HANOI: Der er små traditionelle shops med borde og lave, blå skamler udenfor, hvor forbipasserende kan få en øl, en kop te eller andet forfriskende. Der er også tårnhøje, fashionable hoteller, modebutikker og billboard reklamer.
Og ikke mindst scootere og knallerter i massevis på gaderne.
Ja, og så er der de mange røde flag med hammer og segl eller en stjerne i midten, plakater med stolte arbejdere og russisk tekst og det store, majestætiske mausoleum for Ho Chi Minh.
Hektiske Hanoi har det meste. Også en himmelstræbende vækst sammen med resten af det udstrakte, sydøstasiatiske land.
Den har Danmark en andel i, viser ny evaluering lavet af konsulentfirmaet Lattanzio Advisory for Udenrigsministeriet.
”Jeg er rigtig glad for evalueringen, og jeg synes, den viser rigtigt godt, at de sektorer, vi har været i, også har bidraget til, at vi har sat vores præg på udviklingen”, siger den danske udviklingsminister til Globalnyt.
Udviklingsinstrumenter har tiltrukket danske virksomheder til Vietnam
Efter et par dage i Indonesien er udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) rejst videre til Vietnam.
Danmark har haft et udviklingssamarbejde med Vietnam siden 1993, og den nye evaluering giver ret entydigt en positiv vurdering af de danske udviklingskroner, der er faldet i perioden fra 2000 til 2015.
Der er kun blevet plads til ganske få skønhedspletter i rapporten, der også viser, at udviklingsinstrumenter har hjulpet med at tiltrække danske virksomheder til det langstrakte land ud til det Sydkinesiske Hav.
Samhandlen er vigtig, da Vietnam har undergået en massiv forvandling de seneste 25 år. Den socialistiske stat har nu fine diplomatiske forbindelser med stort set alle nationer i verden og økonomien er blevet åben. Vækstraterne lyder på 6-7% årligt.
Ifølge evalueringen kan Danmark tage noget af æren for dette. Eksempelvis fremhæves det, at dansk støtte indenfor fiskeri, akvakultur og forarbejdning af fiskeriprodukter har bidraget til at gøre landet til den sjette største fiske- og skaldyrseksportør i verden.
Det går også ganske fint for danske virksomheder i det sydøstasiatiske land.
Danmark har faktisk i 2015 og 2016 haft den højeste vareeksport til Vietnam af alle EU-lande. I alt eksporterede virksomheder varer for 3 milliarder kroner til Vietnam i 2016, mens vi importerede for 2,2 milliarder kroner. Der er altså tale om et handelsoverskud, som også er det største blandt EU-landene.
Væksten skal være grønnere
Den massive vækst i Vietnam har imidlertid også sin mørkere side. Natur, miljø og klima må bære byrderne af den økonomiske fremgang.
Det var noget, den danske udviklingsminister fremhævede igen og igen på det to dage lange – eller korte, om man vil – besøg.
”Der er brug for i langt bredere udstrækning at tænke bæredygtigt, og det oplever jeg, at de er åbne overfor”, fortalte udviklingsministeren til Globalnyt, og fortsatte:
”Vores opgave i den sammenhæng er jo at understrege, at der godt kan træffes bæredygtige beslutninger uden, at det sker på bekostning af vækst, hvor de her traditionelt har set vækst som det primære mål og så været lidt ligeglade med vejen dertil. Nu er vi kommet til et punkt, hvor vi er nødt til at tænke: hvordan tilrettelægger vi vejen dertil?”.
Vietnam har taget de første spæde skridt på vejen mod en mere miljø- og klimavenlig udvikling. I 2012 offentliggjorde regeringen en strategi for grøn vækst og i 2014 kom der en konkret handlingsplan.
Det blev fremhævet af den vietnamesiske minister for miljø og naturressourcer, Tran Hong Ha, på en konference om FN’s verdensmål torsdag i Hanoi.
Mai Pham Hoang, afdelingsleder i det vietnamesiske miljøministerium, nævnte, at den nationale handlingsplan kan føre Vietnam frem til at nå 60% af verdensmålene, men at det vil koste enorme summer.
