Vandmangel i Irak – Tyrkiet udskyder fyldning af kontroversiel dæmning

hasankeyf_and_river_dicle
Thomas Jazrawi

Efter mange år med store planer skulle Tyrkiet nu være klar til at fylde Ilisu-dæmningen med vand. Den operation blev påbegyndt d. 1. juni, men nu har tyrkerne stoppet vandstrømmen. 

Det skriver Al-Jazeera

Årsagen er, at der er stor utilfredshed blandt irakerne på grund af mangel på vand. 

Ilisu-dæmningen ligger ved udmundingen af Tigris. Den udgør sammen med Eufrat de to ikoniske floder, som har gjort Irak kendt som landet mellem floderne. 

Det er kilderne til en stor mængde af den ferskvand, irakerne har at gøre godt med. 

Eksperter har ifølge Al-Jazeera vurderet, at vandmængden i de to floder er faldet med 40% i de seneste årtier. Derfor skaber Tyrkiets dæmningsprojekt store bekymringer hos den sydlige nabo. 

“Ikke en eneste dråbe vil røre porten”

Det har fået Tyrkiet til at hive i nødbremsen angående operationen.

“I dette øjeblik vil vandet fra Tigris-floden strømme ind i Irak uden, at en eneste dråbe rører porten til Ilisu-dæmningen, som vi nu har åbnet”, beroliger den tyrkiske ambassadør i Irak, Fatih Yildiz. 

“Tyrkiet vil fortsat vise det nødvendige samarbejde og den tilbageholdenhed, der er nødvendig for at hjælpe vores irakiske brødre med at komme sig over vandkrisen”, fortsætter han. 

Vandmanglen rammer særligt landbruget og dermed kan Irak blive nødsaget til at importere flere fødevarer. 

De mangelende dråber kan ligeledes gøre, at Iraks marskland kan miste sin status som verdensarv ved UNESCO

Ilisu-dæmningen er kontroversiel, og der har været stor modstand mod den. Flere europæiske investorer har trukket sig fra projektet, da den vil betyde en oversvømmelse af den historiske by Hasankeyf, som primært er beboet af kurdere. 

Samtidigt vil den unikke natur i området tage skade.