien var dengang styret af TPLF (Tigrayan People’s Liberation Front) og invasionens mål var at nedkæmpe ICU (Islamic Courts Union), som havde overtaget og stabiliseret store dele af de sydlige Somalia.

  Eritrea har støttet Etiopiens nuværende præsident Abiy Ahmed Ali i hans konflikt med TPLF i 2021 i Tigray-provinsen og har stadig tropper udstationeret i regionen. Alle parter i den konflikt, der officielt endte i november, 2022, er anklagede for at have begået krigsforbrydelser og forbrydelser imod menneskeheden.

  Læs også: Forhandlinger satte stopper for borgerkrig i Etiopien

  IGAD blev etableret i 1986 og har otte medlemslande, Kenya, Etiopien, Somalia, Sudan, Sydsudan, Djibouti, Uganda og Eritrea.

 • 6:53

  Antallet af fordrevne i verden er igen rekordhøjt

  Ved afslutningen af 2022 var 108 millioner mennesker i verden drevet fra deres hjem på grund af krig og konflikt, vold, menneskeretsovertrædelser og uroligheder, vurderer FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR. En stigning på skønsmæssigt 19 millioner fordrevne mennesker – svarende til at Ecuadors, Hollands eller Somalias indbyggere alle blev drevet fra deres hjem, skriver flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, i sin indledning til dette års rapport, Global Trends in Forced Displacement.

  UNHCR opfordrer verdens lande til at gøre en særlig indsats for at hjælpe de mange fordrevne til et tåleligt liv. Den store stigning sidste år skyldes først og fremmest krigen i Ukraine og at der opholder sig mange flere afghanere i Iran, end man hidtil havde troet. Men fordrivelserne fortsætter, og det samlede antal af mennesker på flugt, i flugtlignende situationer, som er blevet internt fordrevet eller søger asyl, det antal har formentlig allerede passeret 110 millioner, hvoraf 58 procent bliver kategoriseret som internt fordrevne, de befinder sig stadig i deres egne lande.

  Mennesker, der bliver tvunget i bevægelse på grund af tørke, oversvømmelser eller andre naturkatastrofer, befinder sig typisk også inden for deres eget lands grænser. Men de tæller ikke med i denne opgørelse, som kun tæller dem, der er blevet fordrevet på grund af konflikt og vold.

  Hovedårsagen til, at antallet stiger år efter år, er, at der hele tiden bliver drevet flere mennesker på flugt på grund af nye eller genopblussede voldelige konflikter. Meget få vender hjem, da konflikterne ikke bliver løst. Der var dog to positive udviklinger at notere sig sidste år. Der er indgået en våbenhvile i Tigray i det nordlige Etiopien, og våbenhvilen i Yemen holder stadig nogenlunde. Men alt i alt blev 22 mennesker drevet på flugt i 2022 for hver person, der vendte hjem, skønner UNHCR.

  De mange borgere fra Ukraine, der er blevet sendt på flugt, har forandret statistikkerne en smule. Der er nu relativt flere mennesker, der får beskyttelse i et højindkomstland, end der plejer at være. Men tendensen er den samme som altid. De fleste mennesker – 90 procent af dem, der er tvunget på flugt – prøver at blive så tæt på hjemmet som muligt.

 • 1 år siden

 • 12:48

  Mexico kan snart få sin første kvindelige præsident

  Skrevet af Emil Gundel

  Claudia Sheinbaum, træder fredag tilbage fra sin post som borgmester for Mexico City, for at søge regeringspartiets præsidentnominering i det kommende valg næste år, skriver The Guardian.

  Hvis det lykkes den tidligere miljøforkæmper at vinde valget i 2024, vil hun blive Mexicos første kvindelige præsident.

  Mexicos forfatning tillader ikke, at den siddende Præsident, López Obrador stiller op endnu engang, og regeringspartiet, Morena, har derfor sat jagten ind for at finde deres næste præsidentkandidat. Hvem det bliver, vil partiet offentliggøre 6. september.

  60-årige Sheinbaum er favorit ifølge The Guardian kapløbet mod rivalen Marcelo Ebrard, der trådte tilbage som udenrigsminister for at deltage i kapløbet om at blive den næste præsidentkandidat, og hendes chancer for at vinde det kommende præsidentvalg ser lovende ud.

  På nuværende tidspunkt står Morena, trods usikkerheden om hvem der vil blive deres
  topkandidat, stærkest i de landsdækkende meningsmålingerne.

 • 10:10

  Mette Frederiksen skal til Sydafrika og Namibia

  Skrevet af Laurits Holdt

  Statsminister Mette Frederiksen rejser senere på måneden til det sydlige Afrika, hvor hun sammen med den nederlandske premierminister Mark Rutte, skal besøge Sydafrika og Namibia fra den 19. til 21. juni. Her skal de blandt andet mødes med præsidenterne Hage Geingob fra Namibia og Cyril Ramaphosa fra Sydafrika.

  I pressemeddelelsen hedder det, at det er “vigtigere end nogensinde” at sikre en tættere europæisk dialog med Afrika.

  “Krigen i Ukraine har haft store konsekvenser for lande verden over, ikke mindst på det afrikanske kontinent. Vores fælles dansk-nederlandske besøg til Namibia og Sydafrika er et vidnesbyrd om det europæiske ønske om et styrket samarbejde og partnerskab,” siger Mette Frederiksen.

  Ifølge Statsministeriet skal der især tales om to ting under besøgene. Det første er samarbejdet mellem Afrika og Europa, hvor Sydafrika og Namibia fremhæves som vigtige partnere i kampen for international frihed, fred og sikkerhed.

  Det andet emne er det grønne samarbejde. I februar 2022 indgik Danmark og Sydafrika et såkaldt ’Grønt Strategisk Partnerskab’. Ifølge Udenrigsministeriets hjemmeside er en handlingsplan for partnerskabet stadig under udarbejdelse.

  Danmark har traditionelt haft et godt forhold til de to lande i det sydlige Afrika. Under det hvide mindretalsdiktatur støttede mange danske organisationer flertalsbefolkningens frihedskamp. Det samme var tilfælde i Namibia, der indtil 1989 var besat af Sydafrika, og hvor befolkning var underlagt et såkaldt apartheid-system ligesom i Sydafrika.

 • 1 år siden

 • 15:58

  Udenrigsministeriet har brugt 6,3 millioner på ny app

  Sidste uge lancerede Udenrigsministeriet appen Rejseklar, som gør det nemmere at få information og hjælp før og under rejsen.

  Med ’Rejseklar’ på mobilen har man adgang til Udenrigsministeriets rejsevejledninger, som løbende opdateres for lande over hele verden. Hvis man slår automatisk tilmelding til, bliver man tilmeldt Danskerlisten i det land, man opholder sig i, og får dermed en krisebesked via appen, hvis der opstår en alvorlig situation.

  I appen kan man også få gode råd, hvis man får akut brug for hjælp under en rejse. Det kan for eksempel være, hvis man mister sit pas, kommer ud for en ulykke, bliver syg eller udsættes for kriminalitet.

  Det er den danske it-virksomhed Netcompany, der har udviklet appen. Udenrigsministeriet oplyser til Globalnyt, at den er estimeret til at koste 6,3 millioner kroner, når både drift, udvikling og kampagnemidler er regnet med.

 • 11:18

  Tunesien afviser EU: vil ikke være Europas nye grænsevagt

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, den hollandske premierminister Mark Rutte og den italienske premierminister Giorgia Meloni ankom søndag til Tunesien for at drøfte økonomisk bistand med landets præsident, Kais Saied.

  Ifølge Deutche Welle, er de europæiske ledere rejst til Tunesien for at diskutere, hvordan EU kan samarbejde med Tunesien om at begrænse det stigende antal migranter, der forsøger at nå Europa via irregulære veje. En rapport fra FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, skriver, at størstedelen af de migranter, som kommer til Italien, er migreret fra det nordafrikanske land.

  Ifølge Ursula von der Leyen overvejer Europa-Kommissionen at give Tunesien, som lige nu står over for en krise i sine offentlige finanser, en hjælpepakke på op til 900 millioner euro, 150 millioner euro i øjeblikkelig bistand samt 105 millioner euro til grænseforvaltning og anti-smuglingsaktiviteter. Samlet vil hjælpen overstige 1 milliard euro, svarende til cirka 8,5 millarder danske kroner.