Grundfos var repræsenteret af den nationale bestyrer, Than Nguyen Xuan, som nævnte, at det ikke nødvendigvis er så dyrt.
”Opfattelsen er, at noget grønt også er dyrt, men det er ikke 100% sandt”, sagde han.
Han nævnte yderligere, at Grundfos har særligt fokus på to verdensmål. Det gælder mål nr. 6 om rent vand til alle og nummer 13 om indsatsen mod klimaforandringer.
”Vores opgave er at skabe teknologi, men vi har behov for partnerskaber for at få dagsordenen på skinner hurtigt”, fortalte han.
Den offentlige sektor skal levere klare politikker, så virksomhederne ved, hvor de skal hen, og civilsamfundet skal sørge for, at kursen bliver holdt, lød det fra den nationale repræsentant for Grundfos.
Succesfuld dansk miljøbistand
Mange af Hanois beboere bruger den store sø, West Lake, om morgenen til at dyrke yoga, øve kampsport eller få rørt sig på andre måder, inden dagens temperaturer bliver for ulidelige. Svømning tilrådes ikke, da storbyens mange søer og floder er stærkt forurenede.
Luftkvaliteten bærer naturligvis også præg af den tætte trafik.
Selvom Vietnam stadig har et stort arbejde foran sig med at tøjle de miljøskadelige dele af væksten, viser evalueringen af den danske støtte, at samarbejdet har gavnet natur og klima i Vietnam.
Rapporten nævner, at støtten har bidraget til renere produktion, nedsættelse af miljørisici for befolkningen og højere energieffektivitet.
Forskning i arsen-forurening i grundvandet finansieret af Danmark medførte tiltag fra regeringen, der har afbødet en alvorlig sundhedsfare for 7 millioner vietnamesere og anslået 10 millioner i nabolandene, lyder det endvidere i rapporten.
Den danske støtte har yderligere ifølge rapporten medvirket til, at 85% af befolkningen i landområder nu har adgang til rent vand.
Evalueringen nævner dog, at den marginaliserede befolkning i bjergområderne ikke har nydt godt af indsatsen i samme grad. Desuden anbefaler evalueringen, at miljøforvaltning i fremtiden kommer mere på spil på tværs af indsatsområder end tilfældet har været i Vietnam.
Til trods for den fine evaluering af miljøstøtten i Vietnam, påpeger rapporten, at eksporten i de grønne sektorer stadig kun er begrænset.
Private investeringer til grøn vækst
Ulla Tørnæs mener imidlertid, at det er strengt nødvendigt med private investeringer til grøn udvikling, nu da udviklingsstøtten er ved at blive udfaset.
”Jeg tænker på, at få den private sektor til at investere i områder, hvor der er brug for investeringer, energiforsyning, f.eks., affaldshåndtering, spildevandshåndtering. Det er ikke en opgave, man kan løse med offentlige midler i Vietnam. Det kan ikke lade sig gøre. Det er heller ikke en opgave, vi kan løfte alene gennem udviklingsbistand”, lyder det fra Ulla Tørnæs.
Hun har samtidigt både i Indonesien og Vietnam fokuseret på, at en miljøvenlig udvikling kræver den rette lovgivning og regulering.
”Der skal jo stadigvæk være en myndighed, som driver de forskellige ting, der skal være lovgivning, der fastsætter rammerne for affaldshåndtering, der fastsætter rammerne for energiforsyning, vandforsyning og så videre”, fortæller ministeren til Globalnyt.
Ud over de positive resultater af støtten til både økonomiske og miljøvenlig udvikling, fremhæver evalueringen, at kultursamarbejdet kan fortsætte efter støtten udløber, og at Danmark har haft en synlig indflydelse på menneskerettighedsområdet.
Hent evalueringen her:
http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/NewsDisplayPage/?newsID=54CBF136-D92C-4EEC-AA72-9A9B65719741
Rejsen til Vietnam er støttet af en bevilling fra Udenrigsministeriet