Ugens kulturguide: Dalai Lamas første single er landet – og andre kulturtips

img_2659
Brug din sommerferie på at læse ikonisk tegneserie.
Foto: Laurits Holdt/Globalnyt
Gerd Kieffer-Døssing

18. juni 2020

Altid fantastiske Aya
I den fransktalende del af verden, er tegneserier aldrig gået af mode. Her har de såkaldt BDs – bandes desinées – altid været i høj kurs, og bind i særlige udkommer over mange år.

En af de populære serier er ”Aya fra Yopougon” skabt af den ivorianske tegneserieskaber Marguerite Abouet. Vi følger den unge pige Aya, der bor i arbejderkvarteret Yopougon i Abidjan, den største by i Elfenbenskysten. Selvom serien er foregår i årene 1980 er den med sine evigtgyldige tematikker som familie, lokalsamfund og kvinderettigheder stadig aktuel og absolut en læsning værd.

Bøgerne om Aya kan lånes på biblioteket og kan læses af både børn og voksne.

Den eskalerende konflikt og sikkerhedssituation i Sahel har de seneste år sendt stadig flere mennesker på flugt.


Foto: Sylvain Cherkaoui/UNHCR

Webinar om flygtninge og Covid-19
Inden der går helt weekend i den, kan du tune ind på det webinar, som FN’s Flygtningeorganisation, UNCHR, og Dansk Flygtningehjælp afholder i fællesskab i anledningen af World Refugee Day – verdens flygtningedag.

Webinaret fokuserer på Covid-19s socioøkonomiske konsekvenser for verdens flygtninge. Fordi mange flygtninge og fordrevne allerede lever et usikkert liv under svære kår, er coronakrisen på mange måder en ’krise i krisen’ for dem.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) er blandt paneldeltagerne.
Webinaret finder sted fredag d. 19. juni fra kl. 11:15-12:45 via WEBEX.
Tilmelding via dette link.

Et hav af mystik
Selvom vejret for tiden bestemt er til udeliv, kan det en gang imellem være nødvendigt at trække ind i skyggen. På Netflix kan du lige nu streame filmen ”Atlantique”, der er instrueret af fransk-senegalesiske Mati Diop. Filmen foregår i Dakar, Senegals hovedstad, væver et spind af gåder, mystik, socialrealisme og kærlighed. Hovedpersonerne er det unge, forelskede par Ada og Souleiman, hvis kærlighed ikke er velanset, da Ada allerede er forlovet.

Filmen, der primært er optaget på det lokale sprog wolof, vandt i 2019 Filmfestivalen i Cannes’ Store pris – festivalens mest prestigefyldte pris efter Guldpalmerne.

”Atlanqtique” kan streames på Netflix og er i hvert fald røget på min egen pause i skyggen-liste.

I anledningen af sin 85 års fødselsdag udgiver Dalai Lama sit første album.


Foto: Raj K Raj/Hindustan Times via Getty Images

DJ Lama in tha house

Det buddhistiske overhoved Dalai Lama udgiver den 6. juli sit første album i anledning af sin 85 års fødselsdag. Albummet får titlen ’Inner World’ (da. Indre verden).

De 11 numre kommer til at være en blanding af mantraer og lektioner tilsat musik produceret af forskellige musikere fra hele verden, blandt andre den verdensberømte bengalske citarspiller Anoushka Shankar.
”Musik har potentialet til at række ud over vores forskelle. Den kan bringe os tilbage til vores sande natur af godhjertethed,” har Dalai Lama sagt.

Den første single “Compassion” kan allerede streames nu på Soundcloud.