  Den tunesiske præsident er dog forbeholden over for Europa-Kommissionens potentielle støtte og har sagt, at hans land ikke er parat til at agere grænsevagt for EU-landene.

  “Løsningen vil ikke være på bekostning af Tunesien… Vi kan ikke agere vagt for deres (EU’s, red.) lande,” sagde Saied ifølge Reuters, da han lørdag besøgte havnebyen Sfax, der er det primære udgangspunkt for migranter, der søger at nå til Italien med båd.

 • 11:10

  Indiens forsøg på at få geparden tilbage lider stort knæk

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  Indien vil gerne have den truede gepard tilbage i naturen. Derfor har det store asiatiske land modtaget otte geparder fra Namibia og 12 fra Sydafrika.

  ‘Projekt gepard’ blev dermed sat i gang, men det har bestemt ikke fået en flyvende start. I de seneste otte måneder er seks individer af de prikkede kattedyr nemlig døde, tre voksne og tre unger, skriver The Guardian.

  Det har ført til kritik af projektet, der har en værdi af 4,8 millioner britiske pund (godt 40 millioner kroner). Kritikerne har blandt andet nævnt, at der ikke er sat nok plads af til geparderne i Kuno Nationalpark, hvor de er blevet sat fri.

  “Hvis du skal genintroducere et dyr i naturen, må du gøre det meget forsigtigt. Og det er klart, at tingene ikke går så godt. Programmet virker til at være forhastet,” siger Sarah Durant, professor ved Zoological Society of London til det britiske medie.

  Geparden er verdens hurtigste landdyr, og kan nå en topfart på omkring 120 kilometer i timen. Kattedyret er imidlertid truet. Der er omkring 6.500 individer tilbage i Afrika, mens de eneste geparder i Asien er en håndfuld i Iran – udover dem, der lige er introduceret i Indien.

  Saudi Arabien arbejder ligeledes med at genintroducere geparden i naturen.

 • 1 år siden

 • 14:55

  USAID stopper al fødevarehjælp til Etiopien

  Skrevet af Emil Gundel

  USAID annoncerede i torsdag, at landet stopper al fødevarehjælp til Etiopien, beretter Washington Post. Beslutningen skyldes at en efterforskning, foretaget af den amerikanske og etiopiske regering, har afsløret et massivt korruptionsnetværk.

  Det store netværk involverer mange i den føderale og de regionale administrationer, i militæret og den private sektor.

  Nødhjælpen er i stor stil blevet omdirigeret fra de mange hungersnødstruede mennesker, særligt i Etiopiens Tigray-region og den somaliske region, og i stedet givet til forskellige hærenheder, eller solgt til private eller virksomheder.

  Specielt mel er blevet stjålet og eksporteret til både Kenya og Somalia. Den stjålne nødhjælp blev ompakket – i byer som Dolo Ado i den Somaliske region, der ligger mere end 300 kilometer fra de nærmeste hvede producerende områder – og blev derefter eksporteret.

  Beslutningen om at stoppe al fødevarenødhjælp til Etiopien, kommer en måned efter at både USAID og WFP besluttede at stoppe deres operationer i Tigray-regionen, på grund af rapporter om omfattende salg af nødhjælpsfødevarerne.

  Der er mere end 20 millioner akut fødevareusikre mennesker i Etiopien. USAID planlægger at genoptage sit arbejde med fødevarehjælp i landet, når den etiopiske regering har gennemført tilstrækkelige reformer og tiltag til at forhindre, at en sådan situation igen kan opstå.

  Problemet findes dog ikke nødvendigvis kun i de etiopiske administrationer. En anonym diplomat, som Washington Post har interviewet, anklagede WFP for at være dybt involveret i korruptionsnetværket.

 • 1 år siden

 • 12:47

  Aboriginere får historisk undskyldning af Australiens største avis

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Den australske avis Sydney Morning Herald har givet en historisk undskyldning for sin dækning af en massakre på aboriginere i 1838 i den lille by Myall Creek, skriver BBC.

  I massakren blev mindst 28 mennesker, hovedsageligt kvinder og børn, brutalt myrdet. Efterfølgende blev gerningsmændene retsforfulgt, og det var den første – og eneste – gang, det skete for kolonister i forbindelse med massedrab på aboriginere.

  Sydney Morning Herald indrømmer nu, at den førte kampagne for, at morderne skulle undslippe straf, og at avisen i den forbindelse har spredt racistiske synspunkter og misinformation. Den redaktionelle ledelse modsatte sig også dødsdommen, der til sidst blev afsagt til syv af de 12 involverede mænd.

  “Dette skyldtes ikke mangel på beviser eller ægte tvivl om integriteten af ​​enhver juridisk proces, men fordi gerningsmændene var hvide og de døde sorte,” skrev avisen i en leder fredag.

  Sydney Morning Herald undskylder også for andre artikler i den periode, som opfordrede læsere til at dræbe aboriginere, hvis de følte sig “truede”.

 • 12:41

  Emiratisk troldefabrik forsøger at dæmme op for klimakritik

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  Brianna Johnson, Cloe Landner, Emma Murick og Caitlin Sumrall. De har det til fælles, at de mener, at De Forenede Arabiske Emirater er den perfekte vært for FN’s kommende klimatopmøde, COP28.

  Desværre for golflandet ser det ikke ud til, at Brianna, Cloe, Emma eller Caitlin eksisterer i virkeligheden – det er falske Twitter-profiler.

  Det skriver det britiske medie The Guardian, der henviser til en tråd på Twitter af Marc Owen Jones, som er professor og ekspert i Mellemøsten og disinformation på sociale medier ved Hamad Bin Khalifa University i Qatar.

  De mange falske profiler er sandsynligvis et forsøg på at dæmme lidt op for den massive kritik, der har været af golflandet forud for COP28. Kritikere har særligt fokuseret på, at Emiraterne har valgt direktøren for det statslige olieselskab som formand for klimaforhandlingerne.

  I sidste måned sendte en række prominente politikere fra USA’s kongres og EU-parlamentet et åbent brev. hvor de anmodede den amerikanske præsident, Joe Biden, FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, samt EU-kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, om at presse på for at få en ny person i spidsen for det kommende klimatopmøde.

  Læs også: Emiraterne i strid modvind før klimatopmøde

  Marc Owen Jones skriver på Twitter, at siden han første gang afslørede falske profiler med en venlig holdning til Emiraternes COP28-værtsskab, har flere af profilerne skiftet navn.

 • 10:58

  Folketinget vedtager ny havplan i synch med globale naturmål

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  I december vedtog verdens nationer under FN nye globale mål for biodiversitet. Med vedtagelsen af en ny havplan onsdag er Danmark nu på vej til at indfri et af dem. Det handler om livet i havet, som jo også er et af FN’s verdensmål.

  Den nye plan for beskyttelse af de danske havområder er vedtaget af alle Folketingets partier. Planen rummer blandt andet en bestemmelse om, at 30 procent af de danske havområder skal være under beskyttelse i 2030, og at 10 procent skal være under streng beskyttelse i 2030, hvilket svarer til den internationale målsætning.

  Det svarer ligeledes til et forslag fra EU-kommissionen, som for tiden bliver diskuteret af medlemslandene og EU-parlamentet. Den danske regering har ellers været skeptisk over for nogle af EU-kommissionens forslag til at redde den skrantende natur, særligt om genopretning af natur. Den har således i et rammenotat bemærket, at EU-kommissionens forslag vil få store konsekvenser for statsfinanser og erhverv. Derfor nævner regeringen, at den vil forsøge at minimere de økonomiske konsekvenser i EU-kommissionens forslag.

  Miljøminister Magnus Heunicke (S) har været kaldt i samråd adskillige gange for at forklare den danske position. Her har han særligt fokuseret på, at genopretning af havnatur kan ødelægge de danske planer om mere havvind.

  Læs også: EU vil indføre FN’s naturmål, men ”vindmøller” får Danmark til at modarbejde planerne

  Det argument er blevet afvist af både grønne organisationer og EU-kommissionen.

  Nu er Danmark så på banen med en havplan, som er i overensstemmelse med både EU’s og FN’s mål. Det glæder grønne organisationer, men de finder også tidsler i det nye forslag.

  “Partierne udenfor regeringen er lykkes med at hæve regeringens meget lave ambitioner for naturbeskyttelse. Men det er vigtigt, at arbejdet for en stærkere beskyttelse og genopretning af havnaturen fortsætter de kommende år og ikke stopper med aftalen her,” lyder det fra præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN), Maria Gjerding.

