Uenighed i OPEC ryster olielandes økonomier

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Bue Heckmann, U-landsnyt.dk

Olieprisen styrtdykker for tiden, men uenighed blandt OPEC-landene og øget konkurrence gør det svært at finde en løsning, alt i mens olieprisen nærmer sig smertegrænsen for en række lande.

På bare et halvt år er prisen på en olietønde faldet med over 40% til 64 dollars, hvilket står i stærk kontrast til rekordpriserne verden oplevede i juli 2008, hvor en olietønde kostede 147 dollars.

Normalt regulerer de olieeksporterende landes organisation (OPEC) priserne, men til de flestes overraskelse kunne de ikke blive enige om at mindske produktionen på et møde i november og dermed få prisen til at stige til et mere normalt niveau.

Kamp om markedsandele sender priserne nedad

I stedet vedtog OPEC at opretholde sit nuværende produktionsniveau, selv om OPEC-landene selv har forudsagt at efterspørgslen på deres olie vil være 1.1 million tønder færre om dagen i 2015.

Den mindskede efterspørgsel sker som følge af konkurrence fra nye olieproducerende lande og fordi USA i stigende grad er selvforsynende med energi fra skifergas (shale-gas fracking).

Den øgede globale olieproduktion har i stedet fået OPEC-landene til at underbyde hinanden og give rabatter til asiatiske købere. Senest har Saudi Arabian Oil Co sænket sin pris med yderligere to dollar per tønde.

Saudi Arabien er det land i verden, der producerer mest olie, og dn saudiske olieminister udtalte forleden på klimatopmødet i Peru;

“Hvorfor skulle jeg reducere produktionen? Dette er et marked, og jeg sælger på det marked. Hvorfor skal jeg skære ned?”

Det fik senior markedsanalytiker Phil Flynn fra Price Futures Group til at udtale til Bloomberg News;

“Det står klart, at for så vidt angår den saudi arabiske priskrig, er der ingen tegn på tilbagetog. Så det ser ud som om, at oliepriserne vil fortsætte med at falde”

Rammer Venezuela hårdt

Især det sydamerikanske land Venezuela er hårdt ramt, da olien står for 95% af alle eksportindtægter og 25% af landets BNP og landet har et akut behov for udenlandsk valuta.

I tirsdags så Venezuelas præsident Nicolás Maduro sig derfor nødsaget til at skære 20 % i statens udgifter. Det var blot et af mange tiltag som regeringen har måttet ty til og som har gjort Hugo Chávez’s afløser voldsomt upopulær.

Præsidenten har dog måttet gribe ind, da indtjeningen fra olien er faldet drastisk og snart nærmer sig smertegrænsen for, hvornår det kan betale sig for landet at pumpe olien op.

Det har fået den venezuelanske finansminister til at anmodeom et nyt møde i OPEC for at løse problemet, men indtil videre er Venezuela blevet afvist. Det næste officielle OPEC-møde er ydermere først sat til at være i juni.

Norge er også ramt

Det er ikke kun landene i Syd, der er ramt af de faldende priser. Således så Norges nationalbank sig fredag nødsaget til at sænke renten og forventer en yderligere sænkning i det kommende halvår, hvis ikke situationen forbedres.

Det er første gang i to år, at banken har set sig nødsaget til at ændre renten og den gør det fordi den forventer et tocifret fald i antallet af investeringer i oliesektoren der også vil påvirke resten af landet.

De lave priser ”Vil have spillover effekter på resten af økonomien og arbejdsløsheden vil måske stige snart”, sagde en talsmand for nationalbanken.