”Indtil nu har vi kunnet bygge 11 brønde, og eftersom cirka 1.000 mennesker får rent drikkevand fra hver brønd, betyder det, at over 10.000 mennesker har fået rent vand på grund af vores vinforretning,” siger ejeren Katrina Bjerre, der indtil for nylig har arbejdet som lærer og drevet vinforretningen i fritiden. Hendes mand, Steffen, som hun har virksomheden sammen med, har stadig fuldtidsjob.
Penge tilbage til Afrika
Katrina og Steffen Bjerre har boet flere steder i verden, og på et tidspunkt boede de nogle år i Sydafrika i forbindelsen med Steffens teologistudium. Katrina havde arbejde i en restaurant der og lærte sydafrikansk vin at kende, men hun havde aldrig interesseret sig for vin.
”Faktisk drak jeg slet ikke vin, før vi flyttede til Sydafrika,” siger hun, men hun blev optaget af, at vinen var god – og billig. Senere faldt randen til det halve, og så var vinen virkelig billig og tanken om at importere sydafrikansk vin tog fart.
”Men jeg har aldrig været særlig businessagtig,” forklarer hun. De ville gerne støtte små sydafrikanske familieejede gårde ved at købe deres vin, og på et tidspunkt fik de kontakte med brøndbyggeren Jaycee og derfra opstod ideen om, at overskuddet fra vinimporten skulle tilbage til Afrika. Ikke til Sydafrika, der ikke er et fattigt land – de er bare problemer med fordelingen, men til det fattige Zambia, hvor manglen på rent drikkevand koster tusindvis af mennesker livet hvert år.
”Vi valgte at bygge brønde for pengene, fordi alting starter med vand. Uden vand er der ingenting,” siger Katrina Bjerre, og de valgte Zambia, fordi de der har personlige kontakter, så de kan sikre, at de pengene ikke forsvinder.
”Vi kender brøndbyggeren Jaycee. Han bygger et projekt op omkring brønden, så hele landsbyen føler medarbejderskab af den,” forklarer hun. I første omgang skal landsbyen søge om at få en brønd og danne et ’brøndråd’, der sørger for driften,” forklarer hun og understreger, at der ikke bare er talen om en hvid mand, der kommer og bygger en brønd og tager af sted igen. Landsbyen skal ønske sig brønden og engagere sig aktivt i at skaffe sig den. Brønden er meget lavteknologisk, pumpen er manuel og nem at vedligeholde. Jaycee kommer også på genbesøg og sørger for, at brønden fungerer. Det koster cirka 25.000 kroner at bygge en brønd på denne måde og indtil nu har danske vindrikkere altså finansieret 11 af slagsen.
Brøndene bygger de i et område i Zambia nær Zambezifloden, hvor der ikke er mangel på vand. Problemet er, at flodvandet er forurenet, så over halvdelen af børnene dør, inden de fylder fem år på grund af sygdomme, der blandt andet skyldes det forurenede vand.
”I de områder, vi har bygget brønde, falder børnedødeligheden med op til 40 procent, fordi beboerne samtidig får undervisning i hygiejne,” forklarer hun.
Øko eller ej
Katrina Bjerre understreger, at vinen, de sælger, først og fremmest, skal være god. Smage godt. Men det er også afgørende, at den kommer fra små familieejede gårde, hvor arbejdsforholdene er i orden. Hun og Steffen tager jævnligt på besøg hos dem.
”Og når vi er på businessrejser, bor og sover vi altså hos vore leverandører, så vi følger med i deres hverdag,” understreger hun. Det er ikke afgørende, at vinen er økologisk eller biodynamisk. Men i realiteten er det meste af den det. Certificeringen er bare for kostbar. De første producenter fik hun kontakt med, da hun arbejdede på en restaurant i Sydafrika. Senere er flere kommet til og altid via personlige bekendtskaber.
”Vi går efter små familieejede gårde på 7-14 hektar, for vi vil undgå fabriksfremstillede vine,” siger hun og forklarer, at de ikke bruger kunstvanding eller kunstgødning. Så bliver udbyttet lavere, men druerne og dermed vinen mere intens. Druerne er håndplukket og presset i en hånddrevet presse og vinen bliver ikke tilsat nogen som helst kunstige stoffer. Vinen bliver dog lagret i moderne stål- eller cementtanke.
Hun bruger udtrykket ’håndlavet’ om vinen, og nævner som eksempel, at store vingårde bruger laboratorieudstyr for at teste, hvornår sukker- og syrebalancen er korrekt og druen er høstmoden og justerer den med forskellige tilsætningsstoffer.
”Men Mary-Lou fra Black Pearl går bare ud på marken, bider i druen, mærker om kernerne har løsnet sig fra frugtkødet og tager stilling til, om høsttidspunktet er nu, ” nævner hun.
Hidtil har omsætningen være på omkring 600.000 kr. om året, men Katrina Bjerre håber, at folks stigende bevidsthed om, hvordan varer er produceret, vil få flere til at købe Vin med Hjerte, så flere zambiere kan få en brønd med rent drikkevand.
Katrina Bjerre har netop sagt lærerjobbet op og åbnet cafeen Konsjös (lydskrift for conscious) på Frederiksberg, så de kan sælge vinen herfra. I dag donerer firmaet 10 kroner per flaske vin, de sælger, til brøndbyggeriet.