  Den grønne organisation roser målet om streng beskyttelse af 10 procent af Danmarks hav. Til gengæld kritiserer DN, at aktiviteter som fiskeri, muslingeskrab og bundtrawl stadig vil være tilladt i de resterende 20 procent af de beskyttede områder.

 • 8:49

  Dansk udstyr til Ukraines katastrofale oversvømmelse

  Skrevet af Laurits Holdt

  To kraftige pumper, 35 telte til indkvartering, tre mindre både og en større generator er på vej fra den danske Beredskabsstyrelses lager i Herning med lastbiler til Ukraine. Her skal udstyret indgå i de ukrainske myndigheders indsats mod den enorme oversvømmelse, der er resultatet af den ødelagte Nova Kakhovka-dæmning på Dnepr-floden.

  Danmark betaler desuden for fem lastbiler med vandtanke, der skal være med til at fjerne vand fra nogle af de oversvømmede områder. FN-organisationen UNOPS leverer lastbilerne.

  De danske myndigheder har koordineret hjælpepakken med myndighederne i Ukraine, så der er sikkerhed for at der er tale om udstyr, som ukrainerne rent faktisk har brug for, oplyser Dan Jørgensen (S), der er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

  Der er tale om en donation og ikke en udsendelse, som det ellers er sædvanen, når Beredskabsstyrelsens udstyr sendes til udlandet. Alt i alt løber donationen op i syv millioner kroner, oplyser Udenrigsministeriet.

 • 1 år siden

 • 13:42

  Mange flere narko-flodheste end forventet

  Skrevet af Emil Gundel
  Flodhestene anses i dag for en invasiv art i Colombia.
  Foto: Juancho Torres/Getty Images

  Forskere fra Colombia University, Humboldt-instituttet og miljøorganisationen Cornare har foretaget en ny opgørelse af bestanden af vilde flodheste i Colombia, og den viser, at der er en del flere dyr end forventet, skriver magasinet Nature.

  Forskerne har i løbet af 2021 og 2022 været på adskillige ekspeditioner – i bil, til båds og til fods – til de afsidesliggende sumpe, hvor flodhestene lever for at tælle bestanden.

  De har sågar været nødt til at benytte sig af droner for at kunne komme tæt nok på til at tælle de farlige dyr.

  Det er den grundigste opgørelse af flodhestene, der alle stammer fra de tre hunner og den enkelte han, der undslap fra kokain-kongen Pablo Escobars private zoo efter hans død i 1993.

  Forskerne er kommet frem til, at bestanden ligger på mellem 181 og 215, hvilket er næsten dobbelt så mange som de tidligere konservative estimater af bestanden.

  Flodhesten er et farligt og aggressivt dyr, og der er planer for at flytte flodhestene til reservater og naturparker, hvor de ikke vil være til fare for mennesker eller den lokale fauna.

  Læs mere om flodhestene: Brunstige narkoflodheste terroriserer Colombia

 • 1 år siden

 • 14:22

  Fem nye medlemmer valgt til FN’s Sikkerhedsråd

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Fem lande er blevet valgt som nye ikke-permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd efter en afstemning i FN’s Generalforsamling tirsdag.

  Således vil Algeriet, Guyana, Sydkorea, Sierra Leone and Slovenien træde ind blandt rådets 15 medlemmer fra januar 2024 og to år frem, skriver UN News.

  Mens Frankrig, Rusland, Storbritannien, Kina og USA sidder i rådet permanent vælges de øvrige ti pladser om rådets hesteskoformede bord af de 193 FN-medlemsstater. Afstemningen foregår ved hemmelig afstemning, og kandidater skal have et flertal på to tredjedele eller 128 stemmer, også selvom de stiller op uden konkurrence.

  Tre pladser var i denne omgang reserveret til Afrika, Asien og Stillehavsområdet, mens en hver for Østeuropa og Latinamerika og Caribien. Slovenien slog Hviderusland i kapløbet om Østeuropa og fik 153 stemmer mod 38, mens de fire øvrige lande vandt uden modstand.

  Sikkerhedsrådet har siden oprettelsen i 1945 haft hovedansvaret for FN’s arbejde med at bevare fred og sikkerhed i verden.

  Det danske udenrigsministerium arbejder i øjeblikket for at køre Danmark i position til at blive valgt til Sikkerhedsrådet i 2025.

