Topdiplomat fylder rundt og vender hjem

Birgitte Markussen, EU-ambassadør til den Afrikanske Union – lidt endnu.


Foto: EU
Kirsten Larsen

28. marts 2023

Der er dem, der synes Addis Ababa er et kedeligt sted at opholde sig. Men hvis man interesserer sig for afrikansk politik, så er det stedet, siger Birgitte Markussen. Addis er Afrikas Bruxelles, det er her den Afrikanske Unions hovedkvarter ligger, det er her, de afrikanske topdiplomater mødes. 

Hertil kommer, at Birgitte Markussens år i den etiopiske hovedstad har været præget af coronanedlukninger og vaccinedebat, en borgerkrig og senest hele diskussionen om de afrikanske landes holdning til krigen i Ukraine.

Birgitte Markussen har de seneste tre år været EU’s ambassadør til den Afrikanske Union, og før det var hun direktør for EU’s Afrika-kontor i Bruxelles. 

Nu er den næsten 60-årige danske diplomat på vej hjem. I første omgang for at fejre sin runde fødselsdag i denne uge. Efter sommer for at sætte sig i chefstolen i HCE, udenrigsministeriets kontor for Humanitære indsatser, Civilsamfund og Engagement. 

Det gør hun med erfaringer med at være chef for omkring 60 medarbejdere på EU’s ambassade til AU, den Afrikanske Unions største strategiske og økonomiske partner, og med krisehåndtering. 

De første par måneder i Addis Ababa var præget af Covid-19 og de skrappe restriktioner, som de udenlandske diplomater også var underlagt. For eksempel 14 dages karantæne for alle, der boede eller arbejdede i boligen, hver gang en fra husholdningen havde været udenlands. Arbejdet handlede også meget om corona og vaccinationer, om at få tilstrækkeligt med vaccinationer frem, og især få dem helt ud, hvor der var brug for dem – indtil en tidlig morgen i november.

På tur privat.

“Jeg blev vækket klokken 5 om morgenen, da min kollega, der er EU-ambassadør til Etiopien, ringede til mig, fordi det hele brød løs i Tigray i slutningen af 2020. Et år senere spidsede krisen virkeligt til og i november, december og frem til januar 2022 var vi kun tre diplomater tilbage ud af de sædvanlige 34, og vi kunne se TPLF rykke nordfra ned mod Addis Ababa, så det var  en speciel periode,” fortæller Birgitte Markussen om den periode, da Tigrayernes Befrielsesfront så ud stil at kunne true hovedstaden.

Hun fik de midlertidigt forflyttede diplomater tilbage så hurtigt, som det overhovedet kunne lade sig gøre, og taler med stor glæde om, hvordan alle medarbejdere voksede med opgaverne i den svære tid. 

Er blevet en skarpere diplomat

Og hvad tager Birgitte Markussen så med hjem til udenrigsministeriet efter syv år for EU.

Hun vil gerne understrege værdien af diplomatiet og forklare, hvad det egentlig er diplomaterne kan i internationale indsatser.

“Hvad er det egentlig, vi diplomater laver, når vi opretholder internationale relationer, og når vi forstår at tale både frontstage og backstage. Hvis du skal opnå resultater internationalt, er det enormt vigtigt, at du ved, hvor, hvornår og naturligvis hvordan du taler om især følsomme emner. I krisesituationer skal du kunne levere i nogle ekstremt vanskelige og pressede situationer. Du skal kunne opbygge relationer, selv når det er svært, og sikre nogle af alle de politiske løsninger, vi altid gerne vil finde. Det er noget af det, som jeg har med mig hjem,” siger hun.

Med til erfaringen med at takle krisehåndtering hører også erfaringen med det humanitære område og dermed samarbejdet med civilsamfundet. Birgitte Markussen siger, at hun glæder sig til at bygge videre på det grundlag.

Med sig bringer hun også en stor forståelse af, hvordan især EU-systemet fungerer, men også FN og internationale ngo’er. Og hun har prøvet at sidde som forhandler for EU, og skulle være den, der forklarede den Afrikanske Unions øverste ledelse, hvorfor det var vigtigt at tage afstand fra Ruslands invasion af Ukraine, og samtidig komme ud fra mødet på en ordentlig måde. Afstemningen i FN om en fordømmelse af den russiske fremfærd i Ukraine, hvor mange afrikanske lande undlod at stemme, betegner Birgitte Markussen som en fremkaldervæske for, hvor de afrikanske lande ligger politisk og de meget afgørende nuancer i vores værdifælleskab.

Men de udfordringer ligger jo milevidt fra de opgaver, der venter i Danmark?

“Ja, men i Danmark kan man for eksempel rykke hurtigt. Du har en dynamik, hvor et lille velorganiseret  land kan rykke, så jeg glæder mig til at gå ind og bruge den større viden, jeg har om især EU, Afrika og FN til at finde de punkter, hvor man kan gå ind som et land som Danmark. Placere Danmark stærkt på vigtige mærkesager,” siger hun.