Topledere diskuterer grønne forretningsmodeller i København

Forfatter billede

Voksende storbyer, forbrugsmønstre og grønne forretningsmodeller er nogle af de temaer, der diskuteres, når globale topledere samles til Global Green Growth Forum (3GF) mandag og tirsdag i København. Redaktionen for erhverv og økonomi vil være til stede på konferencen.

Paletten af bæredygtige temaer er bred og indeholder bud på de nyeste globale trends og lokale cases inden for grøn vækst. Temaerne skal forme retningerne for de forventede offentlige-private partnerskaber, som delegationerne skal indgå i løbet af de næste to dage.

Rammerne er dermed skabt for deltagerne, der har større interesse i at skabe resultater frem for deklarationer, skriver 3GF via Danidas hjemmeside.

Et gennemgående tema på årets topmøde er grønne forretningsmodeller, der skal skabe bæredygtighed både på virksomhedernes bundlinje og i økosystemerne.

Her bliver det interessant at se, hvilket af de to aspekter – det ”grønne” eller ”forretning” – der vil veje tungest i debatterne blandt landene med meget forskellige økonomier.

Global rapport om klimaøkonomi

Omstilling til klimavenlig økonomi udelukker dog ikke en økonomisk vækst. Det konkluderer The Global Commission on the Economy and Climate i rapporten ”The New Climate Economy Report: of Better Growth, Better Climate”.

Derimod har lande på alle indkomstniveauer mulighed for at skabe vedvarende økonomisk vækst, der samtidig reducerer den overhængende fare for klimaforandringer. Det er en af hovedkonklusionerne fra rapporten, der vil blive præsenteret på 3GF.

Verdensbanken opfordrer til handling i storbyerne

Et andet gennemgående tema er omstilling til grøn vækst i storbyerne. Her vil debatten gå på muligheder for at tiltrække investeringer til globale storbyer.

80 procent af verdens samlede BNP bygger på storbyernes økonomier, og mindst to tredjedele af verdens befolkning vil bo i storbyerne i 2030. Dermed er der brug for grøn omstilling og øget finansiering i de hurtigt voksende byer.

Verdensbanken skønner, at kun fire procent af de 500 største byer i udviklingslandene vurderes kreditværdige på det internationale finansielle marked.

Dette skaber udfordringer for verdens fattigste lande med at investere i moderne teknologi og bedre infrastruktur, der kan tiltrække private investorer.

De knap 300 deltagere fra regeringer, virksomheder, investorer og internationale organisationer diskuterer dette og meget mere under årets centrale tema “Changing Production and Consumption Patterns through Transformative Action”.

Danmark og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er vært for fjerde gang for det årlige topmøde i Global Green Growth Forum (3GF) og mødet foregår i Eigtveds Pakhus på Asiatisk Plads på Christianshavn i København. Man kan se hele programmet på http://3gf.dk/en/2014/3gf2014-draft-programme

3GF er et dansk regeringsinitiativ fra 2011 med Sydkorea, Mexico, Kina, Qatar, og Kenya som strategiske partnere. Desuden indtræder Etiopien i år som nyt partnerland. 

Blandt de prominente gæster er Etiopiens premierminister og Ghanas præsident. 

Vil påvirke middelklassens globale forbrug

Dette års topmøde fokuserer på ændring af forbrugs- og produktionsmønstre, og hvordan vi i dag kan påvirke milliarder af fremtidige middelklasseforbrugere til at træffe bæredygtige valg. 

Det skal bidrage til at sikre fremgang og økonomisk vækst for alle uden samtidigt at undergrave fremtidige generationers eksistensvilkår.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R): 

“Det er helt nødvendigt at imødegå presset på vores planet. Derfor skubber Danmark på for en grøn og mere ressourceeffektiv vækst. 3GF er en unik platform til det formål, fordi fokus er helt konkrete løsninger gennem nye partnerskaber mellem offentlige myndigheder, virksomheder, civilsamfund og de store internationale organisationer”.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S): 

”Vi har brug for flere innovative partnerskaber på tværs af sektorer og grænser for at sætte skub i den grønne omstilling.  Vi kender mange af løsningerne f.eks. inden for energieffektivitet og omdannelse af affald til energi”.

“Men løsningerne skal udbredes globalt, og de skal bakkes op med finansiering og kommercielle investeringer.  Det er godt, at så mange globale virksomheder og finansieringsinstitutioner, herunder også fra Danmark, kommer til 3GF for at drøfte nye kommercielle partnerskaber.”

11 strategiske partnerskaber

I alt 11 strategiske partnerskaber er bærende elementer på dette års 3GF topmøde. De har alle potentiale til at fremme bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre for fremtidens forbrugere, hedder det.

Partnerskaberne baner bl.a. vej for bæredygtig tekstilproduktion, bæredygtige byer og energieffektivitet, genbrug af plastik, ny innovation i fødevareproduktion, adgang til vedvarende energi, omdannelse af affald til energi, grønne indkøb indenfor sundhedsindustrien m.v.

Og i 3GF topmødets ”innovationslaboratorium” er der flere grønne løsninger på vej.

Udover deltagelsen i selve 3GF vil statsministeren holde politiske samtaler med bl.a. Ghanas præsident John Dramani Mahama og Etiopiens premierminister Hailemariam Desalegn samt være vært for den officielle middag i Operaen. 

Endelig vil statsministeren overrække en pris til unge, fremtidige forhandlere inden for grøn handelsliberalisering i forbindelse med Københavns Universitets konkurrence, “Copenhagen Competition”. Vinderen kåres på 3GF.

Information om 3GF topmødet, program og deltagere på www.3gf.dk

Yderligere oplysninger hos:

Lea Tang Møller, fuldmægtig 3GF Sekretariatet, e-mail: [email protected] og tlf. 50 87 65 63