• 1 år siden

 • 11:37

  Verdens regeringer lukkede internettet rekordmange gange i 2022

  Skrevet af Søren Steensig

  187 gange afbrød regeringer i forskellige lande deres befolkningers adgang til internettet i 2022, viser en ny rapport. Det er det højeste antal, der er registreret, siden 2016, hvor de to grupper for internetrettigheder Access Now og #KeepItOn-koalitionen begyndte at monitorere internetadgangen.

  Hele 35 nationale regeringer lukkede for internettet sidste år, ofte i forbindelse med demonstrationer, konflikter og beskyldninger om krænkelser af menneskerettighederne.

  Indien var flittigst til at lukke for adgangen til the world wide web med mindst 84 separate afbrydelser. Størstedelen af dem gik ud over de omstridte provinser Jammu og Kashmir, der i årtier har været præget af politisk uro.

  Den længste internetnedlukning nogensinde står den etiopiske regering for i forbindelse med borgerkrigen i den nordlige Tigray-region. Her var der ikke adgang til internettet i mere end to år, og nogle områder er stadig ikke kommet online igen efter fredsaftalen i november 2022.

  Regeringerne i Iran og Myanmar afbrød adgangen til internettet for deres befolkninger flere gange sidste år, ligesom de russiske tropper ved hjælp af missil- og hackerangreb har lagt nettet ned i dele af Ukraine under krigen.

 • 10:15

  Regeringspartiets kandidat vinder omstridt valg i Nigeria

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  70-årige Bola Tinubu fra regeringspartiet All Progressives Congress (APC) er nu erklæret som vinder efter weekendens stemmeafgivelse ved præsidentvalget i Nigeria.

  Det oplyser Den Uafhængige Nationale Valgkommission (INEC) tidligt onsdag morgen dansk tid. Efter næsten fire dages optælling viser resultatet, at 8,79 millioner nigerianere har sat deres kryds ud for Tinubu, mens oppositionslederen Atiku Abubakars fra People’s Democratic Party får 6,98 millioner stemmer. Valgets overraskelse, Labour-partiets kandidat, Peter Obi, som har vist sig at være populær blandt unge nigerianere, fik 6,1 millioner stemmer.

  For at vinde præsidentvalget i Nigeria skal en kandidat have flest stemmer på landsplan og samtidig have mindst 25 procent af stemmerne i mindst 24 af Nigerias 36 delstater. Det har Tinubu, som nu overtager præsidentembedet fra sin partifælde Muhammadu Buhari, der siddet på magten siden 2015.

  70-årige Bola Tinubu er en veteran i nigeriansk politik. Han har blandt andet været guvernør i staten Lagos fra 1999 til 2007.

  De to oppositionspartier People’s Democratic Party og Labour Party har opfordret til, at valgresultatet bliver skrottet, og kræver i stedet, at der bliver udskrevet et nyt valg. Begge partier hævder, at der har været snyd med stemmerne. Det afviser INEC.

 • 1 år siden

 • 17:07

  Oppositionspartier i Nigeria kræver omvalg på grund af svindel

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Inden alle stemmerne er talt op opfordrer Nigerias to store oppositionspartier tirsdag til, at præsidentvalget bliver aflyst og omgjort, da de mener, at valghandlingen har været præget af udbredt svindel og vold. Det skriver The New York Times.

  Valget, der løb af stablen i weekenden, men endnu ikke har fået udråbt en endelig vinder, er det mest åbne i årevis i Nigeria, da hele tre kandidater har set ud til at have en realistisk chance for at vinde.

  Tirsdag opfordrede formændene for de to oppositionspartier, Peoples Democratic Party og Labour Party, lederen af ​​regeringens valgkommission til at træde tilbage, selv om kommissionen fortsat er ved at offentliggøre stemmeresultater.

  “Dette er ikke et troværdigt valg,” sagde Iyorchia Ayu, formanden for People’s Democratic Party, ifølge The New York Times på en fælles pressekonference tirsdag eftermiddag i hovedstaden Abuja. “Det er ikke acceptabelt.”

  Med omkring en tredjedel af landets 36 stater med færdigrapporterede resultater tirsdag eftermiddag, fører det regerende All Progressives Congress’ kandidat, Bola Ahmed Tinubu, med en god margin til sine to konkurrenter.

  Valgets endelige vinder forventes at blive udnævnt inden ugens udløb.

 • 11:51

  Macron vil trække Frankrigs militær ud fra Afrika

  Skrevet af Laurits Holdt

  Frankrig skal have “et nyt, afbalanceret” forhold til landene i Afrika. Det betyder blandt andet, at Frankrig i højere grad vil se de afrikanske lande som partnere – både politisk og militært. Det siger den franske præsident, Emmanuel Macron, ifølge mediet Politico.

  Meddelelsen kommer få dage før han besøger de fire afrikanske lande, Gabon, Angola, Republikken Congo og Den Demokratiske Republik Congo.

  Konkret betyder det, at Frankrig i de kommende måneder vil trække en del af sine soldater hjem fra sine baser i Djibouti, Gabon, Elfenbenskysten og Senegal. De franske baser skal i fremtiden drives i samarbejde med de lokale militære styrker, hvilket de ikke bliver i dag.

