Emiraterne i strid modvind før klimatopmøde

Sultan Ahmed Al Jaber, der er udpeget som leder af klimatopmødet COP28, som skal afholdes i De Forenede Arabiske Emirater i efteråret 2023.


Foto: Christian Marquardt - Pool/Getty Images
Laurits Holdt

7. juni 2023

I efteråret byder De Forenede Arabiske Emirater velkommen til FN’s årlige klimatopmøde. Det bliver nummer 28 i rækken og deraf navnet COP28. Men der er store bekymringer for, at konferencen ikke kommer til at føre verden i en tilstrækkelig bæredygtig retning.

Og det er værtsnationen, der står for skud. Det vælter nemlig ind med kritik af golflandets tilgang til forhandlingerne. Særligt er der kritik af udnævnelse af Sultan Al Jaber som leder forhandlingerne. Han er Emiraternes minister for industri og teknologi, og samtidigt CEO for det statslige olieselskab i Emiraterne.

I forrige uge opfordrede adskillige politikere fra EU og USA i et åbent brev til, at der bliver udpeget en anden forperson for COP28.

“Beslutningen om at udnævne direktøren for en af verdens største olie- og gasselskaber […] risikerer at underminere forhandlingerne. Fornuftige reformer for at genoprette offentlighedens tro på COP-procesesserne bliver i alvorlig grad sat i fare ved at have en direktør for et olieselskab i spidsen, og derfor vil vi i al respekt minde om, at et anderledes lederskab er nødvendigt for at sikre, at COP28 bliver et serøst og produktivt klimatopmøde,” lyder det i brevet.

Et væld af politikere fra EU-parlamentet og den amerikanske Kongres har underskrevet opfordringen. Det gælder tidligere amerikanske præsidentkandidater som Bernie Sanders og Elizabeth Warren samt EU-parlamentarikere primært fra den grønne, socialdemokratiske og venstreorienterede gruppe i EU-parlamentet, herunder Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten og Margrete Auken fra SF.

Brevet er stilet til den amerikanske præsident, Joe Biden, forperson for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, samt FN’s generalsekretær, Antonio Guterres.

Emiraterne har ellers gjort lidt på det seneste for at øge landets grønne profil. Det olierige land huser det internationale agentur for vedvarende energi (IRENA), der blev oprettet i 2009. Samtidigt har golflandet oprettet det statslige selskab for solenergi, Masdar, og regeringen har oprettet en bydel i Abu Dhabi, kaldet Masdar City, der skal være en bæredygtig by og en hub for teknologiske løsninger på klimaudfordringen.

Men der er altså stadigvæk en vis tvivl om golflandets tilslutning til kampen mod klimaforandringer, og særligt udfasningen af fossil energi. COP28 finder sted sidst på året fra 30. november til 12. december.