Tilliden til regeringer lider alvorligt knæk verden over

Forfatter billede

Embedsmænd og regeringsledere oplever det største fald i deres troværdighed nogensinde, viser Edelman Trust Barometer 2012.

Til gengæld vokser tilliden til sociale medier, micro-blogging og tilsvarende markant, viser undersøgelsen fra verdens største PR-netværk.

Skylden for det finansielle og politiske kaos, som generelt har hersket gennem 2011 i det meste at verden, bliver ifølge Edelman Trustbarometer 2012 placeret hos regeringscheferne.

Tilliden til disse oplever på globalt plan et rekord stort fald på ni procent-point til 43 procent. I 17 af de 25 undersøgte lande stoler under halvdelen af de adspurgte på, at regeringerne handler korrekt.

I 12 lande halter tilliden til regeringerne efter erhvervslivet, medierne og NGO’er, der er de organisationer, som folk stoler mindst på.

Edelman Trust Barometer 2012 viser også, at embedsmænd nu er de mindst troværdige talsmænd. Kun 29 procent ser dem som troværdige.

Barometeret har for første gang set på den almene befolkning på tværs af landene som gruppe, og har fundet frem til, at næsten halvdelen siger, at de ikke stoler på, at regeringscheferne siger sandheden.

“Edelman Trustbarometer 2012 indeholder ikke direkte tal for Danmark, men der er ingen tvivl om, at de tendenser man sporer i resten af verden, også er at finde i Danmark”, siger adm. direktør i Communiqué, Michael Buksti som er dansk repræsentant for Edelman.

Han fortsætter: “Situationen er i dag den, at erhvervslivet er blevet bedre stillet til at lede vejen ud af krisen end regeringerne.”

Richard Edelman, som er øverste direktør og CEO for Edelman, supplerer: ”Men balancen må ændres, så erhvervslivet ses, både som en kraft der er med til at drive samfundet mod det gode, men også som en vigtig profitmaskine.”

Selvom erhvervslivet generelt oplevede en mindre nedgang i tilliden, viser Edelman Trustbarometer 2012, at virksomhederne kæmper med deres egne udfordringer.

Tilliden til erhvervslivet faldt således fra 56 procent til 53 procent på globalt plan. Lande som Frankrig og Tyskland, der befinder sig i hjertet af eurozonens økonomiske krise, oplevede væsentlig større fald i tilliden, idet disse var oppe på tocifrede fald.

Manglen på tillid til erhvervslivet spredte sig i løbet af året til Sydkorea, hvor den faldt 15 procent point. Kina er det eneste land, der kan præsentere væsentlige stigninger i tilliden til erhvervslivet, her er den steget fra 61 procent til 71 procent.

Regeringsledernes troværdighed faldt på globalt plan med 12 procent-point til 38 procent, som er det største fald i ni år.

”I Danmark er der ingen tvivl om, at regeringen efter en turbulent start også har tabt point på troværdighedsskalaen, og at tilliden, til at den kan styre Danmark sikkert igennem krisen, er udfordret fra mange sider,” siger Michael Buksti.

Sociale medier, micro-blogging og hjemmesider med indholdsdeling var vidne til de mest markante procentstigninger for tillid med stigninger på henholdsvis 88, 86 og 75 procent.

Andre væsentlige resultater ifølge Communiqué i Edelman Trust Barometer 2012 er:

Traditionelle medier og online søgemaskiner er de mest troværdige informationskilder for folk, der søger generelle nyheder og informationer, informationer om nye produkter, nyheder om miljøkriser og virksomheders bekendtgørelser.

Digitale medier er de mest populære kilder til generelle nyheder og oplysninger i øvrigt blandt 18-29-årige.

Ønskes yderligere information, kontakt Communiqué:
Michael Buksti, adm.dir.
tlf. (+45) 3698 3400
[email protected]