For tiende dag i træk var der fredag store demonstrationer i Algeriet, en sjældenhed i det nordafrikanske land.
Demonstrationerne er vokset i styrke, siden præsident Bouteflika annoncerede, at han genopstiller ved næste valg den 18. april. Protesterne kulminerede foreløbigt efter fredagsbønnen, hvor titusinder af mennesker strømmede ud i gaderne i mindst 10 byer rundt om i landet, herunder også i hovedstaden Algier.
Her var kampklædt politi indsat i stort antal, mens politihelikoptere svirrede over hovederne på demonstranterne. Kæder af politifolk spærrede vejen mod præsidentpaladset.
Flere steder har politiet affyret tåregas mod demonstranterne. Men premierminister Ahmed Ouyahia har rost de overvejende fredelige demonstrationer og nævnt, at nogle af de mennesker, der var på gaden, rakte roser frem mod politibetjentene, skriver BBC.
”Folket ønsker regimets fald”, råbte nogle af demonstranterne i centrum af Algier, som et ekko fra det arabiske forår i 2011.
Ifølge det algeriske netmedie El Watan deltog flere hundredtusinder algeriere i protesterne over hele landet.
Se video her fra Le Monde Afrique:
Presset af olieprisen
Bouteflikas styre gik ram forbi og overlevede nemt, da omfattende protester skyllede hen over den arabiske verden for godt syv år siden under det, der blev kendt som det arabiske forår.
Protestbevægelserne i Mellemøsten og Nordafrika førte til regimeskifte i Tunesien, Egypten, Libyen og Yemen, reformer i lande som Marokko og Jordan – og ikke mindst førte det til den langvarige og blodige krig i Syrien, der indtil videre har kostet mindst 300.000 mennesker livet og sendt halvdelen af Syriens befolkning på flugt i eller uden for landets grænser.
I Algeriet gik flere tusinde modige demonstranter på gaden i januar 2011, inspireret af begivenhederne i Tunesien. Men i løbet af få uger havde myndighederne slået den spirende protestbevægelse ned med hård hånd og et stort antal fængslinger. Otte mennesker mistede livet.
I dag er situationen en anden, skriver BBC. Oliepriserne er faldet, og det har i høj grad pustet til utilfredsheden med Bouteflikas regering. Den er ikke længere i stand til at tilbyde indbyggerne i det olierige land det samme som tidligere, hvor staten blandt andet finansierede store offentlige byggerier, sørgede for betalelige boliger og tilbød et generøst statsligt lån til unge erhvervsdrivende på særdeles favorable vilkår.
I dag er det i stedet ungdomsarbejdsløshed, der præger landet, og for første gang har det fået algerierne til i stort tal at vise deres utilfredshed med den siddende præsident.
Han vandt det seneste valg i 2014 uden at føre valgkamp, og ingen fra oppositionen har hidtil blot været tæt på at udgøre en trussel mod ham ved stemmeurnerne – selv om oppositionen hævder, at valgene ikke er gået efter bogen.
Denne gang er utilfredsheden imidlertid vokset, og det kan give oppositionens kandidat, tidligere premierminister Ali Benflis, en chance, når vælgerne i Algeriet igen skal stemme den 18. april, skriver BBC.