Somalia: Dansk-støttet radio

Forfatter billede

Hungersnøden i Somalia efterlader indbyggerne med stort behov for humanitær information. Med støtte fra den danske NGO, International Media Support (IMSs) datterselskab, IMS Productions ApS, forsøger den lokale Radio ERGO at møde en del af behovet.

Det skriver IMS i en pressemeddelelse fredag.

Mens Somalia og de øvrige lande på Afrikas Horn kæmper med den værste tørke i et halvt århundrede, sender Radio ERGO daglige programmer om menneskerrettigheder, sikkerhed, konflikthåndtering og vigtigst i øjeblikket, sundhed.

Der sendes dagligt opdateringer om hungersnøden, forholdene i flygtningelejrene og de landsbyer, der er hårdest ramt af tørken.

For nylig drøftede flere somaliske udviklingsorgani-sationer, NGO’er og folk berørt af hungersnøden, hvordan man får lokale virksomheder til at støtte lokale initiativer i stedet for kun at vente på den internationale assistance.

Repræsentanter fra det somaliske National Civic Forum, en læge og en forretningsdrivende analyserede regeringens håndtering af krisen, og hvordan man skulle tackle den alvorlige situation.

Her blev der opfordret til, at nødhjælpen skal målrettes mod de små lokalsamfund inden flere drages på flugt henover grænserne til de omkringliggende landes overfyldte flygtningelejre.

Det betyder, at lokalsamfundene i højere grad skal samarbejde med og støtte indsatsen fra de internationale hjælpeorganisationer i områder, hvor de har meget lille eller ingen adgang.

SENDER OVER HELE SOMALIA

Her kommer radioen ind i billedet: De humanitære organisationer og internationale NGO’er får igennem radioen mulighed for at kommunikere med den somaliske befolkning.

Med et netværk af professionelt trænede somaliske korrespondenter, der befinder sig i felten i det meste af Somalia, har Radio ERGO en unik tilstedeværelse i områder, hvor nødhjælpsorganisationerne ikke kan komme frem. Korrespondenterne interviewer her somaliske læger og sundhedspersonale for at videregive den ofte liv-reddende information.

Ifølge en nylig undersøgelse lytter opmod 70 procent af alle somaliere til radio, og på trods af de vanskelige arbejdsforhold i et land, der ikke har haft en centralt ledet regering i 2 årtier, fortæller projektleder Louise Tunbridge, hvor populær radioen er blevet:

– Igennem årene har radioen opnået et ry af uafhængighed. Vi er apolitiske or folk stoler på os. Vores service har ord for at være troværdig, afbalanceret og fair i en meget svær sammenhæng.

De daglige programmer af en times varighed kan høres på tværs af Somalia og i de kenyanske flygtningelejre på kortbølgefrekvens. De genudsendes også af 7 lokale FM-stationer.

Den danske NGO International Media Support (IMS) støtter Radio ERGO igennem sit datterselskab MS Productions ApS med et afdelingskontor i Kenya.

Yderligere oplysninger hos:
Andreas Reventlow, International Media Support
Tlf. 88 32 70 05 og mobil 22 48 96 86
web: www.i-m-s.dk

International Media Support (IMS) is a non-profit organisation working with media in countries affected by armed conflict, human insecurity and political transition.

In more than 40 countries worldwide, IMS helps to strengthen professional practices and ensure that media and media workers can operate under challenging circumstances.