Tre store NGOer: Vi må ikke tie om Saudi Arabien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Den danske regering har været tavs i sagen om fængslingen af fredelige menneskerets-aktivister i Saudi Arabien”, konstaterer de tre generalsekretærer indledningsvis. Det er Birgitte Qvist-Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp, Mie Roesdahl fra Oxfam IBIS og Tim Whyte fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Indlægget i Berlingske fortsætter: “Canada, som har protesteret mod fængslingen af menneskerets-forkæmpere, har fået smidt sin ambassadør ud, men vi har ikke hørt Danmark bakke op om protesterne eller for alvor støtte Canada”.

“Formanden for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, Søren Espersen (DF) har sagt, at Danmark skal blande sig udenom. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har valgt ikke at sige noget. Ikke så højt, at det kan høres i offentligheden i hvert fald”.

“Men det er afgørende, at både Danmark og EU åbent siger fra, når mennesker, der kæmper for menneskerettighederne, fængsles og når det demokratiske rum for at udtale sig kritisk overfor et regime undertrykkes – uanset om det sker i en slyngelstat, vi ikke kan lide, eller hos et regime, vi opfatter som strategisk alleredet og handelspartner, som tilfældet er med Saudi Arabien”.

Det hedder videre bl.a.: “Danmark ses som forsvarer for grundlæggende menneskerettigheder. Den position skal vi holde fast i”.

Styret i Riyadh har anholdt 13 aktivister siden maj og den offentlige anklager har nu krævet fem af dem dødsdømt, herunder en aktivist for kvinderettigheder – se https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-45270224