  Læs også: Kan småstater som Danmark få noget ud af plads i FN’s Sikkerhedsråd: Ja, siger norsk forsker

 • 13:54

  Ansatte stjal millioner fra hjælpeorganisation i DR Congo

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Den amerikanske udviklingsorganisation GiveDirectly har offentliggjort, at omkring 900.000 dollars (eller 6,2 millioner kroner) er blev stjålet fra dens programmer i Den Demokratiske Republik Congo af organisationens egne ansatte, som over mere end et halvt år har arbejdet sammen om svindlen med andre uden for organisationen.

  GiveDirectly hjælper familier i Østafrika, der lever i ekstrem fattigdom, med betingelsesløse kontantoverførsler via mobiltelefon. Ifølge organisationen er det lykkedes en række medarbejdere at manipulere pengeoverførselsprogrammet og omdirigere hjælp fra mere end 1.700 fattige familier siden august 2022.

  “Denne svindel var kun mulig på grund af en specifik ændring, vi lavede i vores betalingsproces for at gøre det muligt at arbejde i denne afsidesliggende, usikre region,” skriver organisationen mandag.

  For at undgå at donormodtagere skulle rejse over store afstande i den uroplagede del af DR Congos østlige egne for at registrere sig hos en uafhængige mobiloperatør, har GiveDirectly brugt sine egne folk.

  Ifølge organisationen selv er der intet der tyder på, at svindlen rækker ud over dets østlige DR Congo-programmer. Men en undersøgelse af mediet The New Humanitarian har afsløret, at et andet af organisationens programmer syd for Sahara er under efterforskning.

 • 11:40

  Etnisk udrensning fortsætter i Etiopiens Tigray-region

  Skrevet af Emil Gundel

  Ifølge en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, udfører de etiopiske myndigheder samt regulære og irregulære styrker fra Amhara-regionen en etnisk udrensningskampagne i den vestlige del af Tigray regionen. Det på trods af den fredsaftale, der blev indgået i november, mellem det tigrayanske TPLF og Etiopiens statsminister Abiy Ahmed.

  Den etniske udrensning af tigrayanere fra vest-Tigray begyndte, ifølge rapporten, efter udbruddet af konflikten mellem TPLF og den føderale etiopiske regering i 2020. Mange etniske amharaer mener, at vest-Tigray traditionelt tilhører deres befolkningsgruppe, men at området blev taget fra dem og befolket med tigrayanere, under TPLF´s 27 år ved magten i Etiopien.

  Den etiopiske regering mener ikke, at rapporten fra Human Rights Watch bygger på solid research og siger, at den er i gang med at lave sin egen efterforskning, skriver Al-Jazeera. Det er ikke første gang at Amhara-styrkerne anklages for at udføre etnisk udrensning. Allerede i 2021 var den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken, ude med en hård kritik af Etiopien og Amhara-styrkerne.

 • 1 år siden

 • 17:29

  Rekordmange døde i forsøget på at bestige verdens højeste bjerg

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  12 personer har indtil videre mistet livet under Mount Everest-ekspeditioner i denne sæson. Yderligere er fem personer meldt savnet og formodes døde, skriver The Guardian.

  Antallet af dødsfald er det højest registrerede siden 2014, hvor 17 personer, hovedsageligt lokale sherpaer, mistede livet i en lavine. I gennemsnit dør mellem fem og ti personer på Everest hvert år, men de seneste år er der set en stigning.

  Nepals regering er blevet kritiseret for at udstede 479 tilladelser i år, det højeste antal nogensinde. Ifølge Ang Norbu Sherpa, direktøren for Nepal National Mountain Guide Association, er der blevet udstedt for mange tilladelser, og det har lagt et pres på bjergmiljøet.

  Yuba Raj Khatiwada, direktøren for Nepals turistafdeling, er uenig og siger i stedet, at “hovedårsagen er ændringen i vejret. Denne sæson var vejrforholdene meget varierende. Klimaforandringerne har en stor indflydelse i bjergene.”

  The Guardian skriver desuden, at andre eksperter og berømte bjergbestigere har advaret om, at Everest i dag bliver betragtet som en turistdestination og en legeplads for de adrenalinsøgende, flere med ringe erfaring med klatring i stor højde, som er villige til at betale op mod 400.000 kroner for at blive guidet til toppen.