  Flere afrikanske lande var tidligere franske kolonier, og efter landenes uafhængighed har Frankrig haft militær tilstedeværelse i en del af landene. I de seneste år er utilfredsheden med franskmændene vokset flere steder, og det har blandt andet betydet, at de franske styrker er blevet smidt ud af Mali, Den Centralafrikanske Republik og Burkina Faso.

  I takt med af den franske indflydelse er svundet ind i Afrika, er den russiske vokset – i hvert fald den direkte militær indflydelse. Det er sket i skikkelse af den berygtede halv-private militærgruppe Wagner, som agerer på vegne af den russiske stat.

 • 11:17

  Millionstøtte til grønne partnerskaber mellem virksomheder og civilsamfund

  Skrevet af Søren Steensig

  Udenrigsministeriet har netop afsat 416 millioner kroner til programmet Danida Green Business Partnerships (DGBP), der løber fra 2022 til 2025, lyder det i en pressemeddelelse.

  Programmet skal skabe større samarbejde mellem virksomheder med grønne løsninger til den globale udvikling og civilsamfundsorganisationer, der allerede er til stede ude i verden og kan hjælpe virksomhederne med ekspertise og adgang til markeder.

  ”Vi kan kun skabe en grøn og bæredygtig verden til gavn for de mest sårbare, hvis vi samarbejder bredt og løfter i flok. Her er partnerskaber helt essentielle, og et styrket samarbejde med det private erhvervsliv rummer et stort potentiale. Derfor er jeg glad for at lancere Danida Green Business Partnerships, der netop skal understøtte den slags partnerskaber,” udtaler minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen (S).

  Efter godkendelsen af de første DGBP-partnerskaber i december 2022, åbnes der nu for en ny ansøgningsrunde. For at virksomhederne kan opnå støtte gennem DGBP, skal de selv investere 25 procent af det samlede budget. Tidligere erfaring viser ifølge Udenrigsministeriet, at partnerskaberne selv investerer en krone for hver støttekrone, de får igennem projektet.

  Ansøgningsfristen til den nye runde er 1. juni 2023. Yderligere information om krav til ansøgninger og deadlines ligger på programmets hjemmeside.

 • 9:57

  FN rejser 8,4 milliarder til Yemen, men behovet er det tredobbelte

  Skrevet af Søren Steensig

  Ved en donorkonference i Geneve mandag har FN rejst godt og vel 1,2 milliarder dollar (eller 8,4 milliarder kroner) til det fortsatte arbejde med nødhjælp i Yemen, skriver The Guardian. Der er dog lang vej i mål i forhold til det af FN anslåede budget på 4,3 milliarder dollar (mere end 30,2 milliarder kroner), hvis alle behovene i det krigshærgede land skal dækkes.

  Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen (S), var også med til konferencen i Schweiz. Her offentliggjorde han det danske bidrag til Yemen, der beløber sig på 125 millioner kroner.

  “Det er svært at forestille sig, hvor forfærdelig situationen er i et land, hvor næsten to tredjedele af befolkningen er afhængige af nødhjælp. Desværre er det lige præcis den situation, Yemen befinder sig i,” lød det fra ministeren i Geneve.

  Yemen er i en dyb humanitær krise efter otte år med borgerkrig, hvor saudierne støtter den ene side, og Iran den anden. Siden april 2022 har der været våbenhvile, men den årelange konflikt har efterladt 21 millioner mennesker med behov for nødhjælp, særligt mad.

  Læs også: FN er sat uden for døren, mens Yemen ligger i limbo mellem krig og fred

  Den danske støtte får Twitter-ros med på vejen fra Lars Koch, generalsekretær i Oxfam IBIS. Men han skriver også, at støtten fra andre lande langt er nok.

  Danmark har siden krigens udbrud doneret 1,26 milliarder kroner inden gårsdagens donation. Den største donor til Yemens nødhjælp er USA, der siden 2014 har sendt 5,4 milliarder dollar (eller næsten 38 milliarder kroner) til det krigshærgede land på Den Arabiske Halvø.

 • 1 år siden

 • 13:26

  Valg i Nigeria: Obi vinder overraskende sejr i Lagos

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Den nigerianske præsidentkandidat Peter Obi har vundet en vigtig delsejr ved valget. Outsider-kandidaten har fået flest stemmer i staten Lagos, som er Nigerias kommercielle centrum, hvor Afrikas største by ligger, skriver Reuters.

  Obi fra det fagforeningsstøttede Labour-parti fik 582.454 stemmer, lige foran 572.606 til den tidligere Lagos-guvernør Bola Tinubu fra det regerende All Progressives Congress (APC). Sejren er et stort nederlag for Tinubu, da han som tidligere guvernør og med en stor vælgerbase i staten blev anset som favorit til at vinde.

  Hør podcast: Globalnyts podcast Højtryk dykker ned i valget i Nigeria

  Peter Obis sejr er også overraskende, fordi det nigerianske valg siden militærdiktaturets afskaffelse i 1999, har været domineret af de to magtpartier, APC og People’s Democratic Party (PDP). PDP’s kandidat, Atiku Abubakar, fik 75.750 stemmer i Lagos.

  Peter Obi har vundet sin popularitet ved særligt at appellere til Nigerias unge vælgere og ved at tale dunder mod landets omfattende korruption, som hans to konkurrenter i højere grad er søbet ind i.

  Læs også: Hvem er outsideren, der kan blive Nigerias næste præsident?

