Tusindvis af mennesker strømmede ud i gaderne flere steder i Sudan fredag, da nyheden begyndte at brede sig om, at en ny magtdelingsaftale er forhandlet på plads og indgået mellem militærstyre og demonstranter i landet.
I de tidlige morgentimer fredag indgik repræsentanter for demonstranterne en aftale med generalerne i det midlertidige militærstyre om at danne en fælles civil-militær regering. Den kommer til at have seks civile og fem militære medlemmer og skal regere i de kommende tre år.
Aftalen indebærer blandt andet, at præsidentskabet i landet skal gå på skift. Først skal en general lede regeringen i 21 måneder, hvorpå det skifter til et af de civile medlemmer i de sidste 18 måneder, inden der så skal holdes valg til en ren civil regering, skriver flere internationale medier.
Forsigtig optimisme
Selv om nogle iagttagere advarer om, at det er tvivlsomt, om generalerne i sidste ende vil opfylde deres del af aftalen, er der nu tændt et håb om, at der er lys forude efter flere måneder med politisk usikkerhed og blodsudgydelser.
Omar Eldigair, som er en af lederne i oppositionens paraplyorganisation Forces for Freedom and Change (FFC), siger ifølge tv-stationen al-Jazeera, at magtdelingsaftalen ”baner vej for dannelsen af institutionerne i overgangsstyret, og vi håber, at dette er begyndelsen på en ny æra”.
Fagforeningen Sudanese Professionals Association (SPA), som er en del af paraplyorganisationen, udtrykker også glæde over at have indgået aftalen.
”I dag har vores revolution vundet og vores sejr skinner,” skriver SPA ifølge al-Jazeera i en udtalelse.
FN’s generalsekretær, António Guterres, sagde fredag, at han var ”opmuntret” over nyheden om magtdelingsaftalen, som Etiopien, Den Afrikanske Union og samarbejdsorganisationen Inter-Governmental Authority on Development (IGAD) har været med til at forhandle på plads.
Efterforskning af drab på demonstranter
Demonstrationerne begyndte som en protest mod stigende priser i december sidst år, men udviklede sig hurtigt til en protest mod præsident Omar al-Bashir. Han blev tvunget til at forlade præsidentposten i april og blev erstattet af et militærstyre.
Demonstranterne har fastholdt, at de vil have et civilt styre indsat i landet og slog lejr foran militærets hovedkvarter i Khartoum for at lægge pres på generalerne.
I begyndelsen af juni blev over 100 mennesker ifølge lægernes fagforening dræbt, da sikkerhedsstyrker stormede demonstranternes teltlejr og skød løs på de ubevæbnede mennesker der.
Så sent som sidste søndag var der igen demonstrationer, hvor mindst syv mennesker meldes dræbt og over 180 såret, skriver UN News.
Som led i magtdelingsaftalen er militærstyret gået med til at indlede en ”transparent og uafhængig efterforskning” af volden den 3. juni og frem.