Stor dansk ngo: “Vi er afhængige af UNRWA”

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, fortæller at de internationale ngo'er er afhængige af UNRWA.
Foto: Andrea Bautista
Morten Scriver Andersen

30. oktober 2024

Både FN, EU og samtlige nordiske udenrigsministre havde opfordret Israel til at droppe to lovforslag, der blandt andet vil forbyde UNRWA at operere på israelsk territorium. Alligevel blev forslagene vedtaget som det første, da det israelske parlament, Knesset, mandag genåbnede efter ferie.

Og det skete med et overvældende flertal. 92 af Knessets 120 medlemmer stemte for lovforslaget, mens ti stemte imod, skriver den israelske avis Haaretz.

Læs også: Israel forbyder UNRWA: “Betyder sammenbrud af humanitær indsats”

Forbuddet sker som reaktion på Hamas’ terrorangreb 7. oktober, som 12 personer blandt UNRWAs 13.000 ansatte i Gaza er anklaget for at have deltaget i. Israel har også inden 7. oktober beskyldt UNRWA for at være infiltreret af Hamas.

Mens Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, forsikrer om, at den humanitære hjælp i Gaza vil “forblive tilgængelig”, har de nyligt vedtagede love vakt stor vrede blandt de danske ngo’er. Også den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har fordømt Knessets beslutning.

Afhængige af UNRWA

Generalsekretærerne fra blandt andre Amnesty International Danmark, Oxfam Danmark, Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors har alle været ude og kritisere beslutningen i skarpe vendinger.

Internationale ngo’er er afhængige af UNRWAs logistiske netværk til at opbevare, transportere og distribuere humanitær hjælp

Jonas Nøddekær, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp har i mange år arbejdet i Gaza og hjælper i dag blandt andet med at skabe adgang til rent drikkevand samt uddele mad og hygiejnepakker. Organisationens generalsekretær, Jonas Nøddekær, kalder UNRWA for et “knudepunkt” for nødhjælpsindatser i regionen – specielt i Gaza og på Vestbredden, hvor mange organisationers indsatser er bygget op omkring et samarbejde med UNRWA.

“Internationale ngo’er er afhængige af UNRWAs logistiske netværk til at opbevare, transportere og distribuere humanitær hjælp. Det kan ikke siges på anden måde end, at Israels nye love kommer til at ramme tusindvis af civile, for hvem basale ydelser og humanitær bistand nu er blevet endnu mindre tilgængelige, end de var i forvejen. Det er helt ufatteligt,” siger Jonas Nøddekær til Globalnyt.

Læs også: Israelsk lovforslag vil forbyde UNRWA: “Helt exceptionelt i international retshistorie”

Han understreger, på linje med FN, EU og den danske udenrigsminister, at den nye lov gør det nærmest umuligt for UNRWA at operere i Gaza og på Vestbredden:

“Samtidig er det en kæmpe organisatorisk udfordring, at UNRWA nu skal finde et nyt land at have hovedkontor i. Det kommer uden tvivl også til at påvirke arbejdet for mennesker på flugt i Syrien, Jordan og Libanon. Folkekirkens Nødhjælp fortsætter selvfølgelig vores humanitære arbejde i regionen og i Gaza, men det gør bestemt ikke opgaven lettere, at Israel lukker for UNRWA.”

90 dage til at finde et alternativ

UNRWA sørger for nødhjælp, husly og sundhedsydelser for de 1,7 millioner mennesker, som lige nu er internt fordrevne i Gaza. Desuden driver de skoler, sundhedsklinikker og giver palæstinensiske børn undervisning.

Den anden nyvedtagne lov indebærer, at ingen israelske regeringsorganer- eller repræsentanter må kontakte UNRWA eller organisationens repræsentanter. Og at UNRWA-ansatte ikke længere vil nyde den immunitet eller de særlige rettigheder, som andre FN-ansatte har i Israel.

De to love træder i kraft 90 dage efter vedtagelsen mandag, og den israelske regering har endnu ikke oplyst noget alternativ til UNRWA.

Israel fortsætter med at facilitere humanitær hjælp til civile i Gaza på en måde, der ikke truer Israels sikkerhed

Benjamin Netanyahu, Israels premierminister

Benjamin Netanyahu udtaler i forbindelse med vedtagelsen, at “i de 90 dage op til at denne lovgivning træder i kraft – og efter – er vi klar til at arbejde sammen med vores internationale partnere for at sikre, at Israel fortsætter med at facilitere humanitær hjælp til civile i Gaza på en måde, der ikke truer Israels sikkerhed.”

Dansk Flygtningehjælps regionale direktør i Mellemøsten, Lilu Thapa, kalder tiltaget for en militarisering af nødhjælpen. Han mener ikke, at der er et alternativ til UNRWA.

“Dette er en bevidst indsats for at øge de civile lidelser og yderligere forhindre vigtig hjælp i at nå frem til dem, der har desperat brug for det. Det er et åbenlyst angreb på palæstinensernes rettigheder og et fundamentalt angreb på FN og dets principper.”