  Stemmeboksene lukkede lørdag, men på grund af nyt valgsystem og enkelte voldelige angreb har flere stemmesteder også været åbne søndag. Nigerias valgkommission har siden søndag offentliggjort delresultater, men Lagos er første store resultat.

  Der forventes at gå yderligere et par dage, før kommissionen udpeger en sejrherre i kapløbet om at efterfølge præsident Muhammadu Buhari.

 • 11:39

  Optøjer på Vestbredden sår tvivl om aftale

  Skrevet af Søren Steensig

  Søndag var repræsentanter fra Israels og Palæstinas regeringer til møde i Jordan. Det udmøntede sig i en fælles udtalelse om nødvendigheden af at nedtrappe konflikten på den besatte Vestbred, der har kostet 200 palæstinensere og 40 israelere livet over det sidste år.

  Men bare få timer efter repræsentanterne havde aftalt at samarbejde for at stoppe angrebene, skød og dræbte en palæstinenser to israelske bosættere i byen Hawara. Og det har igen sat gang i urolighederne.

  Ifølge palæstinensiske medier gik omkring 400 vrede israelere på gaden i Hawara og omkringliggende landsbyer, hvor de satte ild til mindst 30 huse og biler, skriver AP. Mindst én palæstinensisk mand blev dræbt under optøjerne, og yderligere fire blev alvorligt sårede, efter israelske bosættere angreb med knive og jernrør.

  95 mennesker blev indlagt på hospitalet, efter de israelske sikkerhedsstyrker rykkede ud for at sikre området med brug af tåregas.

  Israels premierminister Benjamin Netanyahu opfordrede på tv de israelske bosættere til at slå koldt vand i blodet og ikke tage loven i egne hænder. En fremtrædende minister i hans regering mente til gengæld, at Israel burde “slå tilbage uden nåde”.

  Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas fordømte de voldelige optøjer som “terrorhandlinger”, der skete “med beskyttelse fra bosætternes styrker”.

  “Vi holder den israelske regering fuldt ansvarlige,” lød det fra Abbas.

 • 10:08

  Danske virksomheder rykker til Indien for at bidrage til grøn omstilling

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  I dag indledte 38 danske energi- og vandvirksomheder sammen med Kronprinsparret, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og klima,- energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, et erhvervsfremstød i Indien.

  Alle skal de i løbet af de kommende dage mødes med centrale indiske beslutningstagere og virksomheder i Delhi og Chennai.

  “Markedet i Indien er jo kæmpestort, og med landets relativt nye grønne ambitioner, så er der virkelig store muligheder for danske virksomheder. Især de grønne. Danske virksomheder får nu en reel mulighed for at bidrage til Indiens grønne omstilling,” siger politisk direktør i DI, Emil Fannikke Kiær til Ritzau.

  Det er virksomheder som Ørsted, Siemens, LM Wind Power, Cowi, Danfoss, Grundfos, Topsoe og AP Møller-Maersk, der er på plads i Indien.

  Indien forventes ifølge FN at overhale Kina i 2023 som verdens folkerigeste land – og har måske allerede gjort det. Landet har sat sig et mål om at opnå en kapacitet af vedvarende energi på 500 GW i 2030, og i 2020 indgik man sit første strategiske grønne partnerskab med netop Danmark.

  “Der er brug for stærke dansk-indiske relationer, hvis vi skal sikre et langvarigt samarbejde. Indien er på alle måder ikke til at komme uden om. Landets grønne ambitioner er store, så markedet for Danmarks grønne virksomheder er enormt. Det skal nu udnyttes af danske virksomheder til konkrete kontrakter, samarbejder og aftaler,” siger Emil Fannikke Kiær.

  Ifølge DI satte dansk eksport af varer og tjenester til Indien rekord i 2021 med et samlet omfang på næsten 20 milliarder kroner. I løbet af de seneste 15 år har danske virksomheder seksdoblet sine investeringer i Indien, der i dag også er det land, hvor danske virksomheder har næstflest ansatte.

 • 1 år siden

 • 14:41

  Sydafrika og Nigeria ryger på ‘grå liste’ for finansiel kriminalitet

  Skrevet af Søren Steensig

  Den uafhængige organisation Financial Action Task Force (FATF) meddelte fredag, at Sydafrika og Nigeria er røget på den såkaldte ‘grå liste’. Landene på listen er under særligt skarpt opsyn af den finansielle kontrolinstans, der i de to afrikanske lande holder øje med, om landets myndigheder indfører tiltag for at stoppe hvidvaskning og terror-finansiering, skriver Reuters.

  Læs også: Sådan kom Nigeria til at skylde milliarder til lille firma i skattely

  Ifølge en talsmand fra FATF-kontoret i Paris ryger de to afrikanske lande på listen efter en ny vurdering. FATF er en mellemstatslig organisation, der sætter globale krav til finansverdenens sanktioner mod hvidvaskning og terror – og kontrollerer om de forskellige lande lever op til dem.

  At stå på FATF’s ‘grå liste’ er både skidt for et lands omdømme, og derudover kan det gøre internationale finansielle transaktioner mere besværlige på grund af flere sikkerhedstjek.

