”Vi har brug for at skabe tillid mellem alle parter: arbejdstagere, regering og arbejdsgivere. Især arbejdsgiverne har en meget gammeldags indstilling til at lytte til arbejderne. Det betyder, at reelle problemer på arbejdspladserne bliver overhørt. Derfor har vi brug for at lære af danskerne,” siger Win Theingyi Soe, som er tekstilarbejder og formand for hovedorganisationen CTUM’s (Confederation of Trade Unions in Myanmar) afdeling i Yangon.
Som led i udviklingsbistanden til Myanmar har Danmark netop sat et nyt projekt i søen, der går ud på at støtte en reform af arbejdsmarkedslovgivningen, herunder arbejdsmiljø og etablering af social dialog. Projektet, som det danske beskæftigelsesministerium leder, skal især være med til at forbedre reglerne om, og håndhævelsen af, arbejdstilsyn. Oveni skal den sociale dialog styrkes – altså dét at arbejdsgivere og fagbevægelse kan tale sammen om forhold på arbejdsmarkedet, helt ned på arbejdspladsniveau – med støtte fra bl.a. Ulandssekretariatet og Dansk Industri.
Står stejlt over for hinanden
”Vi har en form for treparts forligsinstitution, som løser problemer mellem arbejdere og arbejdsgivere på kommunalt niveau,” fortæller Win Theingyi Soe, ”men vores lovgivning er mangelfuld og dækker ikke engang alle slags arbejdere. Arbejdsgiverne står ofte meget stejlt over for os med henvisning til, at de ikke er forpligtet efter loven. En mangelfuld lov bliver altså undskyldning for ikke at forbedre forholdene,” siger hun.
Et andet problem er ifølge Win Theingyi Soe, at det ikke altid er klart, hvem der egentlig er arbejdsgiveren i de lokale forhandlingsinstitutioner. En fabrik kan være drevet af en direktør, som faktisk ikke har mandat fra ejeren til at forhandle med arbejdstagerne.
”Det betyder, at det tager enormt lang tid at forhandle selv simple problemer – og ofte har arbejdsgiverens repræsentant ikke lov til at beslutte noget som helst,” fortæller Win Theingyi Soe – som har sig selv som positivt eksempel på, hvordan social dialog kan starte i det små:
”Min arbejdsgiver forstår problemerne på arbejdspladsen. Det betyder blandt andet, at jeg har forhandlet mig til at kunne bruge halvdelen af min tid på fagforeningsarbejde,” fortæller Win Thengyi Soe.
Dansk projekt skal styrke svagt arbejdsmarked
Myanmar er i gang med en overgang til demokrati fra militærstyre – en udvikling, som kun har været i gang i fire år. Det betyder, at love, samfundsinstitutioner og generel forståelse for rettigheder er meget svage. Både regering og arbejdsmarkedets parter er derfor meget interesserede i social dialog – og her kan de danske erfaringer være nyttige.
Alle vinder på social dialog
Konkret skal Ulandssekretariatet og DI afholde en række workshops for repræsentanter for fagbevægelse og arbejdsgiverorganisationer, hvor de trænes i social dialog. Man kan betragte det som en stor tillidsøvelse, og den første workshop blev holdt i slutningen af september.
Projektet er en del af en større indsats, som har til hensigt at forbedre arbejdsmarkedslovgivningen og arbejdstagerrettigheder samt forbedre fremgangsmåder og social dialog. Det store projekt er støttet af Danmark, EU, USA, Japan og ILO, og blev lanceret med en konference. Den danske beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen sagde ved åbningsfestlighederne i sin tale:
”I Danmark har vi beviseligt succes med at kombinere arbejderrettigheder, høj produktivitet og økonomisk vækst. Arbejdsmarkedets parter har høj selvbestemmelse hvad angår løn og arbejdsforhold, og det er særdeles effektivt til at sikre et fredeligt arbejdsmarked. Det betaler sig at arbejde sammen. Regeringen vinder, arbejdsgiverne vinder og arbejderne vinder.”
Win Theingyi Soe er enig efter at have deltaget i det første kursus i social dialog, som Ulandssekretariatet og DI’s kursus holdt:
”Det er meget værdifuldt. Generelt har vi svært ved at acceptere den anden side, så udover hvad vi konkret lærer på disse kurser, er bare det at være sammen [de tre parter, red] med til at bygge tillid.”