Stor dansk fond giver maskine til minerydning i Angola

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Med 12 millioner landminer har Angola enormt behov for at få ryddet de dødsensfarlige efterladenskaber efter 27 års borgerkrig. Nu sætter Folkekirkens Nødhjælp fart på rydningen.

Det sker med en ny minerydningsmaskine doneret af Den A. P. Møllerske Støttefond.

Mini Mine Wolf hedder maskinen, der på en dag kan rydde op til 180 kvadratmeter jord i begroet terræn for landminer, hvor et menneske kun kan rydde 30-40 kvadratmeter, skriver den store humanitære organisation på sit website.

Maskinen skal bruges i Alto Campo-minefelterne i Moxico provinsen, der er Angolas mest minerede område. Her er det livsfarligt at arbejde på markerne og køre på vejene. Derfor er hurtig og effektiv minerydning en absolut forudsætning for at skabe langvarig udvikling i det olierige land i det sydvestlige Afrika.

Med minerydnings-maskinen vil Folkekirkens Nødhjælp kunne sætte tempoet betydeligt op, forklarer organisationens generalsekretær, Henrik Stubkjær.

”Landminer er et massivt problem i Angola, hvor omkring 60 procent af vejene er belagte med miner. Yderligere fart på rydningen er helt nødvendigt for at bønderne kan opdyrke landbrugsjorden og for at tiltrække investeringer i fabriksproduktion,” siger Henrik Stubkjær.

Rydder jorden med en fjernbetjening i hånden

Mini Mine Wolf rydder miner uden risiko for mandskabet, der med en fjernbetjening i hånden kan styre maskinen på sikker afstand af landminer og anden ueksploderet ammunition.

Med den nye maskine har Nødhjælpen nu to Mini Mine Wolf-maskiner i aktion i Angola. Den første var en gave fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og blev taget i brug i 2010.

Den første Mini Mine Wolf har allerede ryddet hundredtusinder af kvadratmeter jord for landminer.

Jord, som efterfølgende er givet tilbage til lokale bønder, der igen kan dyrke deres marker uden at være bange for at træde på en landmine.

Arbejdet i Alto Campo-minefelterne forventes at være færdigt ved udgangen af 2012.

Mange amputerede

Angola er det mest minerede land i Afrika syd for Sahara og et af de mest minerede i verden som helhed.

Under den 27 år lange borgerkrig mellem diverse politiske bevægelser i den fra naturens hånd så rigt udrustede tidl. portugisiske koloni blev der lagt miner over hele landet.

Landminerne lemlæster og slår mange uskyldige ihjel hvert år. I Angola møder man ofte mennesker med amputerede kropsdele, haltende frem med hjælp af krykker og proteser.

Minerne påvirker landbruget, økonomien og muligheden for at bevæge sig rundt i al almindelighed.

Yderligere oplysninger hos:
Tamar Szeps-Znaider, Folkekirkens Nødhjælps humanitære minerydningsafdeling. E-mail: [email protected] og mobil 20 68 46 06