 • 14:14

  EU Kommissionen: Slut med TikTok på arbejdstelefoner

  Skrevet af Laurits Holdt

  Det er slut med at bruge TikTok på arbejdstelefonen, hvis man arbejder for EU’s delegationer eller kontorer rundt omkring i verden. Det samme gælder for medarbejderne i EU-kommisionen og EU’s ministerråd, skriver Politico.

  Årsagen er, at TikTok er kinesisk-ejet, og derfor frygter de forskellige EU-institutioner, at appen kan bruges til at spionere mod brugerne.

  TikTok ejes af virksomheden ByteDance, som har hovedkvarter i Beijing. Virksomheden anklages i vesten for at udlevere brugerdata til de kinesiske myndigheder.

  I Danmark fraråder Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste, ansatte i staten at installere TikTok på telefoner, som de bruger til deres arbejde. Det skriver Ekstra Bladet fredag.

 • 12:28

  Den juridiske tænketank Justitia udvider med nyt USA-kontor

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Den juridiske tænketank Justitia har indgået en aftale med det amerikanske eliteuniversitet Vanderbilt University om at åbne en filial af Justitias ‘Future of Free Speech Project’ på universitets campus i Nashville, skriver Justitia i en pressemeddelse.

  Justitia har siden iværksættelsen af Future of Free Speech Projektet i 2020 kraftigt udvidet sit internationale fokus på ytringsfriheden. Ytringsfrihedens rammer står øverst på den globale dagsorden, med spørgsmål om både regulering af sociale medier, autoritære staters fremmarch og den demokratiske recession.” fortæller Jacob Mchangama, administrerende direktør i Justitia.

  Udvidelsen betyder, at Jacob Mchangama flytter til USA for at lede Future of Free Speech Projektet, samtidig med at han tiltræder som professor på Vanderbilt University. Justitias nuværende vicedirektør Birgitte Eiriksson er derfor blevet udnævnt som direktør og overtager ledelsen af Justitias danske kontor.

  Jacob Mchangama vil dog stadig være Justitias danske ekspert, når det gælder spørgsmål om ytringsfrihed, ligesom han vil fortsætte som administrerende direktør for Justitias samlede organisation.

  Justitia er en uafhængig tænketank og har siden 2014 lavet analyser og deltaget i den offentlige debat i spørgsmål om retssikkerhed og frihedsrettigheder. Projektet ‘The Future of Free Speech’ er et samarbejde mellem Justitia, Columbia University og Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

 • 11:00

  USA peger på tidligere Mastercard-boss som ny direktør for Verdensbanken

  Skrevet af Søren Steensig

  Torsdag har den amerikanske præsident Joe Biden nomineret Ajay Banga til direktørposten for Verdensbanken, lyder det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus. Det sker, efter den nuværende og kontroversielle direktør David Malpass, der blev udnævnt af Donald Trump, for nyligt meldte ud, at han stopper et år før forventet.

  Læs også: Direktør i Verdensbanken i modvind efter klimaudtalelser

  63-årige Banga er født og opvokset i Indien, inden han gjorde karriere på Wall Street i New York og fik dobbelt indisk-amerikansk statsborgerskab.

  Han sidder og har siddet i en række prominente bestyrelse, blandt andet for det amerikanske Røde Kors og virksomheden Kraft Foods. Fra 2010 til 2021 var han direktør for Mastercard, og senest har han været vice-bestyrelsesformand i investeringsfirmaet General Atlantic.

  Kommentatorer spekulerer i, at Bangas indiske ophav kan blive en stor fordel for Verdensbankens arbejde. Banken, som primært låner til lande i det globale Syd, er blevet kritiseret for traditionen med, at USA udpeger direktøren.

  Ud af 13 direktører har 11 været hvide amerikanske mænd, mens Jim Yong Kim er amerikansk med kinesiske rødder, og James Wolfensohn var australier.

 • 1 år siden

 • 14:31

  UNDP: Udviklingslande kan spare enorme summer ved at få nedsat gæld

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Udviklingsøkonomier kan sikre hundredvis af milliarder af dollars i besparelser, hvis resten af verden forpligter sig til at omstrukturere deres eksisterende gæld, skriver FNs Udviklingsprogram (UNDP) i en pressemeddelse.

  UNDP har identificeret 52 udviklingsøkonomier i lav- eller mellemindkomst-gruppen, der enten er i gældskrise eller i høj risiko for at ende i en. Ud af de 52 lande sidder 25 med afdrag på ekstern gæld, der er højere end 20 procent af landenes bruttonationalprodukt – det højeste antal lande i mere end 20 år.

  “Hvis en udviklingsøkonomi låner til en 12-14 procents rente og bruger mere end 20 procent af sine indtægter på at afbetale gæld hvert år, er der simpelthen ikke plads til at finansiere fremskridt inden for bæredygtig udvikling eller leve op til forpligtelserne i Parisaftalen,” mener George Gray Molina, cheføkonom i UNDP.

  Ifølge UNDP kan udviklingslandene spare op til 148 milliarder dollars, svarende til mere end én billion danske kroner, i gældsudgifter over otte år, hvis det internationale samfund går med til at afskrive 30 procent af landenes offentlige udlandsgæld i 2021.

