Svensk strid om fortsat militært samarbejde med Saudi Arabien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mens Dalai Lamas besøg i Danmark har været en lakmusprøve på menneskerettigheder (Tibet) contra eksport (Kina), står Sverige midt i en strid om forholdet til og samarbejdet med et andet undertrykkende styre i det mægtige olieland Saudi Arabien. Striden splitter den rød-grønne regering.

Stridens æble er en militær samarbejdsaftale mellem svenskerne og saudierne, der blev indgået i 2005 og som svenskerne kan genforhandle eller direkte opsige skriftligt senest d. 15. maj – ellers løber den automatisk videre fem år endnu.

Socialdemokraterne i skikkelse af udenrigsminister Margot Wallström har lanceret en “feministisk”udenrigspolitik (med vægt på bløde værdier, red.), men kunne under en debat i Riksdagen i Stockholm onsdag ikke give noget klart svar om aftalens videre skæbne.

Hun veg dog ikke tilbage for at kalde Saudi Arabien et diktatur: “Fremfor alt krænkes kvindernes rettigheder, de må jo ikke engang køre bil”, sagde Wallström ifølge avisen Hallandsposten torsdag.

Grøn afvisning

Regerings-partneren Miljöpartiet ønsker som udgangspunkt ikke samarbejdsaftalen forlænget. Partiets repræsentant i debatten, Valter Mutt, pegede på, at man har rødder i fredsbevægelsen. 

“I konsekvens heraf anser vi, at den militære samarbejdsaftale med Saudi Arabien, der er et af verdens værste diktaturer, ikke bør forlænges”, sagde han.

Også Venstrepartiet (de fhv. kommunister) vil ud af aftalen, ligesom de to borgerlige midterpartier, Kristendemokraterna og Folkpartiet.

“Vis at menneskerettighederne ikke er en papirtiger. Sig samarbejdsaftalen op”, sagde kristdemokraten Sofia Damm, mens folkpartisten Maria Weimer krævede stop for våben til “bødlerne”.

Vidtgående aftale

Samarbejdsaftalen er ganske omfattende og tæller forsvarsmateriel og logistik, uddannelse, forskning og udvkling, overførsel af miltær teknologi og militær sygepleje.

Kilder siger, at svenske virksomheder kan glemme alt om ordrer til Saudi Arabiens offentlige sektor, hvis aftalen ikke forlænges.  

Statsminister Stefan Löfvens regering i Stockholm har fremlagt en ny eksportstrategi, som prioriterer stater med forventelig høj økonomisk vækst. Til den kategori hører verdens største olieproducent.

Margot Wallström mindede dog under onsdagens debat om, at regeringen arbejder med forslag om at begrænse våbeneksport til diktaturer.

Forsvarsminister måtte gå i 2012

Samarbejdet med saudierne har tidligere kostet en svensk forsvarsminister taburetten.

Sten Tolgfors fra de konservative Moderaterna trådte tilbage fra posten i 2012 på grund af en hemmeligholdt våbenaftale med Saudi Arabien.

Sveriges Radio afslørede, at den statslige institution Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i største hemmelighed skulle hjælpe Saudi Arabien med at bygge en avanceret våbenfabrik.

Aftalen var angiveligt indgået af den dav. borgerlige regerings socialdemokratiske forgængere.

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-01-15/benmundet-saudisk-aktivist-slap-stokkeslag-i-denne

Hvor der også er link til en blog af Knud Vilby om Saudi Arabiens styre.

Kongedømmet beskæftiger en af verdens flittigste bødler, der foretager offentlige halshugninger på en plads i hovedstaden Riyadh med tilnavnet “chop-chop Place”.