USA vil forbinde Afghanistan med Centralasien

Redaktionen

Et hold amerikanske ingeniører har indledt planlægningsarbejdet med at bygge en bro fra Afghanistan til Centralasien, rapporterer BBC Online torsdag.

Ingeniørerne skal teste flodbankerne og vandgennemstrømningen i Amur. Selve anlægsarbejdet ventes påbegyndt i 2004.

Broen vil spænde over grænsefloden Amur og forbinde det sydlge Tadjikistan med det nordlige Afghanistan. Den skal kunne klare både samhandel og humanitær hjælp, men der er også et politisk aspekt, da det er første gang USA er involveret i et sådant projekt i et område, der traditionelt er blevet anset for russisk indflydelsesfære.

Broen skal gå fra landsbyen Panj-e Payan på den tadjikiske side til Imam Saheb i Afghanistan, en afstand på 700 meter. Den skal være bred, kunne benyttes i al slags vejr og stå på spændbuer ude i Amur-floden.

Den vil åbne for større samhandel og persontrafik mellem Afghanistan og Tadjikistan og være en klar forbedring af mulighederne for hjælp. I dag forestås transporten over floden af skrøbelige småfærger, som bevæger sig langsomt fra bred til bred.

USA har længe haft interesse i Tadjikistan på grund af nærheden til Afghanistan. Broen vil koste 12 mio. dollars, en lille investering for USA, men en stor sum lokalt og Amur-broen er den hidtil vigtigste “bistandsdividende” til tadjikerne siden 2001, da de tillod amerikanerne at stationere en mindre troppestyrke, anfører BBC.

Dengang var tadjikerne så fattige, at de gik til afghanske flygtningelejre i grænseområdet for at tiltuske sig mad.