Globalnyt præsenterer: Ugens tre
“Globalnyt præsenterer: Ugens tre” er en tilbagevendende artikelserie.
Her giver vi vores læsere mulighed for at stifte bekendtskab med (måske) ukendte kunstnere, ferieperler, egnsretter, kulturpersonligheder, musikgenrer, sportsgrene, forfatterskaber, film mm.
Det bliver med skiftende fokus, når vi afslutter arbejdsugen med en ny omgang ”Globalnyt præsenterer: Ugens tre”.
Luwombo Enkoko
Uganda – kylling tilberedt i bananblade
Ugandisk mad kan for vestlige smagsløg virke ensformig og kedelig. Maden er heller ikke særlig krydret, derimod hvis man går lidt dybere i landets tradition for madlavning og den bliver tilberedt rigtigt, så er det bestemt en fornøjelse. Det kræver imidlertid lang forberedelsestid.
Luwumbo er en bestemt måde at tilberede mad på, hvor maden pakkes ind i bananblade. Det ligner en lille pose bundet sammen for oven.
Indeni kan der være forskellige typer kød – typisk kylling eller oksekød, men det kan også være en jordnøddesovs med champignon eller tørret fisk. Det dampes i en gryde over brændende kul.
Bananbladene og røgen fra de brændende kul giver en særlig dyb og røget smag. Som tilbehør serveres matooke (madbanan), som er most og også tilberedt i bananblade. Derudover bliver der serveret et udvalg af rodfrugter, yam, spinat og græskar. Der er altid rigeligt med mad på tallerkenen. De fleste af rodfrugterne har en meget sødlig smag, hvilket også gælder den almindelige kartoffel, som kaldes irsk kartoffel. Den har en rødlig skal. De søde smagsnuancer skyldes den meget okkerholdige jord.
Luwombo stammer fra Buganda-regionen i den sydlige del af Uganda i området, hvor hovedstaden Kampala ligger, og hvor sproget Luganda tales. Enkoko betyder således kylling på Luganda.
Der findes desværre ingen restauranter i Danmark, hvor retten serveres. Derfor må man tage til Uganda for at smage Luwombo. SEB Restaurant på Buganda Road lige over for Central Police Station i centrum af Kampala kan anbefales. Alternativt kan man forsøge for at blive inviteret hjem til en ugandisk familie i Danmark, men det er langt fra sikkert, at Luwombo vil være på menuen, idet bananbladene meget nemt knækker. Derfor er de svære at få importeret.
Den eneste mulighed for at spise ugandisk mad i Danmark indtil videre er Sylvester Bbaale og hans street food UGood, hvor man kan få en Rolex.
Mere information om UGood og rolex
Mole Poblano
Mexico – kylling i sort chokolade-chilesovs fra Puebla
Mexicansk mad er helt anderledes krydret. Meget stærkt. Måske alt for stærkt for manges temperament. I en del tilfælde kan man dog selv dosere styrken ved diverse variationer af chilesauce og den altid friske chilisalat. Sidstnævnte består af rå hakket chili, frisk tomat og løg.
Mole er en mørk og næsten kulsort sovs. På afstand minder den om en almindelig dansk brun sovs, som har fået rigeligt med kulør. Mole stammer oprindeligt fra byen Puebla, der ligger mellem Mexico City og kystbyen Veracruz ved Den Mexicanske Golf, men retten laves i forskellige variationer mange forskellige steder i Mexico.
En mole er meget tidskrævende og vanskelig at tilberede, fordi den består af rigtig mange ingredienser, men hovedbestanddelene er chokolade og forskellige typer af chili. Man kan på et hvert marked i Mexico købe en pasta eller pulver som der kan laves en mole af ved at tilsætte vand. Det er selvfølgelig langt fra det samme som at lave den fra grunden.
Mole serveres med kylling. Kyllingen tilberedes i sovsen. Tilbehør består af ris, salat og tortilla (majspandekage). Retten spises som et hovedmåltid midt på dagen omkring kl. 14.00, hvorefter der er et par timers siesta.
Der er adskillige muligheder for at spise mexicansk mad i Danmark. I de sidste par år er også mexicansk street food kommet til Danmark, fx i Torvehallerne i København hvor den tidligere dessertkok på Noma, Rosio Sanchez, serverer ”taco al pastor”, men derimod er der ikke nogen steder, der serverer en mole.
Mere information om Rosio Sanchez’ taqueria Hija de Sanchez i Tovehallerne.
Injera
Etiopien – sammenkogte retter serveret på gæret pandekage
For de smagsløg der har vænnet sig til mere krydret mad, kan det være som en drøm, der går i opfyldelse at opdage det etiopiske køkken, hvis man opholder sig i andre østafrikanske lande som Kenya og Uganda, hvor maden er meget lidt krydret.
Karakteristisk for etiopisk mad er det meget bløde og luftige fladbrød kaldet Injera, som er lavet af teff-mel. Teff er en særlig græsart, som kun vokser i Etiopien. Injera ligner en stor pandekage. Ovenpå bliver der lagt forskellige sammenkogte retter. Maden spises altid med fingrene. Injera’en bruges til at spise med. Det betyder at den både er tallerken, bestik og mad. De sammenkogte retter som serveres kan være såvel kød, fisk som vegetarisk. Der vil ofte være grønne linser, kikærter, en kødsovs med et helt kogt æg, stykker kød og fisk.
I modsætning til de første to måltider, så er der god mulighed for at spise Injera og etiopisk mad i Danmark. I Griffenfeldsgade i København ligger nemlig Ma’ed, som er en etiopisk familierestaurant. Den er meget populær. Alligevel kan indehaveren altid huske dig – også selvom du kun har spist der en enkelt gang for meget længe siden.
Mere information om Ma’ed Restuarant på Nørrebro i København