  Forud for G20-mødet i Bangalore denne uge er verdens ledere blevet opfordret til at træde til og hjælpe udviklingslandene med at håndtere klimaforandringerne og fattigdommen, som landenes økonomiske ressourcer lige nu går til at bekæmpe. Ifølge UNDP vil én mulig hjælp være at nedbringe landendes gæld, så de får flere penge mellem hænderne, som de kan bruge til at opbygge deres samfund og udvikle sig i en mere bæredygtig retning.

 • 11:23

  Unge i Kyiv skal forme fremtiden i nyt ukrainsk-dansk ungdomshus

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Lørdag den 18. februar, ugen op til årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, åbnede Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i Kyivs bymidte.

  Ungdomshuset skal skabe rammerne for et nyt internationalt fællesskab mellem unge fra Ukraine og Danmark og være samlingspunkt for de unge kræfter, som krigen for alvor har sat skub i. Her kan de koordinere deres frivillige indsats i genopbygningen af Ukraine, få støtte til deres projekter og øve sig i demokratiske praksisser, skriver Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i en pressemeddelese.

  “Behovet for fællesskaber og et trygt mødested er større end nogensinde i Ukraine. Ungdomshusets mission er at bidrage til at give de unge et ikke-militærisk bolværk gennem sammenhold, motivation og håb, hvor de får rum og plads til at dyrke deres egne projekter, kultur, identitet og fremtidsdrømme for et frit og demokratisk Ukraine,” skriver Ungdomshuset.

  Indsatsen for at skabe en fælles platform for ungeinddragelse startede allerede tilbage i efteråret 2020. Siden har samarbejdet givet støtte til ungdomsforeninger, arrangeret udvekslingsprogrammer og kurser samt en række demokrati– og kulturprojekter, som skal styrke de unges stemmer. Aktiviteterne har foregået både online og offline i Ukraine og Danmark, men nu samles alt dette under samme tag i Kyiv.

  ”Det er næsten uvirkeligt, at ungdomshuset nu er i brug efter alt det, vi har været igennem for at komme hertil. Vi har arbejdet os gennem en pandemi og nedlukninger, evakuering, flugt, missilangreb og strømafbrydelser. Men selv ikke en brutal krig kan standse den fremdrift, som ligger i de unge ukrainere.” fortæller Leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus, Julie Arnfred Bojesen. 

  Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus ledes af Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd med støtte af Udenrigsministeriet.

 • 10:21

  FN leder efter millarder til sydsudanske flygtninge i nabolandene

  Skrevet af Søren Steensig

  Både klima, mangel på mad og voldsomme oversvømmelser hærger fortsat verdens yngste nation, Sydsudan. De mange samtidige kriser har sendt 2,2 millioner mennesker på flugt, størstedelen af dem til nabolandene Uganda, Den Demokratiske Republik Congo (DRC), Etiopien, Kenya og Sudan.

  Læs også: Ny borgerkrig truer: Civile står for skud i Sydsudan

  At indkvartere og brødføde de mange flygtninge er en stor og kostelig opgave, og det får nu FN’s Flygteningeorganisation, UNHCR, til at anmode internationale donorer om 1,3 milliarder dollar (eller godt og vel ni milliarder kroner).

  Læs også: Klima-syndflod i Sydsudan: “Jeg måtte efterlade tre børn i landsbyen”

  Sidste år blev kun en tredjedel af UNHCR’s budget for Sydsudan finansieret, og ligeledes var de fire nabolande – DR Congo, Etiopien, Kenya og Sudan – også på listen over de mest underfinansierede lande hos flygtningeorganisation.

 • 1 år siden

 • 15:39

  Wagner-boss: Russiske officerer sender bevidst for lidt ammunition

  Skrevet af Søren Steensig

  Yevgeny Prigozhin anklager offentligt det russiske militær for at forsyne hans lejesoldater med for lidt ammunition. Rigmanden, der er kendt som ‘Putins kok’ og sidste år stod frem som den mystiske Wagner-gruppes bagmand, lod tilsyneladende temperamentet løbe af med sig på beskedtjenesten Telegram, skriver Reuters.

  “Chefen for generalstaben og forsvarsministeren udstikker ordrer til højre og venstre om ikke alene at lade være med at forsyne Wagner-gruppen med ammunition, men også om ikke at assistere med lufttransport,” lød det på Prigozhins Telegram-kanal.

  Prigozhin mener, at de russiske top-officerer bevidst leverer for lidt ammunition til lejesoldaterne, så “folk dør, når det passer ind i deres (officerernes, red.) kram”. Ifølge oplysninger fra det amerikanske udenrigsministerium har omkring 30.000 Wagner-soldater mistet livet i Ukraine.

  Læs også: Hvem er lejesoldaterne i den berygtede Wagner-gruppe?

  Der er spekulationer i, om Prigozhins semi-statslige militærenhed har vokset sig for stærk for magthaverne i Kreml. Tidligere i år mistede han retten til at rekruttere Wagner-tropper fra de russiske fængsler.

  Efter Prigozhins udtalelser blev offentligt kendte, har Ruslands forsvarsministerium erklæret, at “alle udsagn om manglende ammunition, angiveligt på vegne af russiske angrebstropper, er fuldstændigt usande”.

 • 11:58

  Næsten en million mennesker søgte asyl i Europa i 2022

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Omkring 966.000 personer søgte asyl i EU-landene samt Norge og Schweitz i 2022, skriver EUs asylagentur EUAA i en pressemeddelse. Det er over 50 procent flere end året før og det højeste antal siden 2016.

