Ugandas LGBT-organisationer frygter ny NGO-lov

800px-rainbow_flag_breeze
Forfatter billede

Ikkestatslige organisationer i Uganda har fremover fået stækket deres handlerum, efter landets parlament torsdag vedtog en ny NGO-lov.

Loven giver magthaverne mulighed for at afvise godkendelse af NGO'er, overvåge, inspicere og i sidste ende opløse og straffe ikke-statslige organisationer, hvis de overtræder reglerne.

Blandt de mange nye bestemmelser er en omstridt formulering om, at NGO’er “ikke må deltage i handlinger, der er til skade for Ugandas interesser og det ugandiske folks værdighed,” lyder det i paragraf 40f.

Hvis NGO'erne fortsætter uden en tilladelse, kan det føre til bødestraffe, retsforfølgelse og i værste fald fængselsstraffe mellem fire og otte år for organisationernes ledere.

Advokat: Minder om antihomolov

Adrian Jjuuko med nogle af de dokumenter, der var med til at fælde antihomoloven ved forfatningsdomstolen sidste år.


Foto: Ane Nordentoft (arkiv)
and Promotion Forum (HRAPF), med henvisning til Ugandas berygtede Anti Homosexuality Act (antihomolov).

Antihomoloven blev sidste år erklæret ugyldig af Ugandas forfatningsdomstol på grund af en teknikalitet, men en lang række parlamentarikere har siden da arbejdet på at få den udskældte lov genindført.

Jjuuko var en del af den gruppe af advokater, der rejste sagen om antihomoloven over for forfatningsdomstolen sidste år, og hans organisation, HRAPF, arbejder sammen med flere af Ugandas i forvejen trængte LGBT-organisationer.

Aktivist: Liv eller død for LGBT-organisationer

Den nye NGO-lov vil betyde, at organisationer, der taler for rettigheder til LGBT-personer, bliver forbudt. Den advarsel kommer fra Frank Mugisha, som er leder af organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG) og er Ugandas mest kendte LGBT-aktivist.

Minister: Må dæmme op for dårlig adfærd

Loven har fået alvorlig kritik med på vejen fra blandt andre Human Rights Watch og en lang række ugandiske organisationer.

Læs hele lovteksten her