  Det stigende dødstal blandt bjergbestigere på Mount Everest rammer sammen med, at det i mandags var 70-året for den første bestigning af bjerget nogensinde.

 • 17:12

  Lula lancerer hårdt prøvet plan for at stoppe afskovning af Amazonas

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Efter at Lula da Silva vandt det brasilianske præsidentvalg i oktober, lovede han at stoppe al skovrydning i den brasilianske del af Amazonas-regnskoven.

  Mandag fremlagde han ifølge Reuters en plan for, hvordan målet skal nås. Den omfatter mere end ti ministerier, styrket efterretnings- og satellitovervågning og investering i miljøvenlige forretningsaktiviteter i Amazonas.

  Ifølge planen skal pengestrømme kontrolleres for at afsløre ulovlig skovhugst og kvægbrug, mens nye økonomiske incitamenter skal gøre skovbevarelse mere attraktiv.

  Samtidig skal der satses på økoturisme og andre ”grønne” erhverv som alternativ til skovhugst og landbrug.

  Lanceringen af planen er dog ikke ensbetydende med, at Lula vil få nemt ved at gennemføre den. På det seneste har den konservativt ledede kongres vedtaget to markante love, der i høj grad svækker flere af de centrale ministerier i Lulas ambitiøse plan for at beskytte Amazonas. Det gælder blandt andet en lov, der kan genåbne territorier reserveret til oprindeligt folk for minedrift og infrastrukturprojekter.

  Lovene skal stadig endeligt vedtages af præsidenten, men det ses ifølge miljømediet Mongabay allerede som et stort nederlag for Lula og hans regering.

 • 10:24

  54 ugandiske soldater dræbt i Somalia

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  54 ugandiske soldater er i sidste uge blevet dræbt af den militante islamiske gruppe Al-Shabaab i Somalia. Soldaternes lig vil ifølge The East African blive fløjet hjem i denne uge.

  Meldingen kommer fra landets præsident, Yoweri Museveni, efter flere dages tavshed og presserende spørgsmål, efter at det blev kendt, at Al-Shabaab 26. maj havde angrebet og overmandet en base kontrolleret af Uganda People’s Defence Forces (UPDF) i byen Buulo Mareer i det sydvestlige Somalia.

  Dødstallet er det største under Ugandas mission i Somalia. Al-Shabaab har selv proklameret, at der er tale om 137 døde, men det har Ugandas præsident afvist som propaganda.

  UPDF blev første gang indsat i Somalias hovedstad, Mogadishu, i marts 2007 under en FN-autoriseret fredsbevarende mission fra Den Afrikanske Union (AU). I dag er det overgået til en tilbagetrækningsmission, hvortil Uganda fortsat er den største bidragyder.

  Al-Shabaab er en del af det internationale terrornetværk al-Qaida og har siden starten af 00’erne kæmpet for at oprette en islamisk stat i landet.

 • 1 år siden

 • 9:26

  USA styrker sit diplomati i Arktis med nyt kontor i Tromsø

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  USA vil åbne et diplomatisk kontor i Tromsø i Nordnorge. Det afslørede landets udenrigsminister, Antony Blinken, ifølge NRK under et besøg i Norge.

  Den nye diplomatiske mission bliver USA’s nordligste kontor og det første nord for polarcirklen. I 2020 åbnede USA også et konsulat i Grønlands hovedstad, Nuuk.

  “Vore tilgang er, at vi vil sørge for, at Arktis forbliver et sted med fredfyldt samarbejde. Det er et sted, som bliver stadig mere udfordret, og som det er vigtig at beskytte, og det er vi fast besluttet på at gøre, sagde Blinken på et pressemøde.

  Seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt mener, at amerikanerne bygger videre på den sikkerhedspolitiske agenda, som landet allerede har lagt for området.

  “Vi har set øget interesse i Arktis fra USA siden 2017 under Trump-administrationen. Det amerikanske hangarskib, som har sejlet nordover er også et led i den øgede sikkerhedspolitiske interesse i Arktis. Selv om kontoret i Tromsø i sig selv bliver ganske begrænset med én person med diplomatisk funktion, så er den amerikanske interesse vigtig. USA er interesseret i Arktis,” siger han til NRK.