  EUAA peger på, at det høje antal asylansøgere til dels skyldes ophævelsen af corona-restriktioner samt konflikt og fødevareusikkerhed i mange lande.

  De største grupper af asylansøgere var syrere og afghanere, mens tyrkiske ansøgere udgjorde den tredjestørste gruppe med en fordobling af antallet fra 2021. Også venezuelanere og colombianere indgav mange asylansøgninger, faktisk hele tre gange så mange som året før.

  Foruden asylansøgere tog EU, Norge og Schweitz imod cirka fire millioner flygtninge fra Ukraine, der fik såkaldt midlertidig beskyttelse. De ukrainske sager blev behandlet uden for det almindelige asylsystem.

 • 10:56

  IFU investerer i indiske småbønders omlægning til økologi

  Skrevet af Søren Steensig

  Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har sammen med finansfirmaet Morgan Stanley investeret 53 millioner dollar (godt og vel 370 millioner kroner, red.) i det indiske firma Suminter, skriver IFU i en pressemeddelelse. Suminter leverer, forarbejder og eksporterer økologiske og ikke-genmodificerede produkter som sojabønner, bomuld, kokos og krydderier til mere end 250 virksomheder i 20 europæiske lande.

  Suminters producenter er indiske småbønder, som virksomheden hjælper med at omlægge til økologi. I øjeblikket tæller produktionen omkring 90.000 småbønder med mere end 175.000 hektar land tilsammen. Den nye kapitalindsprøjtning skal bruges på at fordoble antallet af økologiske producenter i Suminters forsyningskæde i løbet af de kommende år.

  IFU’s investering sker på vegne af Danish SDG Investment Fund, der er finansieret af store danske pensionsselskaber og private investorer.

 • 1 år siden

 • 20:52

  Dansk modevirksomhed får trecifret millioninvestering

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Modevirksomheden Colorful Standard har for første gang afgivet en del af forretningen til bæredygtighedsfonden ABN AMRO Sustainable Impact Fund. For et trecifret millionbeløb ejer fonden nu 49 procent af det danske livsstilsbrand, skriver virksomheden i en pressemeddelse.

  Siden 2018 er Colorful Standard vokset med mere end 100 procent årligt, og nu er stifter og ejer Tue Deleuran gået sammen med bæredygtighedsfonden ABN AMRO Sustinable Impact Fund for at give virksomheden succes på det internationale marked.

  “Jeg har altid gerne ville skabe et brand, der er transparent, inkluderende og omfavner diversitet, og som samtidig sætter lys på bæredygtighed, og derfor er det en enorm anerkendelse at få ABN AMRO med på rejsen”, siger Tue Deleuran.

  Colorful Standard ønsker med det nye partnerskab at sætte en højere standard for, hvordan modebranchen driver forretning, og bidrage til en mere ansvarlig og transparent tøjproduktion på det globale marked. Den danske virksomhed har indtil nu lagt vægt på at skabe simple og tidsløse designs ud af 100% økologisk bomuld i deres produktion, som finder sted i Portugal.

  ABN AMRO Sustainable Impact Fund investerer i virksomheder med en positiv miljømæssig og/eller samfundsmæssig indvirkning. Fonden har 500 millioner euro, svarende til 3.7 milliarder danske kroner, til rådighed, som bruges til at investere i virksomheder, der arbejder for at skabe en mere bæredygtig, inkluderende og socialt ansvarlig verden.

 • 13:09

  Regeringen lukker oppositionens avis i Bangladesh

  Skrevet af Laurits Holdt

  Avisen Dainik Dinkal har i mere end 30 år været en stemme for Bangladesh’ Nationalistparti (BNP), som er det største oppositionsparti i landet. Men avisen lukkede mandag efter ordre fra regeringen, skriver britiske The Guardian.

  Regeringen beskylder avisen for at bryde landets presselove, fordi udgiveren, Tarique Rahman, der også er leder af BNP, opholder sig i udlandet og er dømt for et terrorangreb i 2004. Avisens redaktør, Shamsur Rahman Shimul Biswas, siger dog til The Guardian, at Tarique Rahman har trukket sig fra posten, men at myndighederne bare ikke har accepteret det.

  Lukningen af avisen skaber bekymring for pressefriheden i landet. Den kommer kort efter, at myndighederne i januar krævede, at 191 nyhedssites skulle lukkes, fordi de bragte statsfjendtlige nyheder, som det hed.

  Aktivister i landet kritiserer premierminister Sheikh Hasina for at agere mere og mere autoritært.

 • 11:43

  Nye sanktioner mod Iran får valutaen til at falde til rekordlavt niveau

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Irans valuta har aldrig været mindre værd end nu, hvor den amerikanske dollar i går mandag den 20. februar oversteg en kurs på 500.000 iranske rial, skriver Al-Jazeera.

  I begyndelsen af september sidste år blev én dollar vekslet til mindre end 300.000 rial, mens satsen for bare fem år siden lå på 40.000.

  Irans Centralbank har indført en kunstig sats på 285.000 per dollar for import af essentielle varer som medicin for at holde priserne på et stabilt niveau. Men den gennemsnitlige iraner er fortsat presset af de stigende priser på fødevarer, som inflationen har medført.

