Steen Gade på COP 20: EU må give mere til udviklingslande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk, skriver fra Lima

EU har leveret fint, men de må rykke sig lidt på den stejle holdning om støtten til udviklingslande, mener medlem af Folketinget for SF, Steen Gade, der følger klimaforhandlingerne i Lima.

“Udviklingslande, der ikke modvirker processen skal have et signal om, at man er villig til at strække sig. I tilsagnene om bidrag kunne man arbejde med formuleringer om støtte”, siger SF-veteranen Steen Gade.

Han er til stede ved FN’s klimaforhandlinger i Lima som del af en delegation fra Folketingets klimaudvalg.

Han henviser til de krav som nogle af de fattigste udviklingslande har om at inddrage støtte til eksempelvis omstilling og kapacitetsopbygning i de enkelte landes bidrag til en international aftale om klimaet, der efter planen skal vedtages i Lima næste år.

EU har sammen med andre velhavende lande stået fast på, at bidragene kun skal indeholde tilsagn om reduktion af klimaskadelige udledninger. Udviklingslandene mener imidlertid, at de ikke kan bidrage meningsfuldt med disse reduktioner, hvis de ikke ved, om de får støtte til deres indsats.

Steen Gade mener, at EU bør rykke sig på det område og få noget af støtten med i bidragene.

“Og det mener jeg faktisk, at EU bør gøre i dag”, siger han, da jeg møder ham ved COP 20-arenaen i Lima torsdag. 

Han deltager ved klimaforhandlingerne som medlem af Folketingets klimaudvalg. Dette år er 12. gang, han deltager i FN’s årlige klimaforhandlinger.

Stor respekt for EU’s bidrag – men må give mere til u-lande

Trods kritikken af EU’s stejle holdning omkring støtte til udviklingslande, ser Steen Gade imidlertid også mange positive bidrag fra EU.

“Jeg har stor respekt for det EU har leveret. Det er ikke så ringe, men man kan diskutere om det er godt nok. Men det er trods alt mere vidtgående end det alle andre har leveret. EU har leveret ambitiøse reduktioner af drivhusgasser, og de har i høj grad bidraget til at fylde Den Grønne Klimafond op med de 10 milliarder. Det kan vi være stolte af”, siger han.

“Men skuffelse er ikke brugbart i disse forhandlinger”, tilføjer MP’eren.

Han taler om den følelse, der er i EU-lejren, og som også kom til udtryk i et interview med den danske klimaminister på U-landsnyt.dk. Rasmus Helveg Petersen udtrykte skuffelse over de fattigste lande, fordi han mener, at EU har leveret en del og ikke fået noget igen.

Læs interviewet her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/11-12-14/rasmus-helveg-p-cop-20-u-landene-blokerer-klimaaft

“Der er to ben i forhandlingerne. Det ene ben er reduktioner af drivhusgasser. Det andet er støtten til udviklingslandene. Begge ben er helt afgørende for et resultat”, uddyber han.

“EU har leveret en del, men de mindst udviklede lande skal forstå, at vi mener det”, siger Steen Gade.

Derfor mener SF’eren, at EU bør flytte sig og levere noget bedre til de fattigste lande.

Ingen helte her – men EU tæt på

Alligevel er EU en af de mest ambitiøse spillere ved forhandlingerne her i Lima, mener Steen Gade. De mangler bare at rykke sig lidt i forhold til de fattigste lande og sende et signal til dem om, at man tager deres bekymringer alvorligt.

“Man kan ikke bare som EU sige: “Det kigger vi på i Paris”. Jeg kan godt forstå, at udviklingslande mener, at støtten skal have mere plads mellem Lima og Paris. Vi må give dem et signal”, argumenterer han.

USA er en af de andre store velhavende spillere, og han ser en positiv udvikling omkring deres klimaindsats.

“USA er for første gang ikke på den negative side, men de er heller ikke på den gode side endnu. Der skal mere til, men USA er ikke længere the bad guys”, siger den garvede politiker, og uddyber:

“USA klarer lidt frisag. Obama kan ikke forpligte USA, for han kan ikke få det gennem kongressen. Han forpligter sig selv, for han har nogle præsidentielle mekanismer som han kan bruge”.

Den amerikanske udenringsminister John Kerrry gæstede Lima torsdag og holdt et så godt besøgt pressemøde, at der ikke var plads til alle interesserede pressefolk. John Kerry talte på pressemødet om, hvor presserende en indsats mod klimaforandringer er. Et af kernebudskaberne var, at andre lande skal bidrage mere.

Af andre af de velstående lande er det primært Australien og Canada, der står i vejen for en ambitiøs klimaindsats.

“Canada og Australien er et kapitel for sig. De vil ikke noget”, fastslår han.

Den store G77-gruppe er meget divers, og det er flere i denne gruppe, der kæmper imod en aftale. Steen Gade mener særligt, at de rige OPEC-lande og Kina er en forhindring for en ambitiøs klimaaftale.

Vi skal løbende vurdere målene

Et andet punkt, hvor Steen Gade ikke er enig med EU og den danske klimaminister er omkring bindingsperioden. Rasmus Helveg udtalte til U-landsnyt.dk, at han ønsker en forpligtningsperiode på 10 år.

“10 år er helt galt”, siger Steen Gade, der mener, at man skal have en løbende vurdering af bidragene.

“Det kan være hvert 3 eller 5 år. Måske hvert 5. år, så det passer med IPCC’s rapporter”, tilføjer han.

En bindingsperiode på 10 år vil gøre, at en klimaaftale vil have virkning indtil 2030. Problemet er, at de fleste allerede nu vurderer, at aftalen ikke vil være tilstrækkelig til at holde tmperaturstigningen under 2 grader i dette århundrede, som er målsætningen, og derfor mener Steen Gade, at man bør have vurderinger med kortere mellemrum.

“Løfterne er baseret på frivillighed, så du får ikke noget pres ud over et moralsk pres på landene”, fortæller han.

Derfor skal bidragene ifølge ham vurderes løbende.

“Vi skal have en mekanisme i aftalen i Paris, så man hele tiden måler og vurderer målene”, siger han.

Positiv optakt men nu er det strandet

Steen Gade fortæller, at optakten til forhandlingerne har været meget positive, men nu ser det ud til, at forhandlingerne er sandet helt til i Lima.

“Der har været en positiv optakt, men det ser ikke ud til, at forhandlingerne kan levere. Der er ikke så meget, der tyder på det lige nu”, forklarer han, og uddyber:

“Det er alle de gamle argumenter, der kommer frem nu og de gamle diskussioner. Alt for mange parter er med til at svække aftalen”.

Det ser dermed ud til at blive en travl tid i Lima før forhandlingerne snart skal lukke ned.

Topmødet skulle slutte i dag fredag, men det ser ud til, at forhandlerne kommer til at tilbringe et par dage mere i COP 20-arenaen i den østlige udkant af Lima. Rygterne lyder, at forhandlingerne strækker sig til lørdag og sandsynligvis søndagen med. Steen Gade håber på et gennembrud i Lima.

“Det er vigtigt at vi får nogle sten af vejen her i Lima. Ellers risikerer vi, at ambitionsniveauet går ned. Det vil ligeledes gøre Frankrig mere forsigtige”, siger han.

Det næste klimatopmøde, COP 21, forgår i Paris i december næste år. Det er her, man forventer vedtagelse af en international aftale om klimaet.