Specielt regnskovstræ er udryddet i Malaysia

Forfatter billede

WWF vil have regler for den omsiggribende produktion af “regnskovsdræberen” palmeolie til alt muligt. Men det var for sent for endnu en regnskovs-træart, hvis sidste naturlige levested nu er væk.

Det er slut med regnskovstræet ‘keruing paya’ (Dipterocarpus Coriaceus) i Malaysia. I sidste uge blev de sidste bevoksninger med træet ryddet, skriver DR online tirsdag (31.07).

Det skete, da godt 450 hektar af skovreservatet Bikam Forest Reserve i delstaten Perak blev fældet for at give plads til nok en plantage med oliepalmer.

Nyheden kommer fra New Straits Times på baggrund af en oplysning fra den statslige institution Forest Research Institute Malaysia (FRIM).

Samme institut har sikret sig en beholdning af små unge planter af regnskovstræet, så det kan blive genplantet, hvis man finder et passende og beskyttet levested for træet.

Det er myndig-hederne, der har omklassificeret skovreservatet til almindelig skov for at skaffe mere plads til produktion af palmeolie.

Bestyrtelse hos Verdensnaturfonden

Verdensnaturfonden WWF kæmper for regnskovens overlevelse, og organisationen ærgrer sig over nyheden.

Generalsekretær i WWF Verdensnaturfondens danske afdeling Gitte Seeberg siger til dr.dk/viden, at der er en meget direkte sammenhæng mellem menneskers forbrug og afskovning i de tropiske skove:

“Den sammenhæng hedder palmeolie, og den indgår i produkter som kiks, chips og babymad i supermarkederne”.

Palmeolie bliver stadig vigtigere verden over i produktionen af bl.a. fødevarer og sæber.

“Hvis ikke det skal gå andre arter ligesom Dipterocarpus coriaceus, skal den globale palmeolieproduktion blive mere ansvarlig i fremtiden”, siger Gitte Seeberg.

Ansvarlighed over for produktionen

Læs videre på
http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/07/Regnskovstrae_udryddet_paa_malaysia.htm