Thailand på ressourcejagt i Stillehavsregionen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Den voksende industrisektor i Thailand har brug for ressourcer. Derfor arbejder landet intensivt på at udbygge sine handelsforbindelser til landene i Stillehavet.

Thailands industrisektor vokser og har brug for råvarer og energi for at holde produktionen i gang. Råvarer som ikke findes inden for landets egne grænser og som bliver mere og mere efterspurgte på verdensmarkedet.

Flere af de store asiatiske vækstøkonomier ser Stillehavsregionen som et mere og mere vigtigt sted at hente ressourcer. Nu ser Thailand samme vej.

I en artikel på Radio Australias hjemmeside onsdag fortæller Thailands ambassadør for Vanuatu, Papua Ny Guinea, Solomonøerne og Fiji, at handelsforbindelser til staterne i Stillehavet er af stigende vigtighed for hans land.

”Vi har brug for råmaterialer og energi, fordi Thailand er i en rivende udvikling,” siger han.

Han siger, at det første område der kigges på er landbrug – herunder fiskeri og skovbrug. Specielt har thailænderne kig på tunfisk fra Vanuatu.

Vil ikke udnytte

Ambassadøren forsikrer, at hans land ikke er ude på at udnytte de små og ikke særligt velhavende stater i området.

Som en del af sin diplomatiske indsats tilbyder Thailand at hjælpe Stillehavslandene med at udvikle deres egne industrier og i at udbygge produktionskapaciteter.

”Thailands regering har som målsætning at give en masse teknisk assistance til lande som Vanuatu så vi kan samarbejde til begges fordel,” siger han.