  Mandagens valutafald skete i forbindelse med, at Josep Borrell, EUs udenrigspolitiske chef, annoncerede endnu en runde af sanktioner mod Iran. EUs medlemslande tilføjer yderligere 32 personer, primært iranske embedsmænd, og to såkaldte “enheder”, som blandt andet dækker over organisationer og offentlige institutioner, til sanktionslisten. 

  Både EU og USA har i de seneste måneder indført en række sanktioner mod det iranske styre for angiveligt at levere droner til Putins krig mod Ukraine og ikke mindst dets håndtering af de protester, som er skyllet ind over landet siden drabet på Mahsa Amini i september 2022.

 • 10:29

  Stor LGBTQ-sejr ved retssag i Sydkorea

  Skrevet af Søren Steensig

  Sydkoreanske LGBTQ-personer har i dag vundet en stor sejr ved Seouls Højesteret. Retten har nemlig for første gang i landets historie anerkendt et homoseksuelt pars juridiske rettigheder, skriver Al-Jazeera.

  Den opsigtsvækkende dom falder i en sag, hvor So Seong-wook sagsøger Sydkoreas Nationale Sundhedsforsikringsselskab (NHIS). Forsikringsselskabet nægtede nemlig at dække hans mand, Kim Yong-min, som et familiemedlem, da selskabet fandt ud af, det drejede sig om to mænd.

  Sydkorea anerkender ikke officielt og juridisk ægteskaber mellem samme køn, men So og Kim har boet sammen i adskillige år og holdt i 2019 en bryllupsceremoni.

  “I dag er vores rettigheder blevet anerkendt i det juridiske system,” jublede Kim Yong-min efter afgørelsen. “Det her er en sejr for alle, der ønsker ligestilling for LGBTQ-par.”

  NHIS forventes at anke, hvorefter den principielle sag med store konsekvenser for Sydkoreas seksuelle og kønslige minoriteter går videre til landets højesteret.

 • 1 år siden

 • 13:43

  FN afsætter rekordbeløb til verdens “glemte kriser”

  Skrevet af Søren Steensig

  FN allokerer 250 millioner dollar – eller næsten 1,75 milliarder kroner – til at takle humanitære kriser i hele verden, rapporterer Reuters. Pengene kommer fra FN’s katastrofefond (CERF) og udgør det største engangsbeløb, der nogensinde er blevet allokeret fra fonden.

  “Jeg annoncerer i dag den største bevilling nogensinde fra vores katastrofefond,” lød det lørdag fra FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, ved den Afrikanske Unions årlige topmøde i Addis Ababa.

  Generalsekretæren meddelte også, at pengene skal gå til arbejdet med “glemte kriser rundt omkring i verden, herunder at hjælpe lokalbefolkninger i Afrika, der er truet af hungersnød”.

 • 11:44

  Kenya: Markant flere kvinder bruger prævention

  I Kenya er andelen af gifte kvinder, der anvender prævention, næsten fordoblet i løbet af de seneste 20 år. En ny undersøgelse viser, at hele 57 procent af kvinderne i dag anvender moderne prævention, skriver Verdens Bedste Nyheder

  Det er en positiv udvikling, mener Anne Gitimu, der er programchef for reproduktiv sundhed i Kenya for organisationen AMREF Afrika.

  ”Præventionsmidler forhindrer uønskede graviditeter og reducerer antallet af aborter og komplikationer ved fødsler, som kan ende i dødsfald,” fortæller Anne Gitimu til Verdens Bedste Nyheder.

  ”Men først er det en ret for kvinder selv at bestemme hvorvidt, hvornår og med hvem, hun vil have børn,” fortsætter hun.

  Det er blandt andet en markant forøgelse af sundhedsklinikker i landet, der bidrager til den positive udvikling. I løbet af de 20 år er antallet af sundhedsklinikker steget fra 4.700 til 13.579, og det betyder, at kvinderne kan få hjælp i langt flere sundhedsklinikker end tidligere. 

  Generelt går det fremad i de afrikanske lande syd for Sahara. Tal fra Verdensbanken viser, at 22 procent af gifte kvinder brugte prævention i 2000, mens 33 procent gjorde det i 2019.

 • 11:37

  Elfenbenskysten åbner grænser efter tre års corona-lukning

  Skrevet af Laurits Holdt

  Ved midnat mellem onsdag og torsdag i sidste uge åbnede Elfenbenskysten sine grænseovergange. De har været lukket i to år og 11 måneder på grund af Covid 19-pandemien. Landet har grænser til Ghana, Liberia, Guinea, Mali, og Burkina Faso.

  Landet har dog ikke være komplet lukket, for både havne og lufthavne blev genåbnet få måneder efter den store nedlukning i marts 2020.

  Grænselukningen har haft vidtrækkende konsekvenser, for normalt er der livlig trafik mellem landene i Vestafrika, der er kendt for stor mobilitet i arbejdskraft og varer.

  Et eksempel er grænsebyen Elubo i Ghana, hvor indbyggerne ifølge det lokale parlamentsmedlem Dorcas Afo-Toffey har været økonomisk hårdt ramt af den langvarige grænselukning. Til mediet Rainbow Radio Online siger hun blandt andet, at flere handels- og forretningsfolk er blevet forvandlet til tiggere, fordi deres forretninger er blevet ødelagt.

  Elfenbenskysten har ifølge Worldometer haft 834 covid-dødsfald.

