SheDecides fylder et år – kampen for kvinders ret til egen krop fortsætter

she_decides_hollands_um
Forfatter billede

I Danmark er det helt naturligt, at alle piger og kvinder har ret til oplysning om, og adgang til, prævention og lovlig og sikker abort. Men sådan forholder det sig desværre langt fra alle steder i verden.

”Alle piger og kvinder skal have ret til at bestemme over egen krop. Med konferencen i dag sætter vi forstærket fokus på behovet for fundamentale rettigheder for kvinder, ret til at bestemme over egen krop og retten til sikker abort. Vi slår endnu engang fast, at der kun er én, der må bestemme over en kvindes krop, og det er hende selv” siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Over 800 kvinder dør hver dag

Tallene taler deres eget tydelige sprog. På verdensplan har anslået 214 millioner kvinder ikke adgang til den prævention, de ønsker sig, og hvert år udføres der tæt ved 25 millioner usikre aborter.

Og mere end 800 kvinder dør hver dag som følge af graviditet og fødsel. 99 pct. af dødsfaldene finder sted i udviklingslande.

Tusindvis af unge smittes med HIV-dagligt, og unge kvinder er særligt udsatte, fordi de ikke kan forhandle sig til sikker sex.

Dagens konference, som finder sted i Pretoria og har den sydafrikanske regering som medvært, skal konsolidere og udbygge SheDecides-bevægelsen. Global Gag udgør et alvorlig tilbageslag for kampen for pigers og kvinders rettigheder og ret til at bestemme over egen krop.

Beslutningen betyder, at den amerikanske regering ikke længere finansielt støtter bl.a. FN-organisationer, der oplyser om prævention, abort og familieplanlægning.

SheDecides kæmper for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, og for at rejse midler til at udfylde det økonomiske hul, som Global Gag Rule efterlader i bl.a. FN-organisationerne.

Økonomisk rationel

SheDecides er voksende, og der kommer flere og flere forkæmpere til fra hele verden og fra forskellige arenaer – regeringer, civilsamfundet, uddannelsesverdenen og ikke mindst unge. I bevægelsens første år har 40.000 personer og 150 organisationer tilmeldt sig bevægelsen og skrevet under på dens manifest og principper.

Kampen for kvinders rettigheder er ikke bare rigtig, den er også økonomisk rationel. Det globale BNP kan øges med op til 25 procent hvis kvinder få samme plads på arbejdsmarkedet som mænd.

Erfaringen viser, at når en pige eller ung kvinde undgår uønsket graviditet øges sandsynligheden for at hun færdiggør skolen og kommer ind arbejdsmarkedet.

Og vi ved, at piger, som bliver oplyst om prævention og familieplanlægning, vil gifte sig og stifte familie senere end ellers.