Både FN-Forbundet og Mellemfolkeligt Samvirke har efter Dansk Flygtningehjælps overraskende fyring af sin generalsekretær krævet en grundig redegørelse af både beslutningsgrundlaget og forløbet frem til fyringen.
Samtidig har Christian Friis Bach for første gang selv løftet lidt på sløret af processen. I en udtalelse til Globalnyt skriver han: ”Jeg har ikke, af hensyn til Dansk Flygtningehjælp, ønsket at kommentere forløbet i pressen, og det gør jeg fortsat ikke. Men da jeg aldrig, i det meget korte forløb der førte til fyringen, fik mulighed for at fremlægge en redegørelse for udfordringerne i Dansk Flygtningehjælp, sendte jeg efterfølgende en sådan redegørelse til Forretningsudvalget. Tilsvarende vil en redegørelse også være til rådighed for Repræsentantskabet, hvis medlemmerne af Repræsentantskabet ønsker det.”
En sådan redegørelse fra Friis Bach er blandt de krav, som kræfter i repræsentantskabet kræver opfyldt.
Ingen faresignaler fra forretningsudvalget
”Jeg blev meget overrasket og noget foruroliget,” siger Jørgen Estrup, formand for FN-forbundet til Globalnyt om sin reaktion på afskedigelsen d. 24. april af Friis Bach. Bag afskedigelsen stod ifølge en pressemeddelelse ”et enigt forretningsudvalg” med forkvinde Agi Csonka i spidsen.
Estrup tilføjer, at man allerede sidste år vidste, at der var økonomiske problemer, især på grund af nedskæringer i sprogundervisningen i Danmark, “men jeg havde slet ikke fornemmelse af, at der kunne komme den slags beslutninger på tale.”
Også for Mellemfolkeligt Samvirke kom nyheden om afskedigelsen som et lyn fra en klar himmel. De to organisationer udgør sammen med 25 andre det afgørende fundament for Dansk Flygtningehjælp, hvis højeste myndighed er et repræsentantskab med deltagere fra alle disse organisationer samt fra frivilliggrupper. Mellem det årlige repræsentantskabsmøde ledes organisationen af et forretningsudvalg på otte personer.
Medlemsorganisationerne ”blev overhovedet ikke orienteret,” siger Estrup, ”ud over den meget lakoniske og korte pressemeddelelse som alle fik. Det synes jeg ikke er tilfredsstillende.”
Utilstrækkeligt tilbud om møde
Estrup tog derfor kontakt til forretningsudvalget og krævede en redegørelse for beslutningsgrundlaget, på hvilket forretningsudvalget afskedigede generalsekretæren, ”for det er en ret afgørende beslutning, forretningsudvalget træffer, når det afskediger den daglige leder.”
Han klagede samtidig over, at forretningsudvalget ikke ”havde redegjort bedre over for repræsentantskabet, som er organisationens højeste myndighed.”
Estrup oplyser til Globalnyt, at han efterfølgende havde en mailudveksling med forkvinde Agi Csonka, ”men den stoppede lidt abrupt, for den gav ikke noget, jeg kunne bruge. Hun tilbød et møde, som jeg måtte forstå ikke handlede om beslutningsgrundlaget for afskedigelsen.”
Repræsentantskabet mødes næste uge
Uafhængigt af Estrups anstrengelser reagerede også Mellemfolkeligt Samvirke skarpt på udviklingen. Ugen efter afskedigelsen fremsendte forkvinden, Helle Munk Ravnborg, et resolutionsforslag til det årlige repræsentantskabsmøde, der afholdes i næste uge, torsdag d. 23. maj.
Resolutionsforslaget pålægger forretningsudvalget ”skriftligt at redegøre for, på selve repræsentantskabsmødet, i fortrolig form, det fulde beslutningsgrundlag, der lå til grund for afskedigelsen af generalsekretær Christian Friis Bach.”
MS’s resolutionsforslag kræver også, at forretningsudvalget redegør for processen forud for fyringen. Desuden kræver den også en redegørelse om sagsforløbet fra Christian Friis Bach selv.
Endelig lægger MS op til, at repræsentantskabet efter orienteringen og fremlæggelsen af det ønskede materiale fra forretningsudvalget, ”skal have mulighed for at udtale sin holdning til beslutningen.”
Principiel sag
MS’ forkvinde, Helle Munk Ravnborg, uddyber over for Globalnyt, at det for MS ikke handler om Christian Friis Bachs person: ”Det kom jo meget overraskende, og havde dette været den første i striben af fyringer af generalsekretærer, havde vi måske ikke reageret så stærkt. Men nu kom den i kølvandet på mange andre på meget kort tid. VI kunne ikke lade være med at tænke, at man sørme må håbe, at grundlaget er i orden, for ellers er det vanskeligt at se, hvordan vi kan tiltrække kvalificerede personer til at stå i spidsen for organisationer, hvor forandring er sat på dagsordenen.”
Helle Munk Ravnborg undrer sig derfor over, om der på den korte tid fra Christian Friis Bach blev ansat i november 2017, til han mindre end halvandet år senere blev sagt op, har været den fornødne dialog og tilstrækkelige forsøg på at rette en eventuel skæv kurs: ”Der skal jo have været en proces, hvor forretningsudvalget siger: ’Du er ansat på det-og-det grundlag, vi har tilsvarende forventninger. Vi kan se, at det ikke går så godt. Hvad vil du gøre for at rette op på det?’ Det er dét, vi ønsker at få klarhed over på repræsentantskabsmødet.”
Ønsker også redegørelse fra Friis Bach
MS har også ønsket også at få en redegørelse fra Christian Friis Bach selv.
Munk Ravnborg understreger igen, at sagen for MS ikke handler om personen Christian Friis Bach: ”Sagen er principielt vigtig for at sikre et tilstrækkeligt råderum for generalsekretærerne til at udføre den nødvendige forandringsledelse, som bestyrelserne efterspørger, og samtidig sikre et minimum af retssikkerhed for generalsekretærerne.
”Vi beder vores generalsekretærer om at udøve forandringsledelse. Hvis ngo’ernes bestyrelser for eksempel gennem en sag som denne viser, at hvis de pludselig finder mishag i en generalsekretærs ledelse, så vil de ikke tøve med at fyre vedkommende på sit glatte ansigt, så begrænses incitamentet blandt generalsekretærerne om at udøve forandringsledelse og at vove noget. En sådan udvikling vil stække hele vores branches innovationskraft.”
Globalnyt har ikke kunnet få en kommentar til udviklingen fra forretningsudvalgets forkvinde, Agi Csonka. Dansk Flygtningehjælps kommunikationsdirektør, Annette Spanggaard, oplyser til Globalnyt, at forretningsudvalget vil fremlægge en mundtlig redegørelse for både beslutningsgrundlag og -forløb på repræsentantskabsmødet d. 23. maj.
Spanggaard oplyser desuden, at om beslutningen om fyringen er blevet drøftet “under ekstraordinære forretningsudvalgsmøder, der bliver afholdt i særlige situationer.”
Artiklen er redigeret 17.5. kl. 12 bl.a. vedr. MS’ henvendelse samt den mundtlige fremlæggelse af redegørelsen og oplysninger fra Spanggaard om ekstraordinære forretningsudvalgsmøder.