 • 1 år siden

 • 13:46

  Amnesty: M23-oprørere dræbte og voldtog civile i DR Congo

  Skrevet af Søren Steensig

  Medlemmer af oprørsgruppen M23 dræbte i november 2022 omkring 20 civile og voldtog mindst 66 piger og kvinder i det østlige DR Congo. Det viser en ny rapport fra Amnesty International.

  Ifølge menneskerettighedsorganisationen er der som minimum tale om krigsforbrydelser og sandsynligvis forbrydelser mod menneskeheden. M23-gruppen består primært af tutsier fra områder i grænselandet mod Rwanda, og ifølge FN får de væbnede oprørsstyrker støtte fra Paul Kagames regime i nabolandet.

  Oprørerne kæmper efter eget udsagn for at blive indlemmet i de congolesiske sikkerhedsstyrker, som de skulle ifølge fredsaftalen fra 2013. Udover regeringsstyrkerne kæmper M23 også mod Democratic Forces for the Liberation of Rwanda (FDLR) – en gruppe af militante, ekstremistiske hutuer, der menes at udspringe fra bagmændene til Folkedrabet i Rwanda i 1994.

  Oprørsstyrkerne fra M23 har siden slutningen af 2012 erobret store dele af provinsen Nord-Kivu i det østlige DR Congo. Mindst en halv million mennesker er drevet på flugt på grund af konflikten.

 • 10:47

  Hackere og Cambridge Analytica manipulerede nigeriansk præsidentvalg

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Onsdag blev det afsløret, at en israelsk gruppe, der går under navnet “Team Jorge”, efter eget udsagn har manipuleret mere end 30 valg rundt om i verden ved hjælp af hacking, sabotage og desinformation på sociale medier.

  I dag viser lækkede e-mail korrespondancer mellem Team Jorge og det britiske konsulentfirma Cambridge Analytica, hvordan de sammen forsøgte at manipulere Nigerias præsidentvalg i 2015 til fordel for tidligere præsident Goodluck Jonathan. Det skriver The Guardian.

  E-mail-korrespondancen viser en tydelig arbejdsdeling mellem Cambridge Analytica og Team Jorge. Det britiske konsulentfirma fik til opgave at sikre dækning af internationale medier under valget, der ville gavne Jonathans valgkampagne og miskreditere oppositionskandidat Buhari.

  Team Jorge var ansvarlig for “oppositionsforskning” eller at finde det materiale, der kunne udnyttes til at underminere Buhari.

 • 10:39

  Første udbrud af livsfarlig Marburgvirus i Ækvatorialguinea

  Skrevet af Søren Steensig

  Efter ni mystiske dødsfald i den østlige Kie Nthem-provins har myndighederne i Ækvatorialguinea bekræftet, at mindst én af de afdøde mistede livet til Marburgvirus. Det er første gang nogensinde, der er registreret smitte med den sjældne og livsfarlige virus i det centralafrikanske land, skriver Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

  Udover de ni døde, hvoraf flere kan skyldes Marburgvirus, har myndighederne mistanke om yderligere 16 smittetilfælde. De syge har symptomer som feber og træthed samt blodig opkast og diarré.

  Marburgvirussen er i familie med Ebola-virussen. Den er meget smitsom og dødelig i 88 procent af smittetilfælde. Virussen, der typisk bliver overført fra flagermus, resulterer i løbet af en uge i blødningsfeber med indre blødninger, høj feber, voldsomt ubehag og hovedpine samt blodigt opkast og diarré. I værste fald dør den smittede af dehydrering eller blodtab.

  Der findes endnu ingen vaccine mod Marburgvirus, men tirsdag den 14. februar hasteindkaldte WHO eksperter på området til et møde i Geneve. FN-agenturet har også sendt værnemidler til 500 sundhedsmedarbejdere afsted til Ækvatorialguinea.

  Nabolandet Cameroun har indtil videre begrænset aktiviteten ved den fælles grænse af frygt for smittespredning.

 • 1 år siden

 • 14:06

  Mindst 50 civile dræbt i etniske uroligheder i det sydlige Etiopien

  Skrevet af Søren Steensig

  Etiopien: Mindst 50 civile slået ihjel i Oromia-region i februar. Den 2. februar gik bevæbnede mænd fra hus til hus i byen Ano og dræbte adskillige af byens indbyggere. Ano består primært af internt fordrevne, der er flygtet fra vold andre steder i Etiopien. Blandt de døde var fire kvinder og et barn.

  Mens freden har sænket sig en smule over Tigray-regionen i landets nordlige del efter fredsaftalen i november 2022, er der stadig voldsomme etniske uroligheder i den sydvestlige naboregion. Alene i februar har 50 civile mistet livet i konflikten, viser en ny undersøgelse fra Etopiens Menneskerettighedskommission (EHRC) ifølge mediet Ahram Online. Kommissionen er statslig, men arbejder sammen med FN.

  Ifølge den nye rapport fortalte flere af de overlevende efter massakren, at de bevæbnede mænd bar uniformer fra oprørsgruppen Oromo Liberation Army (OLA), der kæmper mod regeringen for at løsrive Oromia.

  Den etniske vold er ifølge den nye rapport særligt gået ud over etiopiere af Amhara-etnicitet. Det er landets andenstørste befolkningsgruppe efter oromoerne.