Tunesiens parlament vedtog i juli en lov, som etablerer Det Nationale Råd for Social Dialog. Rådet er trepartsligt, dvs. sammensat af repræsentanter fra fagbevægelsen i UGTT, arbejdsgiverforeningen UTICA og regeringen.
Opgaven er at opbygge en konstruktiv dialog mellem de tre parter omkring arbejdsmarked og andre forhold, som har indflydelse på landets økonomiske vækst og udvikling.
Fagbevægelsen betegner oprettelsen af rådet som historisk.
Den sociale kontrakt og arbejdet frem mod et nationalt råd for social dialog har været det absolutte fokus for Ulandssekretariatets indsats i Tunesien siden 2012. Dette arbejde er støttet af det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram og EU-delegationen i Tunesien.
Forår antændte processen
Det Arabiske Forår begyndte i Tunesien den 17. december 2010, da den unge student og gadehandler Mohamed Bouazizi satte ild til sig selv. Han døde senere af sine kvæstelser.
I Tunesien var unge fagforeningsaktivister, regionale fagforeninger og enkeltforbund med til at organisere oprøret, der i første omgang førte til, at diktatoren og milliardæren Ben Ali flygtede til Saudi Arabien.
Den politiske situation forblev ustabil i lang tid. En ny, islamistisk regering blev dannet, men utilfredsheden med politikerne forårsagede demonstrationer i gaderne, og op mod 100.000 mennesker gik i generalstrejke i januar 2012.
Stærk fagbevægelse
Læs hele artiklen hos Ulandssekretariatet