Tibetansk aktivist hertil – ville hænge sig efter onklens død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Men hun overlevede selvmordsforsøget og besluttede at flygte for at fortælle omverdenen sandheden om onklens død.

Siden 2009 har flere end 145 tibetanere sat ild til sig selv for at protestere imod den kinesiske besættelse og kulturelle og nationale undertrykkelse.

Støttekomiteen for Tibet får tirsdag til torsdag besøg af 26-årige Nyima Lhamo. Hun er på rundtur i Europa og har bl.a. talt i Europa-Parlamentet  

Nyima Lhamos sag illustrerer mange af de problemer, som tibetanerne har under kinesisk styre. I Danmark skal hun møde en række politikere og organisationer for at fortælle om sin onkel og sin kamp for ham samt om menneskerettighedssituationen i Tibet.

Desuden har støttekomiteen sammen med VerdensKulturCentret på Nørrebro i København arrangeret et offentligt foredrag onsdag aften – se 

På flugt med sandheden: Mød Nyima Lhamo fra Tibet

Tibet har været militært besat af Kina siden 1950. Det er især kulturelt, sprogligt og socialt, at tibetanerne føler sig knægtet og tilsidesat af de kinesiske myndigheder.

Tibetanernes åndelige overhoved, Dalai Lama, har ikke mødt en dansk statsminister officielt i årevis. KIneserne betragter ham som en farlig separatist, selv om han har frasagt sig kravet om uafhængighed for sin hjemstavn i Himalaya.

Danmark har fra politisk og regeringshold opgivet af kræve tibetansk selvstændghed og anerkender i en såkaldt regeringsnote området som en del af Kina.

Siden har Danmarks forhold til stormagten i Fjernøsten været stærkt forbedret.

Yderligere oplysninger hos:

Anders Højmark Andersen

Formand

Støttekomiteen for Tibet

Tlf. 50 55 28 42

https://www.facebook.com/groups/tibetkomite

 

 

På flugt med sandheden: Mød Nyima Lhamo fra Tibet