Sikkerhedsstyrker i Sudans hovedstad, Khartoum, har mandag dræbt mindst 13 mennesker, der demonstrerer udenfor militærets hovedkvarter. Det siger lægekilder til flere internationale medier.
Adskillige andre skal være bragt til det største hospital i Khartoum med skader, siger britiske BBC’s kilder.
Flere aktivister og indbyggere i Khartoum fortæller, at sikkerhedstyrkerne har skudt med skarpt mod de forsamlede demonstranter.
”Nu foregår der et forsøg på at sprede demonstrationen”, lyder det i en kort udtalelse fra Sudanese Professionals Association (SPA), der har stået i spidsen for demonstrationerne.
Lægekilder oplyser til den britiske avis The Guardian, at 13 mennesker er dræbt.
Nyheden om militærets fremfærd skabte yderligere uroligheder i Khartoum, hvor demonstranter byggede barrikader af store sten og brændende bildæk, skriver flere medier. Det samme skete i byen Omdurman.
Det midlertidige militærråd, der leder Sudan, afviser, at soldater skulle have anvendt magt mod demonstranterne.
Men rådet siger, at det har sat sikkerhedsstyrker ind i Colombia, et område tæt ved det sted, hvor demonstrationerne finder sted, fordi det ”længe har været en hvepserede af korruption og negativ adfærd” og ifølge en talsmand for militærrådet udgør en ”større sikkerhedstrussel”.
Præsident Omar al-Bashir blev væltet i et kup i april. Siden da har et midlertidigt militærråd ledet landet.
Demonstranter har siden april været samlet udenfor militærets hovedkvarter for at kræve, at der indsættes en civil overgangsregering.
TV-billeder på arabiske tv-kanaler viste mandag billeder af brændende telte på pladsen foran militærets hovedkvarter og demonstranter, der flygtede fra stedet. I baggrunden hørtes lyden af skud, skriver The Guardian.
FN-chef fordømmer volden
Magtanvendelsen, der tilsyneladende har til formål at skræmme demonstranterne væk, bliver fordømt fra flere sider.
FN’s generalsekretær, António Guterres, siger i en udtalelse, at han “fordømmer brugen af vold til at sprede demonstranterne” og at han er “alarmeret over meldinger om, at sikkerhedsstyrker har åbnet ild inde i lægelige klinikker”.
Guterres minder om, at det militære overgangsstyre har til ansvar at sørge for “sikkerheden for borgerne i Sudan” og opfordrer alle til at “udvise den største tilbageholdenhed”, lige som han også opfordrer til at sikre fri adgang til hospitaler.
På Twitter lyder der ligeledes fordømmelse fra FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder. I kommentarsporet til et tweet er en lang række optagelser postet, hvoraf flere tilsyneladende er fra mandagens begivenheder i Khartoum.
Videoernes ægthed er ikke umiddelbart verificeret, men mange tilsvarende optagelser fylder sociale medier.
Et antal udenlandske journalister, der befinder sig i Khartoum, skal være blevet forhindret i at forlade deres hotel, skriver blandt andre al-Jazeera, der i sidste uge fik lukket sit kontor i Khartoum.