COP13: topmøde om biodiversitet
COP13 afholdes i Cancún, Mexico, fra 4.-17. december
Møderne foregår under FN's Konvention om Biodiversitet (CBD), der blev vedtaget i 1992
Konventionen har tre overordnede formål:
– at bevare klodens biodiversitet
– at fremme bæredygtigt forbrug af naturressourcer
– at sikre en ligelig og retfærdig fordeling af værdien af naturen
CBD har to tillægsprotokoller:
Nagoya-protokollen om lige adgang til naturressourcer og en retfærdig fordeling af deres værdi
Cartagena-protokollen om sikkerhed for genetisk modficerede organismer (GMO)
I 2010 blev parterne enige om den Strategiske Plan for Biodiversitet med de 20 Aichi-mål, der skal være opfyldt i 2020
CANCÙN: Omkring 500 skulpturer. Nogle sammenbidte, andre med lukkede øjne. En anden håndfuld ligger på knæ med hovedet begravet i sandet.
Det mest bemærkelsesværdige er, at de er beklædt af alger, og at farverige fisk svømmer rundt mellem dem.
Skulpturerne står under omkring 10 meter vand i det caribiske hav lidt uden for ferieøen Isla de Mujeres ganske få kilometer nord for Cancún.
Det tager ca. 20 minutter at sejle ud til dem i speedbåd. Lidt tættere på fereiøen er et koralrev med fisk og beplantning i alle farver. En barracuda omkring 30 centimeter lang svømmer rundt mellem de små fisk, som dovent flyder rundt. De lader sig tilsyneladende ikke forstyrre af de mange personer i dykkerdragter ved havbunden og dem med badetøj, dykkerbriller og snorkler i overfladen.
Museo Subartico de Arte, hedder muséet. Det er blevet en stor seværdighed i sig selv, men det er egentligt oprettet for at løse et problem, og det hænger sammen med det nærliggende koralrev.
Koralrevet er nemlig som klodens øvrige koralrev truet. En af truslerne er de mange turister, der dykker i området.
“Dykkere er en indkomst for lokalsamfundet, men vi indså, at vi er nødt til at kontrollere antallet af dykkere. Der er mange uerfarne dykkere med iltflasker, og de kan gøre betydeligt skade på koralrevet”, fortæller Jamie M Gonzalez Cano, som er med til at administrere nationalparkerne på Isla de Mujeres.
Der har tidligere været 700.000 til 800.000 turister ved koralrevet om året, men antallet er nu faldet, og en af grundene er muséet.
Formålet med de undersøiske skulpturer er nemlig at lette presset fra turister på koralrevene. Og det er faktisk lykkedes.
Klodens koralrev i fare
Koralrevet er kun et blandt de mange i verden, der gradvist bliver ødelagt. Orkaner, global opvarmning, overfisking og forurening er blandt de største trusler mod områderne med de farverige havbunde.
En fjerdedel af verdens koralrev er allerede ødelagt uden mulighed for at gendanne dem, mens tre fjerdedele er alvorligt truede.
En rapport af WWF fra foråret 2016 vurderer, at koralrevene kan være helt borte om 30 år. Det varmere vand forårsaget af global opvarmning dræber koralerne, og man taler om en masseafblegning af de kendte attraktioner under havets overflade.
Uerfarne dykkere er et andet problem. Svømmefødder, iltflasker og berøring kan skade koralerne.
Det største problem ved Isla de Mujeres var de mange uøvede dykkere, understreger Jamie Gonzalez Cano.
Koralrevene er vigtige økosystemer, der bl.a. bidrager med at bevare en mangfoldig fiskebestand og beskyttelse af kyster mod klimaforandringer.
Derudover er de milliarder af dollar værd, da de bidrager til vores fødevareforsyning og indtægter gennem turisme.
Lidt syd for det undersøiske museum og koralverevene ved Isla de Mujeres forhandler 196 nationer om at bevare den haltende biodiversitet på kloden.
Det foregår omkring 20 kilometer syd for Cancún, og her er et af de varme emner fremgangen med de internationale naturmål, som man blev enige om i 2010.
Disse mål, kaldet Aichi-mål, skal være opfyldt i 2020, og mål nummer 10 er specifikt et løfte om at reducere presset på klodens koralrev.
Det er et af de i alt 20 mål, hvor det faktisk går tilbage, viste den seneste statusopgørelse, Global Biodiversity Outlook 4 fra 2014. Den dystre konklusion er, at koralrevene stadig forsvinder i en accelerende hastighed.
40% af dykkerne er væk
Det undersøiske museum ved Isla de Mujeres har imidlertid lettet noget af trykket på ferieøens skrøbelige havbundsnatur.
Det er lykkedes for projektet at reducere dykkerturismen ved koralrevene med 40%, fortæller Jamie Gonzalez Cano.
“Vi var nødt til at bruge kunst som tiltrækning for at flytte turisterne”, siger han.
Kunsten er ikke helt tilfældig. Et værk af Jason Taylor viser mænd i jakkesæt på deres knæ med hovedet begravet i havbunden. Den hedder “The Bankers”.
Museet kunne åbne i 2009, og der står over 500 skulpturer under vandet ved den mexicanske ferieø.
Projektet er dog ikke kommet i stand helt uden kamp. De lokale var bekymrede for, at det ville ramme deres indtægter fra de mange turister. Men de kan faktisk tage en højere pris nu for en tur i deres båd, da de har en attraktion mere at tilbyde.
Og lige når man lander på Isla de Mujeres er der et væld af lokale med både i forskellige størrelser og stand, der er klar til at tage turister med ud på tur til de mange oplevelser under den caribiske havoverflade. Det koster nogle hundrede dollar for et par timers transport i det caribiske hav omkring øen.
Skal samarbejde med Australien
Projektet har altså formået at begrænse den skadelige turisme i koralrevene uden, at det går ud over de samlede turistindtægter – heller ikke for lokalbefolkningen.
Derfor har Jamie Gonzalez Cano været i kontakt med andre nationer med tilsvarende problemer. Der er interesse fra Kina, Brasilien, Sydafrika og Rusland, fortæller han.
“Projektet kan replikeres andre steder, men det kan være vanskeligt på grund af forskelle”, lyder det.
I 2017 skal han samarbejde med Australien regering om beskyttelse af Great Barrier Reef, verdens største og vel mest kendte koralrev, men det er i en betydelig anden størrelsesorden med 1 million årlige besøgende og et meget større område, understreger han.
Forhandlingerne ved COP 13 fortsætter til lørdag. Ved et indledende ministermøde før den officielle start på topmødet lovede Frankrig en indsats for at minimere ødelæggelserne af verdens koralrev.
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling.