Tænketank: Bashir spiller farligt spil i Sudan

omar_al_bashir_sudan_mhsn_lfky
Forfatter billede

Det var meningen, at præsident Omar al-Bashirs tale til nationen den 22. februar skulle have taget brodden af den alvorlige krise, hans styre er ramt af i form af de længstvarende demonstrationer i årtier.

Men i stedet har præsidentens ord blot gjort demonstranterne mere rasende og forværret den i forvejen farlige situation, hvor regimet og dets sikkerhedsstyrker står over for en diffus – men endnu fredelig – protestbølge.

Det skriver tænketanken International Crisis Group (ICG) i en udtalelse om situationen i Sudan.

Præsidenten talte om behovet for dialog. Men ved at erklære undtagelsestilstand har han vanskeliggjort forhandlinger.

Han har opløst regeringen både på føderalt og provinsielt niveau, og kort efter sin tale udpegede han så ledere fra sikkerhedstjenesterne til at stå i spidsen for samtlige landets 18 regioner. Det betyder i realiteten, at han lader de væbnede styrker styre landet i det år, som undtagelsestilstanden skal vare.

Demonstranterne modtog Bashirs ord med hån og vrede. Præsidenten tilbød dem hvad der kunne se ud som en indrømmelse ved at erklære, at parlamentet, hvor regeringspartiet har flertal, ville udskyde de foreslåede ændringer af forfatningen, der skulle gøre det muligt for Bashir at genopstille i 2020.

Men dette stillede ikke demonstranterne tilfredse. De kræver, at Bashir og hans kreds træde tilbage, og at der dannes en overgangsregering.

Spiller et gammelt spil

Selvom efterretningschef Salah Gosh inden præsidentens tale fortalte medierne, at Bashir ville gå af som leder af National Congress Party (NCP), et skridt der ville have udelukket ham som kandidat i 2020, kom Bashir ikke med den meddelelse.

Og vigtigere endnu: ved at suspendere forfatningen og give sikkerhedstjenesten hovedrollen i at opretholde lov og orden, skabte Bashir bevidst rammerne for en skævvredet dialog, som oppositionen allerede har afvist.

Dette er også et kort, som Bashir tidligere har spillet i 2013. Dengang anvendte hans regime massiv undertrykkelse mod demonstranter, hvorpå han opfordrede til forhandlinger med en svækket opposition et år senere.

Øget fare og konfrontationer

Dette er ikke første gang, at der er undtagelsestilstand i Sudan. Også før præsident Omar al-BAshirs tid har ledere anvendt dette greb for at få styr på masseprotester.

Ifølge dekretet kan sikkerhedsstyrkerne ransage lokaler uden en kendelse og konfiskere fast ejendom. Ordren giver også myndighederne beføjelser til at forbyde organisationer uden at skulle give en forklaring på hvorfor.

Kort efter, at Bashir fredag havde holdt sin tale til nationen, omringede væbnede sikkerhedsstyrker kontorer, hvor de læger, der har deltaget i protesterne, arbejdede. Sikkerhedsstyrkerne affyrede tåregas for at tvinge lægerne ud, inden de tilbageholdt flere af dem, siger aktivister.

Ubevæbnede læger har været blandt de mest aktive fagfolk i de ugentlige protester mod regeringen.

Regimet tilbageholdt også snesevis af protest- og oppositionsledere fredag aften og lørdag formiddag. Troværdige rapporter er kommet frem om isolerede sammenstød mellem enheder fra de nationale efterretningstjenester og sikkerhedsstyrker, der betragtes som mest loyale over for Bashir, og hærenheder der har valgt side til fordel for demonstranterne i Port Sudan og andre byer.

På trods af den øgede fare gik demonstranter i stort antal i gaderne i flere byer rundt om i landet dagen efter Bashirs tale. Det udløste et voldsomt svar fra politiets side med brug af skarpe skud og tåregas.

Risikoen for en eskalering af volden er højere nu, end den har været på noget andet tidspunkt, siden protesterne begyndte i midten af december.

Læs hele udtalelsen fra International Crisis Group her