Forholdene drejer sig blandt andet om håndtering af penge, der ikke har fulgt SOS Børnebyernes almindelige procedurer for korrekt bogføring og at børnenes journaler ikke er blevet løbende opdateret.
“En uvildig undersøgelse bekræftede mistanke om tildeling af
opgaver til bekendte, betaling af konsulent for opgaver, som
allerede var løst af ansatte, brug af arbejdsbil til privat kørsel, samt overbetaling for byggeri af skoletoiletter. Disciplinære tiltag er iværksat over for medarbejdere på det nationale SOS kontor i Tanzania,” skriver Udenrigsministeriet i en underretning til Rigsrevisionen.
SOS Børnebyerne Danmark har selvstændigt fulgt op på den regionale
revisionsrapport ved for nylig at sende en dansk ekstern
konsulent til Tanzania for at følge op på alle danskfinansierede
projekter.
Den danske konsulentrapport bekræfter, at der er foregået uregelmæssigheder og opgør beløbet under mistanke til i alt 32.907 kroner, oplyser Udenrigsministeriets kontor for Kvalitet og Faglighed i Udviklingssamarbejdet til Rigsrevisionen.
SOS Børnebyerne: Børnene har det godt
Ifølge SOS Danmark har børnene i børnebyen i Tanzania ikke mærket noget til de udfordringer, der har været på nationalkontoret i Tanzania.
“Livet i børnebyen har gået sin vante gang, og hverken SOS-mødre eller børn har haft et tæt forhold til de ansatte, der ikke længere er en del af SOS Børnebyernes organisation i Tanzania. Der arbejdes nu på at få børnenes journaler opdateret korrekt med lægejournaler, skoleudtalelser og karakterbøger,” skriver SOS Børnebyerne på deres hjemmeside.
“De ansvarlige medarbejdere i Tanzania, herunder både nationaldirektør og programdirektør, arbejder ikke længere for SOS Børnebyerne. I stedet er der ansat nye ledere og medarbejdere, der alle er i fuld gang med at udføre en konkret handlingsplan, der retter op på procedurer for både håndtering af midler og udførelse af vores arbejde for forældreløse og udsatte børn i praksis,” oplyser organisationen.
SOS Børnebyerne Danmark fortsætter samarbejdet med den
tanzaniske SOS organisation, men med
skærpet tilsyn mht. økonomi, regler og procedurer for HR,
indkøb, monitorering, og programmæssige prioriteter, skriver Udenrigsministeriet i underetningen til Rigsrevisionen.
I mellemtiden er der indgået en tilbagebetalingsaftale og SOS Børnebyerne Danmark agter at dække eventuelle tab med organisationens egenfinansiering, skriver Udenrigsministeriet, som nu betragter “sagen som afsluttet uden tab af danske midler.”.